Biden spune că războiul din Ucraina a dus la creșterea inflaţiei în SUA: „Pentru Putin costul este mult mai devastator”
Joe Biden a reacţionat, joi, după anunţul creşterii ratei inflaţiei în SUA în luna februarie la 7,9%, cel mai ridicat nivel în ultimii 40 de ani. Președintele SUA a acuzat invazia rusă în Ucraina pentru creşterile de preţuri, dar a apreciat în acelaşi timp că preţul pe care Rusia îl plăteşte prin sancţiunile împotriva ei este cost ''mult mai devastator'' decât cel pe care îl suportă cetăţenii americani pe plan intern, relatează CNN.
''Raportul de astăzi privind inflaţia este un rapel că bugetele americanilor sunt sub presiunea creşterilor de preţuri şi familiile încep să simtă impactul creşterilor de preţuri provocate de (preşedintele rus Vladimir) Putin. O mare contribuţie la inflaţia de luna aceasta revine creşterilor de preţuri la gaze şi energie ca reacţie la acţiunile agresive ale lui Putin'', a explicat Biden într-o declaraţie transmisă de sursa citată.
''Aşa cum am spus de la început, vor fi costuri interne după ce impunem sancţiuni puternice ca răspuns la războiul neprovocat declanşat de Putin, dar americanii ştiu asta: costurile pe care noi le impunem lui Putin şi acoliţilor săi sunt mult mai devastatoare decât costurile pe care noi le suportăm'', a motivat în continuare liderul de la Casa Albă.
Biden a vorbit şi despre eforturi menite să scadă preţurile, precum eliberarea unor cantităţi din rezervele strategice de petrol ale SUA.
Rata inflaţiei în SUA a urcat în februarie la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani
Preţurile de consum în SUA au continuat avansul în februarie, ajungând la cea mai ridicată creştere anuală din ultimii 40 de ani, iar analiştii se aşteaptă ca tendinţa să continue în următoarele luni, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a majorat preţurile petrolului şi ale altor materii prime, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Indicele preţurilor de consum, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), a urcat la 7,9% în februarie, cel mai semnificativ avans anual din ianuarie 1982, după o creştere de până la 7,5% în ianuarie. Este a şasea lună în care indicele depăşeşte 6%.
Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat la 6,5% în februarie, cea mai mare creştere din august 1982, după un avans de până la 6% în ianuarie, a anunţat joi Departamentul american al Comerţului.
Editor : Alexandra Andronie
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News