Live

Analiză „Bibi e încolțit”. Netanyahu ar putea fi forțat să aleagă între supraviețuirea guvernului său și un acord de încetare a focului în Gaza

Data publicării:
Pe măsură ce se confruntă cu această alegere, Netanyahu caută, de asemenea, o modalitate de a o evita cu totul. FOTO: Profimedia Images

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, ar putea fi în curând forțat să aleagă: să fie de acord cu un acord de încetare a focului în Fâșia Gaza sau să-și mențină guvernul la putere, transmite CNN.

Pe măsură ce se confruntă cu această alegere, Netanyahu caută, de asemenea, o modalitate de a o evita cu totul.

Timp de luni de zile, Netanyahu a echilibrat această situație, refuzând chiar să ia în considerare o încetare permanentă a focului în Fâșia Gaza, în timp ce a dat vina pe „cererile delirante” ale Hamas pentru eșecul rundelor anterioare de negocieri. Dar acum premierul rămâne fără timp, pentru că președintele american, Joe Biden, a prezentat public vineri cea mai recentă propunere de încetare a focului în Fâșia Gaza, una care ar putea duce la un armistițiu permanent și pe care Hamas ar putea fi pregătită să o accepte.

„Cred că Bibi este încolțit acum", a declarat Aviv Bushinsky, fost consilier al lui Netanyahu, folosind porecla premierului.

În timp ce Israelul așteaptă răspunsul Hamas la cea mai recentă propunere, ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, și alți membri de extremă dreapta ai coaliției lui Netanyahu amenință deja că vor părăsi guvernul și vor provoca prăbușirea acestuia dacă prim-ministrul va continua.

Netanyahu spune că propunerea lui Biden e incompletă 

În această situație, Netanyahu încearcă să reformuleze cea mai recentă propunere de încetare a focului, insistând că termenii acordului nu sunt așa cum i-a definit Biden. În timp ce Biden spune că propunerea e o modalitate de a pune capăt războiului, Netanyahu insistă că Israelul nu-l va opri până când nu elimină Hamas.

Eforturile sale de a-i convinge pe miniștrii de extremă dreapta să evite să aleagă între un acord de încetare a focului și supraviețuirea guvernului său au eșuat până acum. 

Netanyahu se confruntă cu alegerea între supraviețuirea guvernului său și o afacere cu ostatici, într-un moment în care imaginea sa politică a început să se îmbunătățească. Pentru prima dată în acest an, Netanyahu se clasează în topul preferințelor israelienilor pentru funcția de premier, depășindu-l pe principalul său rival politic, Benny Gantz.

Și alte sondaje recente au arătat că Partidul Unității Naționale al lui Gantz se clatină, în timp ce Likud-ul lui Netanyahu obține câștiguri modeste. Unitatea Națională ar câștiga în continuare multe locuri în Knesset, parlamentul Israelului, dar avantajul partidului de 19 locuri față de Likud în decembrie a scăzut la un avantaj de patru locuri într-un sondaj al Channel 12 de săptămâna trecută.

Netanyahu, văzut ca apărător al Israelului

Îmbunătățirea poziției politice a lui Netanyahu a coincis cu o creștere a condamnării internaționale a efortului de război al Israelului în Gaza și cu decizia Curții Penale Internaționale de a solicita un mandat de arestare pentru Netanyahu, toate acestea poziționându-l pe Netanyahu pe plan intern ca apărător al Israelului. Între timp, amenințarea lui Gantz de a părăsi cabinetul de război din cauza lipsei de strategie pe termen lung a lui Netanyahu în Gaza pare să fie cauza scăderii sprijinului său.

Potrivit unui sondaj realizat luni de Canalul 11 din Israel, 40% dintre israelieni au spus că sunt de acord cu încetarea focului, în timp ce 27% au fost împotrivă și 33% au declarat că sunt nesiguri.

De asemenea, discursul lui Biden de săptămâna trecută nu doar că l-a forțat pe Netanyahu să se confrunte cu această alegere, ci a avut și scopul de a contracara presiunea cu care se confruntă el acum pentru a abandona propunerea propriului guvern.

„Știu că există unii în Israel care nu vor fi de acord cu acest plan și vor cere ca războiul să continue pe termen nelimitat. Unii sunt chiar în coaliția guvernamentală. Ei bine, am cerut conducerii din Israel să susțină acest acord, în ciuda oricărei presiuni care vine”, a spus Biden. 

Dar rămâne o întrebare cheie: îl va forța Hamas pe Netanyahu să facă alegerea cu care se confruntă acum?

Hamas nu a dat un răspuns oficial cu privire la noua propunere de acord, dar reacția a fost una „pozitivă”.

Acordul prevede o primă etapă de şase săptămâni, pe parcursul căreia trupele israeliene vor părăsi zonele populate din Fâşia Gaza şi gruparea Hamas va elibera ostaticii femei, vârstnici şi răniţii, urmând o a doua etapă ce va include „încetarea permanentă a ostilităţilor” şi eliberarea tuturor ostaticilor, inclusiv a soldaţilor.

Refuzul Hamas de a face compromisuri în această privință și de a semna acest acord l-ar putea face pe Netanyahu să continue războiul din Gaza mult timp de acum înainte.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Marele trădător al Ucrainei” a agresat-o pe fosta sa soție, de față cu copiii lor! Ce au făcut cele două fetițe

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Moartea liderului Hezbollah unește cele două grupări aflate în război cu Israelul. Ce a declarat Hamas despre incident

Cine a fost Hassan Nasrallah. A transformat Hezbollah într-o forță militară mai puternică decât armata Libanului

Israelul a anunțat eliminarea unui lider Hamas, într-un atac aerian asupra Siriei

SUA, tot mai îngrijorate de planurile Chinei. Antony Blinken: Alimentează „mașina de război” a lui Vladimir Putin

Partenerii noștri