Live

Avertisment dur al Iranului: „Nu avem linii roşii în apărarea poporului şi a intereselor noastre"

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi. Foto: Profimedia Images

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a avertizat duminica aceasta că Teheranul nu are „linii roşii" atunci când vine vorba de apărarea poporului şi a intereselor sale, într-un moment de tensiune maximă în Orientul Mijlociu şi în faţa eforturilor Republicii Islamice de a descuraja un război regional, relatează EFE, potrivit Agerpres. 

„Deşi am depus eforturi enorme în ultimele zile pentru a descuraja un război total în regiunea noastră, afirm în mod clar că nu avem linii roşii în apărarea poporului şi a intereselor noastre", a declarat Araqchi într-o postare pe X după aterizarea la Bagdad ca parte a turneului său în ţările arabe din zonă.

În mesajul său, şeful diplomaţiei iraniene a declarat că „Statele Unite au furnizat Israelului o cantitate record de arme" într-un moment în care statul israelian îşi intensifică campania de bombardamente şi invazia terestră în Liban, în timp ce continuă să lovească Fâşia Gaza devastată de război.

Washingtonul a destinat un ajutor militar record de cel puţin 17,9 miliarde de dolari Israelului de la începutul războiului în Fâşia Gaza, cea mai mare sumă alocată de SUA de când şi-a început programul de asistenţă militară pentru Israel în 1959, potrivit unui raport al Centrului de investigaţii neafiliat de la Brown University în cadrul proiectului 'Costs of War'.

„Acum (SUA) pun în pericol şi vieţile trupelor lor prin desfăşurarea acestora pentru a opera sisteme de rachete americane în Israel", a adăugat ministrul iranian în postarea sa. Anterior, media israeliene au relatat că SUA ar intenţiona să desfăşoare baterii de apărare antiaeriană THAAD pe teritoriul Israelului pentru a-i întări capacitatea de ripostă la eventuale atacuri din partea Iranului, iar aceste sisteme vor fi operate de militari americani.

Şeful diplomaţiei iraniene a sosit duminica aceasta la Bagdad pentru a continua „consultările cu ţările musulmane privind situaţia critică" din Orientul Mijlociu „ca urmare a atacurilor şi agresiunii genocide a regimului israelian în Gaza şi în Liban", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Republicii islamice, Esmaeil Baghaei.

Acest turneu - în cadrul căruia a vizitat Libanul şi chiar Arabia Saudită - cel mai mare rival al Iranului în lumea islamică- intervine într-un moment în care Orientul Mijlociu - şi în special Teheranul - se aşteaptă la o ripostă din partea Israelului la atacul iranian cu zeci de rachete balistice de la 1 octombrie.

Iranul a efectuat acest atac ca răspuns la intrarea trupelor israeliene în sudul Libanului şi la uciderea aliaţilor săi, inclusiv liderul biroului politic Hamas, Ismail Haniyeh, la Teheran, şi a şefului grupării şiite libaneze Hezbollah, Hasan Nasrallah, la Beirut.

Potrivit canalului de televiziune american NBC News, administraţia de la Washington apreciază că Israelul ar fi decis să-şi limiteze represaliile la tiruri împotriva unor ţinte militare şi a infrastructurii energetice.

Siturile nucleare nu ar fi vizate pentru moment de planul israelian de ripostă, a relatat NBC, citând oficiali americani care au vorbit sub rezerva anonimatului.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a vrut să investească 100.000.000 €, dar i-au spus ”NU”! Miliardarul a luat o decizie radicală: ”Nu mă mai prindeți”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Reuniune a cabinetului de securitate al Israelului. Netanyahu decide cum și când va lovi Iranul, ca răspuns la atacul cu rachete

SUA va desfășura și opera baterii antiaeriene pe teritoriul Israelului. Despre ce sisteme e vorba (presă)

Israel vs Hezbollah: gruparea libaneză raportează lupte pentru a stopa infiltrarea IDF într-un sat. Un al treilea membru UNIFIL, rănit

Hamas voia ca Iranul şi Hezbollah să participe la atacurile din 7 octombrie 2023, potrivit unor documente secrete. Reacția Teheranului

Partenerii noștri