Australia respinge raportul „Cod roșu pentru umanitate” al ONU și obiectivele referitoare la lupta împotriva schimbărilor climatice
Prim-ministrul conservator al Australiei, Scott Morrison, a respins marţi apelurile pentru fixarea unor obiective mai ambiţioase în ceea ce priveşte lupta împotriva schimbărilor climatice ca urmare a raportului alarmant publicat luni de către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU), estimând drept suficiente strategiile implementate de ţara sa, informează AFP.
La câteva ore după publicarea raportului realizat de experţi în domeniul climei din cadrul grupului interguvernamental de experți al ONU însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale din cauza efectelor activității umane (IPCC), care avertizează asupra unei încălziri globale mai severe şi mai accelerate decât estimările anterioare, premierul australian Scott Morrison a anunţat că nu doreşte să fixeze obiective în ceea ce priveşte atingerea neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon, transmite Agerpres.
„Australia îşi îndeplineşte rolul”, a precizat prim-ministrul Morrison, adăugând că „în absenţa unor proiecte, nu aş semna un cec în alb în numele australienilor în scopul atingerii acestor obiective”.
Australia se află în prima linie a crizei climatice
Incendiile recente, seceta şi cicloanele de o intensitate rară care au lovit ţara sunt, potrivit oamenilor de ştiinţă, agravate de schimbările climatice.
Australia, printre principalii exportatori de combustibili fosili din lume, se află în prima linie a crizei climatice mondiale.
Cu doar trei luni înaintea Conferinţei ONU privind schimbările climatice, cunoscută și sub numele COP 26, care va avea loc între 1 și 12 noiembrie în orașul Glasgow, Scott Morrison a respins apelurile, inclusiv cele din partea unor aliaţi precum SUA, de a adopta un obiectiv oficial referitor la reducerea sau la compensarea emisiilor de dioxid de carbon în atmosferă.
Australia a lăsat să se înţeleagă că va atinge obiectul neutralităţii emisiilor de dioxid de carbon „pe cât de curând posibil”, preferabil până în 2050, fără să-şi asume însă niciun angajament în acest sens.
Șeful guvernului australian pare că doreşte să direcționeze atenţia către ţările în curs de dezvoltare şi către noile tehnologii, care, din punctul său de vedere, ar reprezenta soluţia crizei. Scott Morrison a declarat că „trebuie să adoptăm o abordare diferită. Trebuie să ne concentrăm asupra inovaţiilor tehnologice necesare pentru a schimba lumea şi modul nostru de a funcţiona”.
Numeroşi oficiali politici din coaliţia conservatoare aflată la guvernare în Australia au legături strânse cu industria minieră şi neagă realitatea încălzirii globale sau încearcă să minimizeze riscurile asociate problemelor de mediu.
De asemenea, la nivel politic, atât Partidul Liberal al prim-ministrului Morrison precum şi Partidul Laburist, care se află în opoziţie, sunt ambele în favoarea continuării exploatărilor minelor de cărbune.
Citește și: Cum au reacționat liderii lumii după raportul „Cod roșu pentru umanitate”
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News