Video Exclusiv Aurescu: Nu poți să creezi o situație de securitate dificilă, după care să refuzi dialogul. Ar fi o abordare iresponsabilă a Rusiei
NATO este în așteptarea unui răspuns din partea Moscovei, după ce a propus Rusiei să continue dialogul început la 12 ianuarie în cadrul Consiliului NATO-Rusia, „pe fiecare componentă a situației de securitate din acest moment”, a declarat duminică seara, la Digi24, ministrul de externe Bogdan Aurescu. El a adăugat că un evental refuz al dialogului ar dovedi o „abordare iresponsabilă” din partea Federației Ruse.
„Noi am organizat această serie de dialoguri cu Federația Rusă în săptămâna care s-a încheiat într-un mod complementar tocmai pentru a încerca să găsim o cale spre dezescaladare. Acesta este rostul pe care l-au avut toate aceste discuții. Nu e vorba despre o negociere, ci despre un dialog care am propus Rusiei să continue. Consilul NATO-Rusia, care s-a întâlnit pe 12 ianuarie, a propus reprezentanților ruși să existe o serie de reuniuni ale acestui Consiliu NATO-Rusia, astfel încât să putem continua discuția în mod aplicat pe fiecare componentă a situației de securitate din acest moment. Așteptăm în continuare un răspuns din partea Rusiei, pentru că noi sperăm ca acest dialog să continue”, a spus ministrul de externe, Bogdan Aurescu.
Și adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, spunea, joi, la Digi24, a doua zi după Consiliul NATO-Rusia, că Alianța Nord-Atlantică va transmite în scris Federației Ruse, în zilele următoare, propunerile pe care le are pentru o rezolvare pe cale diplomatică a tensiunilor apărute în legătură cu Ucraina, dar va sublinia principiile asupra cărora nu va fi de acord să facă niciun compromis.
„Absența dialogului ar însemna, tocmai, o abordare care nu mai corespunde cu conduita pe care noi o dorim responsabilă din partea Federației Ruse. Nu poți să creezi o situație de securitate dificilă, să aduci foarte multe trupe și echipamente militare pentru a crea o presiune, să ameninți practic cu folosirea forței, să pui sub semnul întrebării întreaga arhitectură de securitate europeană prin propuneri care sunt în mod vădit inacceptabile, după care să refuzi dialogul și să treci la acțiune militară directă”, a comentat ministrul de externe, Bogdan Aurescu. „O astfel de abordare ar fi o abordare care ar fi iresponsabilă și noi sperăm ca partea rusă să continue dialogul pentru a putea să găsim soluții împreună la această situație de securitate, însă evident cu păstrarea arhitecturii de securitate existente, care este foarte valabilă în acest moment”, a adăugat șeful diplomației române.
Întrebat dacă, în opinia sa, criza energiei va căpăta o amploare mai mare, în cazul în care Rusia intră cu trupe în Ucraina, Bogdan Aurescu a spus că nu se pot face speculații cu privire la eventualele măsuri pe care le va lua Federația Rusă. „Noi sperăm ca dialogul să continue, sperăm ca rațiunea să învingă și să putem să găsim soluții, în așa fel încât să nu existe o astfel de deteriorare gravă a situației de securitate și nici alte repercusiuni la adresa securității energetice europene”, a declarat șeful diplomației române.
15 ani de la victoria României la Haga
Aurescu: „Vom discuta cum să contracarăm agresiunea militară rusă”
Aurescu, atacat de Maria Zaharova
Aurescu, despre elicopterul prăbușit la Kiev
Antony Blinken: SUA nu au aliat mai bun ca România
Aurescu: Evaluarea pozitivă a CE, un mesaj politic foarte puternic
Se duce Iohannis la Kiev?
Atuul României pentru Schengen
România vrea mai mulți militari străini
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News