Bogdan Aurescu, fost ministru român de Externe şi fost consilier prezidenţial, îşi începe marți mandatul de judecător la Curtea Internaţională de Justiţie, principalul organ judiciar al ONU.
Adunarea Generală şi Consiliul de Securitate ale Organizaţiei Naţiunilor Unite l-au ales în noiembrie 2023 pe Bogdan Aurescu în funcţia de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie, cu 117 voturi, în detrimentul unui candidat din partea Federaţiei Ruse (77 de voturi).
„Onorat să fiu ales în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi şi Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris atunci Aurescu pe platforma X.
A fost pentru prima oară din 1946, de când a fost creată Curtea Internațională de Justiție, când Rusia nu are judecător acolo, deși, ca membru permanent al Consiliului de Securitate, se considera îndreptățită să fie reprezentată în CIJ.
În sistemul ONU, poziția de judecător la Curtea Internațională de Justiție este echivalentă cu cea a secretarului general adjunct ONU.
Din septembrie 2004, Aurescu a fost Agentul României pentru Curtea Internaţională de Justiţie, coordonând – pe tot parcursul procedurilor – activitatea echipei care a reprezentat România în procesul cu Ucraina de la Curtea Internaţională de Justiţie privind Delimitarea Maritimă în Marea Neagră, finalizat la data de 3 februarie 2009 cu câștigarea a 79,34% din suprafața în dispută, adică a 9700 km² de platou continental și zonă economică exclusivă care au revenit României – unica extindere de jurisdicție suverană și drepturi suverane ale României după 1918.
Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat. De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027).
Editor : M.B.