Marile puteri avertizează cu privire la tactica Moscovei: Rusia duce o campanie de dezinformare pentru a justifica o invazie a Ucrainei

Data actualizării: Data publicării:
soldati ucraineni inarmati la exercitii de antrenament
Trupele ucrainene sunt mobilizate și se antrenează. Foto: Profimedia

Marea Britanie se alătură Statelor Unite și avertizează că Rusia pregătește manevre pentru a justifica o invazie militară a Ucrainei. Semnalele în această direcție se înmulțesc, după ce discuțiile cu Rusia în cadrul unor întâlniri cu SUA, NATO și OSCE au rămas fără niciun rezultat. 

Şefa diplomaţiei britanice, Liz Truss, a acuzat sâmbătă Rusia că s-a lansat într-o companie de dezinformare, urmărind să destabilizeze Ucraina şi să justifice o invazie militară.

„Rusia trebuie să-şi înceteze agresiunea, să înceapă o dezescaladare şi să angajeze discuţii veritabile”, a menţionat Liz Truss într-o postare pe Twitter.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Mesajul ei vine la o zi după ce SUA au emis un avertisment similar, în urma atacului cibernetic împotriva mai multor site-turi guvernamentale ucrainene. Casa Albă apreciază, de asemenea, că Rusia caută un „fals pretext” pentru a lansa o operaţiune militară dacă nu îşi atinge obiectivele pe cale diplomatică.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat într-o conferinţă de presă că SUA deţin informaţii potrivit cărora Rusia a poziţionat un grup de militari pentru a organiza o operaţiune în vederea creării unui pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean, potrivit agenţiei de presă EFE, preluată de Agerpres.

Kirby a indicat că această presupusă operaţiune rusă ar fi ceea ce în jargonul militar american se numeşte „drapel fals”, adică o operaţiune „concepută să arate ca un atac împotriva lor (a ruşilor) sau a oamenilor lor, ori a celor care vorbesc limba rusă în Ucraina, ca pretext pentru a intra” în Ucraina.

În paralel, a mai spus acelaşi purtător de cuvânt, Washingtonul are indicii potrivit cărora „actori de influenţă rusească” au început să răspândească provocări false ca venind din partea Ucrainei, atât în mass-media de stat, cât şi pe reţele de social media „încercând să justifice în avans un pretext pentru o incursiune”.

Putin știe? „Este dificil ca acest tip de activitate să se desfăşoare pe cont proriu”

Kirby a afirmat că nu este prima dată când SUA văd Rusia acţionând în acest fel şi a precizat că atunci când Washingtonul vorbeşte despre agenţi „operativi ruşi” care pregătesc un pretext pentru a intra pe teritoriul ucrainean se referă la tot felul de indivizi având legături cu guvernului rus.

Aceşti „operativi” pot varia de la agenţi ai serviciilor de informaţii şi securitate, până la soldaţi, a remarcat Kirby, adăugând că adeseori aceştia îndeplinesc misiune hibride.

Întrebat dacă presedintele rus, Vladimir Putin, este la curent cu aceste manevre, purtătorul de cuvânt american a opinat că „este dificil ca acest tip de activitate să se desfăşoare pe cont proriu, fără cunoştinţa sau fără aprobarea celor mai înalte niveluri ale guvernului rus”, potrivit EFE.

În pofida acestor acuzaţii, Kirby a subliniat că Washingtonul nu crede că Putin a luat deja decizia de a ataca Ucraina şi a exprimat dorinţa guvernului american ca „diplomaţia să prevaleze”: „Administraţia americană nu doreşte să abandoneze eforturile de a rezolva această situaţie pe cale diplomatică”, a asigurat el.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al Pentagonului a reiterat avertismentele la adresa Rusiei că „vor exista consecinţe grave în cazul unei alte incursiuni” în Ucraina.

SUA, ajutor pentru Ucraina

SUA oferă asistenţă militară Kievului şi în prezent aproximativ 200 de militari din cadrul Gărzii Naţionale din Florida - un corp de rezervişti militari - se află în Ucraina, într-o misiune de instruire.

„Ei se află într-o misiune de asistenţă şi consiliere, ce se desfăşoară prin rotaţie. Este ceva ce facem de câţiva ani”, a explicat Kirby, care nu a dorit să specifice ce vor face aceste efective în cazul unei posibile incursiuni ruseşti.

SUA au lansat aceste acuzaţii împotriva Moscovei după o săptămână de intense discuţii la Geneva, Bruxelles şi Viena, în care reprezentanţi ruşi au avut întâlniri cu oficiali americani, precum şi cu NATO şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), soldate cu rezultate nesemnificative.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat drept „neîntemeiate” acuzaţiile Washingtonului, conform TASS.

NATO sprijină Ucraina în domeniul cibernetic

Și NATO și-a anunțat sprijinul pentru Ucraina, în domeniul cibernetic, după atacul împotriva site-urilor guvernamentale ale Kievului.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat în termeni fermi, vineri, atacul cibernetic comis asupra guvernului ucrainean, subliniind că Alianţa susţine Ucraina în răspunsul său, transmite DPA.

„Experţii cibernetici ai NATO din Bruxelles schimbă informaţii cu omologii ucraineni cu privire la actualele activităţi cibernetice maliţioase. De asemenea, experţi aliaţi aflaţi în ţară sprijină autorităţile ucrainene pe teren”, a spus Jens Stoltenberg.

El a anunţat că în următoarele zile NATO şi Kievul vor semna un acord privind întărirea cooperării în domeniul cibernetic.

Un atac cibernetic masiv a fost comis în noaptea de joi spre vineri şi a vizat website-uri ale guvernului ucrainean, unele dintre ele nefiind accesibile vineri dimineaţă.

Site-urile Ministerului Afacerilor Externe, cabinetului de miniştri, politicii agrare, Consiliului de securitate şi apărare şi Ministerului Educaţiei păreau să nu funcţioneze vineri dimineaţă, potrivit Reuters.

Ulterior, serviciile de informaţii ucrainene (SBU) au anunţat că nicio „scurgere de date personale” nu a fost constatată imediat după atacul cibernetic. În paralel, SBU a anunțat că a descoperit indicii că atacurile au fost comise de grupuri de hackeri care au legături cu Rusia.

Atac cibernetic via Belarus

Mai precis, Kievul este convins că un grup de hackeri legat de serviciile secrete bieloruse este la originea atacului cibernetic care a afectat site-urile guvernului ucrainean şi a utilizat un program malware similar celor utilizate de un grup de hackeri legat de serviciile secrete ruse, a declarat un înalt responsabil al serviciilor de securitate ucrainene, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Experţi în securitate cibernetică lucrează în timpul acestui weekend pentru a stabili o „atribuire oficială” a originii atacului comis în noaptea de 13 spre 14 ianuarie împotriva a peste 70 de site-uri internet oficiale, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), citat de EFE.

Serhii Demediuk, adjunct al Consiliului pentru securitatea naţională şi apărare, a declarat pentru Reuters că Ucraina a atribuit atacul de vineri - care a perturbat site-uri guvernamentale afişând mesaje ameninţătoare - unui grup cunoscut sub numele UNC1151 şi că a fost o acoperire pentru acţiuni de culise mai distructive ale căror „consecinţe se vor face simţite într-un viitor apropiat”.

Este vorba de o primă analiză detaliată făcută de Kiev despre presupuşii autori ai atacului informatic care a lovit zeci de site-uri. Autorităţile au indicat vineri că Rusia este probabil implicată, fără alte precizări.

Belarusul este un aliat apropiat al Moscovei, mai notează Reuters.

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce meserie inedită are acum Alex Pruitt, actorul din Singur acasă 3. Este de nerecunoscut
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...