VIDEO. Aterizare de urgență a capsulei Soiuz, care transporta doi astronauți
Astronauţii Nick Hague (american) şi Aleksei Ovcinin (rus) sunt în viaţă, după ce capsula Soiuz care îi transporta spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost nevoită să efectueze o aterizare forţată, joi, din cauza unei defecţiuni la motor survenite la scurt timp după decolare, au anunţat agenţiile de ştiri ruse, informează Agerpres.
Un balon cu aer cald s-a prăbușit după ce a lovit o linie electrică, în SUA
Cum se face pizza pe Stația Spațială Internațională
Naveta SpaceX, drum cu emoții spre Stația Spațială
Concertele anului 2025: Justin Timberlake vine prima dată în România, Andre Rieu revine la Cluj
Culisele aderării României la spațiul Schengen. Predoiu: A contat schimbarea fundamentală a abordării noastre
Ministrul Predoiu vrea să schimbe „rapid” vârsta de pensionare a polițiștilor: „Este o lege proastă, o invitație la pensie”
Cum s-a văzut aurora boreală pe cerul României în prima zi a anului 2025
FBI analizează legătura între explozia din Nevada și atacul din New Orleans. Ce le-a atras atenția anchetatorilor
Un marocan a intrat cu maşina în vitrina unei benzinării din Timișoara, după ce a încurcat frâna cu acceleraţia
ACTUALIZARE. O sursă citată de RIA Novosti spune că cei doi astronauți vor fi duși la spitalul din Baikonur.
Cei doi oameni de ştiinţă trebuiau să se alăture echipajului aflat deja din luna iunie la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, condus de astronautul german Alexander Gerst şi format din astronomul american Serena Aunon-Chancellor şi cosmonautul rus Serghei Prokopiev. Cei trei pot rezista pe Stația Spațială până în decembrie, potrivit unei surse citate de Interfax.
Staţia Spaţială Internaţională (ISS), unul dintre rarele exemple ce marchează cooperarea dintre Rusia şi Statele Unite într-un context de tensiuni diplomatice fără precedent între cele două ţări după Războiul Rece, se află pe orbită din 1998 la aproximativ 400 de kilometri deasupra Terrei şi se deplasează cu o viteză de 28.000 de kilometri pe oră.
Şaisprezece ţări participă la proiectul ISS, care a avut un cost total de 100 de milioane de dolari, finanţat în mare parte de Statele Unite şi Rusia.
Cei doi astronauţi sunt în viaţă şi au aterizat în Kazahstan. Patru elicoptere Mi-8 plecaseră în căutarea echipajului având la bord echipaje medicale. Interfax anunță că cei doi au fost găsiți și nici măcar nu sunt răniți. Ei ar fi trebuit să petreacă 187 de zile pe Stația Spațială Internațională.
Naveta spațială decolase de la cosmodromul Baikonur, din Kazahstan, iar defecțiunea a intervenit la nici două minute, imediat după separarea primei trepte a vehiculului. Imediat s-a activat mecanismul pentru aterizarea de urgență.
Este pentru prima dată din 1975 când o capsulă Soiuz este implicată într-un accident.
Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman după aterizarea forţată a capsulei Soiuz, potrivit RIA Novosti.
Astronauții Hague şi Ovcinin decolaseră de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan pentru o misiune de jumătate de an pe Staţia Spaţială Internaţională. Un reporter Reuters care a asistat la decolare de la o distanţă de un kilometru a relatat că lucrurile au mers conform planului la început şi, probabil, defecţiunea la racheta propulsoare s-a produs la mare altitudine. Presa rusă scrie că a survenit în secunda 119 de la decolare.
Capsula Soiuz s-a reîntors la sol „printr-o coborâre balistică, realizată la un unghi de aterizare mai ascuţit decât în mod normal”, a scris NASA pe Twitter.
Transmisiunea video din interiorul capsulei îi înfăţişează pe cei doi astronauţi zdruncinaţi în momentul producerii defecţiunii, notează Reuters.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News