Live

Armenia și Azerbaidjan au mai făcut un pas spre semnarea unui tratat de pace după războiul din Nagorno-Karabah

Data actualizării: Data publicării:
Negocierile privind tratatul de pace dintre Armenia și Azerbaidjan vor începe „în săptămânile următoare”, a precizat preşedintele Consiliului European. Foto: Profimedia Images

Liderii Armeniei şi Azerbaidjanului au convenit, în timpul unei reuniuni care a avut loc duminică la Bruxelles, „să avanseze discuţiile” asupra unui tratat de pace cu privire la Nagorno-Karabah, regiune unde în 2020 cele două țări au purtat un război, a declarat preşedintele Consiliului European, informează luni AFP.

Premierul armean Nikol Paşinian şi preşedintele azer Ilham Aliev au avut o discuţie „sinceră şi productivă” sub medierea UE, la Bruxelles, a anunţat duminică preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

„Liderii au convenit să facă să avanseze discuţiile asupra viitorului tratat de pace care reglementează relaţiile interstatale între Armenia şi Azerbaidjan”, a precizat Michel într-un comunicat citat de Agerpres.

Acordul de încetare a focului, considerat umilitor de Armenia, a declanşat săptămâni de manifestaţii anti-guvernamentale, făcându-l pe Paşinian să convoace alegeri legislative anticipate care au fost câştigate în septembrie de partidul său Contract Civil. Foto: Profimedia Images

Negocierile vor începe „în săptămânile următoare”, a precizat preşedintele Consiliului European, adăugând că el a subliniat în faţa celor doi lideri importanţa de a ţine cont de „drepturile şi securitatea populaţiei armene din Karabah”.

Va fi, de asemenea, „o reuniune a comisiilor frontaliere” în zilele următoare, ce va aborda problemele privind delimitarea frontierelor şi „cel mai bun mod de a asigura o situaţie stabilă”.

Nagorno-Karabah: 30 de ani de conflicte și război

Regiunea Nagorno-Karabah, pe care Armenia şi Azerbaidjan şi-o dispută de treizeci de ani, a fost în 2020 miza unui război de şase săptămâni care s-a soldat cu peste 6.500 de morţi, înainte ca un armistiţiu să fie negociat de Rusia.

În cadrul acestui acord, Armenia a cedat bucăţi întregi din teritoriile pe care le controla după un prim război victorios la începutul anilor 1990 şi o forţă de pace rusă de 2.000 de persoane a fost desfăşurată în Nagorno-Karabah.

Acordul de încetare a focului, considerat de Armenia umilitor, a declanşat săptămâni de manifestaţii anti-guvernamentale, făcându-l pe Paşinian să convoace alegeri legislative anticipate care au fost câştigate în septembrie de partidul său Contract Civil.

Regiunea Nagorno-Karabah, pe care Armenia şi Azerbaidjan şi-o dispută de treizeci de ani, a fost în 2020 miza unui război de şase săptămâni care s-a soldat cu peste 6.500 de morţi, înainte ca un armistiţiu să fie negociat de Rusia. Foto: Profimedia Images

Însă manifestaţii la care participă mii de persoane, la apelul opoziţiei, continuă în luna mai pentru a cere demisia lui Paşinian. Acestea sunt cele mai mari manifestaţii anti-guvernamentale de după alegerile din septembrie 2021.

O altă reuniune organizată de Uniunea Europeană (UE) între Aliev şi Paşinian este prevăzută pentru iulie sau august, a detaliat preşedintele Consiliului European.

Separatiştii armeni din Nagorno Karabah s-au separat de Azerbaidjan în urma prăbuşirii Uniunii Sovietice, în 1991. Conflictul care a rezultat a făcut circa 30.000 de morţi.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri