Armenia acuză Azerbaidjanul că „a invadat” partea din Nagorno-Karabah controlată de ruși, Baku neagă
Armenia a acuzat vineri Azerbaidjanul că „a invadat” enclava Nagorno-Karabah în partea controlată de „forţele de pacificare” ruse desfăşurate în regiune la finalul războiului din toamna anului 2020 dintre cele două ţări, lucru negat de Baku, care a afirmat în schimb că „delimitează punctele de amplasare” ale trupelor, transmite EFE, potrivit Agerpres.
„Invazia forţelor armate ale Azerbaidjanului care a început la 24 martie în localitatea Paruh, din regiunea Askeran, în zona de responsabilitate a pacificatorilor ruşi, continuă”, a informat Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei într-un comunicat.
Erevanul insistă că „situaţia din Nagorno-Karabah continuă să fie tensionată”.
Diplomaţia armeană şi-a exprimat încrederea că partea rusă, care acţionează ca garant al respectării armistiţiului în regiune, va lua măsuri pentru „retragerea imediată a unităţilor forţelor armate ale Azerbaidjanului” din zona de responsabilitate a contingentului rus.
La rândul său, Baku a negat într-un comunicat că s-ar fi produs lupte în zonă, cu ajutorul dronelor, şi a dat asigurări că realizează un proces de cartografiere „precisă” a punctelor de amplasare a efectivelor „fără folosirea forţei”.
„Rapoartele provocatoare difuzate de partea armeană cu privire la presupuse confruntări militare, cu ajutorul aparatelor fără pilot, pe teritoriul Azerbaidjanului, unde este desfăşurat temporar un contingent rusesc de menţinere a păcii, şi referitoare la moartea unor militari azeri sunt minciuni”, a subliniat MAE azer.
Situaţia din regiune a fost discutată joi noaptea de miniştrii apărării din Armenia, Suren Papikian, şi din Rusia, Serghei Şoigu, scrie EFE.
Noile tensiuni din zonă au făcut obiectul unei discuţii telefonice pe care au avut-o joi ministrul de externe armean, Ararat Mirzoian, şi secretarul de stat adjunct al SUA, Karen Donfried, adaugă sursa citată.
Ca urmare a războiului din toamna anului 2020, Erevanul a pierdut controlul asupra a mai bine de două treimi din teritoriile din Nagorno-Karabah - teritoriu azer populat majoritar de armeni - şi împrejurimi, pe care le controla din anii 1990.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News