Arma nucleară antisatelit a Rusiei ar fi „devastatoare” pentru întreaga planetă. Orbita joasă a Pământului nu ar mai putea fi folosită
Rusia a lansat un satelit în spațiu în februarie 2022 menit să testeze componente pentru o eventuală armă antisatelit care ar putea fi dotată cu un dispozitiv nuclear, au transmis oficialii americani, potrivit Wall Street Journal. Detonarea unei astfel de arme în spațiu ar avea „consecințe devastatoare”.
Satelitul lansat nu are arme nucleare, dar oficialii americani spun că este asociat cu un program nuclear antisatelit care a devenit o îngrijorare tot mai mare în ultimele luni pentru administrația Biden, Congresul american și experții din afara guvernului.
Cosmos-2553 a fost lansat pe orbită în februarie 2022, cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina.
Quelques images du lancement de Cosmos 2553 par une Soyouz-2.1a depuis Plesetsk, le 5 février 2022 à 7h00 GMT.
— David L. (@dlxinorbit) February 7, 2022
Premier lancement orbital russe de l'année. pic.twitter.com/eljWsE5ifD
Dacă va fi desfășurată, arma i-ar oferi Moscovei capacitatea de a distruge sute de sateliți de pe orbita joasă a Pământului printr-o singură explozie nucleară.
Secretarul adjunct al apărării pentru politica spațială, John Plumb, a avertizat luna aceasta că Rusia dezvoltă un dispozitiv nuclear antisatelit care ar pune în pericol toți sateliții de pe orbită, potrivit NBC News.
„Conceptul care ne îngrijorează este ca Rusia să își dezvolte și - dacă nu reușim să îi facem să se răzgândească - să lanseze în spațiu o armă nucleară imprecisă”, care nu ar face diferența între sateliți militari, civili sau comerciali, potrivit lui Plumb.
El a mai spus că pericolul nu este iminent, dar că Pentagonul și „întreaga” administrație Biden au îngrijorări mari legate de programul rusesc.
Întrebat despre efectul unei astfel de arme, Plumb a spus că orbita joasă a Pământului - unde se află cei mai mulți sateliți - ar deveni imposibil de folosit pe o perioadă de până la un an din cauza radiației rămase în urma detonării dispozitivului nuclear.
„Sateliții care nu sunt protejați împotriva unei detonări nucleare în spațiu, adică majoritatea sateliților, ar putea fi avariați și afectați și unii dintre ei ar fi prinși în explozia propriu-zisă”, a spus Plumb.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a spus că detonarea unui dispozitiv nuclear în spațiu „ar avea consecințe devastatoare asupra tuturor capacităților noastre în spațiu - nu doar ale noastre ci și ale altor țări”.
„Credem că este iresponsabil pentru oricine să ia în considerare desfășurarea sau folosirea unui dispozitiv nuclear în spațiu.”
Editor : Raul Nețoiu
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News