Live

Ambasadorul Chinei la UE: Prietenia fără limite cu Rusia este doar retorică. Nu susținem războiul din Ucraina

Data publicării:
FU Cong, ambasadorul Chinei la UE. Foto: Profimedia Images

Ambasadorul Chinei la Uniunea Europeană, Fu Cong, a declarat că "prietenia fără limite" dintre Moscova și Beijing este doar "retorică", iar China nu susține războiul Rusiei cu Ucraina și nici nu a furnizat asistență militară regimului de la Kremlin.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, anul trecut, Beijingul și Moscova au anunțat că au semnat un partenerit strategic "fără limite" menit să combată influența geopolitică a SUA. În declarația comună s-a vorbit atunci despre faptul că nu există "domenii interzise" în ceea ce privește cooperarea.

Prietenia dintre cele două țări a fost reconfirmată cu ocazia vizitei președintelui Chinei, Xi Jinping la Moscova, luna trecută, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Însă într-un interviu pentru The New York Times, ambasadorul Fu Cong a declarat că China nu este de partea Rusiei în războiul din Ucraina, iar oamenii "se prefac că nu înțeleg acest lucru din cauza așa-zisei «prietenii sau relații fără limite»".

"«Fără limite» nu este altceva decât retorică", a spus diplomatul.

Acesta a adăugat că Beijingul nu a furnizat asistență militară Moscovei și nici nu a recunoscut legitimitatea eforturilor Rusiei de a anexa teritorii ucrainene, inclusiv Crimeea sau Donbas.

Ambasadorul spune că Beijingul nu a condamnat invazia deoarece înțelege afirmațiile Rusiei privind un război defensiv împotriva avansului NATO și pentru că guvernul chinez crede că "motivele sunt mai complicate" decât arată liderii occidentali.

Fu Cong a vorbit și despre faptul că președintele Xi Jinping a refuzat până acum o discuție, chiar și la telefon, cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski.

Fu Cong susține că Xi Jinping este "foarte ocupat" dar că există "contacte frecvente la eșaloane mai mici între cele două țări".

"Știu că oamenii au o fixație asupra acestei convorbiri prezidențiale. Faptul că președintele Xi nu vorbește cu Zelensky nu înseamnă că China este de partea Rusiei în problema ucraineană", a spus Fu Cong.

China rămâne un "susținător ferm" al unei soluții pașnice a "crizei din Ucraina" și este pregătită să lucreze cu Uniunea Europeană pentru a găsi o soluție politică în acest sens, a transmis, miercuri, și ministerul chinez de Externe.

"China nu este implicată în criza din Ucraina, dar este un susținător ferm și activ al unei soluții pașnice. Suntem gata să comunicăm și să schimbăm puncte de vedere cu Uniunea Europeană pentru o rezolvare politică a crizei", a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a ministerului.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO ”Marele trădător al Ucrainei”, gest care a produs revoltă la Kiev: ”Ești un câine rus! Ține minte, părinții tăi locuiesc aici”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Planul de reformă al ONU a fost adoptat, în ciuda opoziției Rusiei. „Pact pentru un viitor mai bun” pentru umanitate

Fostul internațional ucrainean Anatoliy Tymoshchuk a devenit antrenor secund la „echipa de suflet” a lui Putin/ „Marele trădător”

Rusia a publicat lista țărilor care nu sunt pe placul lui Putin. Ungaria și Slovacia, singurele state UE care nu au fost incluse

Super-arma lui Putin a eșuat la testul de lansare. Racheta Satan II a explodat în siloz, făcând un crater vizibil din satelit (presă)

Partenerii noștri