Fostul șef al Curții Constituționale Augustin Zegrean a explicat la Digi24 că președintele Klaus Iohannis nu poate candida pentru funcția de senator cât timp este șef al statului. „Este în afara regulilor democratice această lege”, a declarat constituționalistul. Pentru a putea candida la alegerile parlamentare, Iohannis trebuie să renunțe mai întâi la fotoliul de la Cotroceni.
Fostul președinte al Curții Constituționale a spus la Digi24 că modificarea legii nu este democratică. „Articolul 84 din Constituţie spune că preşedintele României, pe dura mandatului, nu poate face parte dintr-un partid politic şi nu poate ocupa o funcţie publică sau privată. Deci, preşedintele chiar dacă este în ultimele trei luni de mandat, nu poate să ocupe altă funcţie decât cea de preşedinte”.
Ce spun constituționaliștii despre legea „senatorului” Iohannis: Mai rău fac
„Prin această lege, mai rău fac. (...) Acest preşedinte nu poate să îndeplinească nici funcţia de senator. Dacă se validează mandatul, pentru că şi în cazul senatorilor şi deputaţilor, spune clar în Constituţie că nu pot îndeplini alte funcţii de autoritate pe perioada mandatului”, a explicat Zegrean. „Nu ştiu cum ar putea să rezolve această problemă”, a adăugat fostul preşedinte CCR. „Ei nu spun în lege că preşedintele poate fi în ultimele trei luni de mandat şi senator sau deputat, ei spun că poate candida. Dar nu poate ocupa acest post”.
Cum ar putea deveni Iohannis senator fără intervenția PNL
Constituționalistul a subliniat că ar trebui respectată legea și recomandările Comisiei de la Veneţia, care spune expres că nu poţi modifica legislația electorală cu un an înainte de alegeri.
Zegrean a explicat că preşedintele poate ajunge senator doar demisionând din funcţia de șef al statului şi, dacă apare legea, să candideze ca independent pe lista unui partid. Atâta timp cât este la Cotroceni, spune fostul președinte CCR, Iohannis ar avea două funcţii care sunt incompatibile.
„Legea Iohannis” bagă PSD în ședință
Proiectul va fi discutat la începutul săptămânii în Parlament, însă depinde de votul social-democraților. Fără o majoritate, legea nu are șanse să treacă de legislativ.
Până la votul final, legea a primit deja avizul de la Consiliul Legislativ, care apreciază că „preşedintele României are dreptul de a candida pentru funcţia de senator sau de deputat pe lista unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale, chiar şi în lipsa normei preconizate”.
Consiliul Economnic şi Social (CES) a dat aviz nefavorabil propunerii liberalilor, argumentând că „independenţa Preşedintelui, reclamată de Constituţie, este pusă sub semnul întrebării odată cu asocierea cu un partid politic, chiar dacă acesta rămâne independent pe listele acestui partid”, este unul dintre argumentele CES, care invocă, printre altele, și„nevoia de credibilitate şi stabilitate sporită” a legislaţiei electorale.
Cum sună amendamentul pregătit de liderii grupurilor PNL de la Camera Deputaţilor şi Senat - Gabriel Andronache şi Daniel Fenechiu:
„Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.
Mandatul lui Klaus Iohannis expiră pe 21 decembrie (dacă nu intervin situaţii care justifică prelungirea mandatului) şi tot în aceeași perioadă ar urma să devină senator.
Editor : Rebeca Manea