Live

Ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, declarată persona non grata. Val de sancțiuni pentru oficialii regimului Maduro

Data publicării:
Nicolas Maduro în timpul unui discurs în fața legislativului venezuelean. Foto: Getty Images

Uniunea Europeană a declarat-o "persona non grata" joi pe ambasadoarea Venezuelei pe lângă Uniune, ca răspuns la decizia Caracasului de a o expulza pe ambasadoarea UE, se arată într-un comunicat oficial, citat vineri de France Presse. UE, care nu recunoaște legitimitatea preşedintelui Nicolas Maduro, a sancționat până acum peste 50 de oficiali venezueleni.

"Acesta este un răspuns la decizia guvernului venezuelean de a o declara persona non grata pe şefa delegaţiei UE în Venezuela", potrivit comunicatului Consiliului European, citat de Agerpres.

UE consideră această acţiune "complet nejustificată şi contrară obiectivului Uniunii de a dezvolta relaţii şi construi parteneriate în ţări terţe", se precizează în comunicat.

Ambasadoarea Venezuelei pe lângă UE, Claudia Salerno Caldera, reprezintă de asemenea interesele ţării sale în Belgia şi Luxemburg.

UE nu poate expulza un diplomat întrucât această competenţă revine ţării gazdă, în acest caz Belgia. Unanimitatea statelor membre este necesară pentru expulzarea şefului unei misiuni diplomatice pe lângă Uniune, aminteşte AFP.

"Am apărat Venezuela gestionând relaţia cu Uniunea Europeană cu sobrietate şi respect. Dar independenţa şi suveranitatea patriei noastre nu sunt negociabile", a scris Claudia Salerno Caldera pe Twitter.

UE a cerut miercuri guvernului venezuelean "să revină" la decizia de expulzare a ambasadoarei sale la Caracas, portugheza Isabel Brilhante Pedrosa. Răspunzând la o altă rundă de sancţiuni europene impuse luni, autorităţile venezuelene i-au acordat 72 de ore pentru a părăsi ţara.

Ambasadoarea UE la Caracas fusese deja declarată persona non grata în iulie 2020 ca represalii pentru sancţiuni europene. Guvernul Venezuelei a revenit apoi asupra deciziei.

Sancțiuni pentru reprezentanții regimului Maduro

Cei 27 au sancţionat luni 19 înalţi oficiali ai regimului lui Nicolas Maduro pentru rolul lor în acte şi decizii care, potrivit acestora, subminează democraţia şi statul de drept în Venezuela.

Această măsură ridică la 55 numărul total de responsabili şi înalţi oficiali ai guvernului venezuelean sancţionaţi de UE (interzicerea călătoriilor şi îngheţarea activelor pe teritoriul Uniunii).

UE nu recunoaşte nicio legitimitate a preşedintelui Nicolas Maduro şi nu a recunoscut rezultatele alegerilor legislative care au avut loc în decembrie 2020. UE susţine fosta Adunare Naţională, considerat a fi singurul organism ales în mod democratic în Venezuela, şi pe Juan Guaido, preşedinte.

Venezuela a devenit în 2017 prima ţară din America Latină care a fost sancţionată de UE.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Uniunea Europeană vrea să accelereze deportarea migranţilor ilegali. „Există un impuls în acest moment”, spune premierul suedez

Centrul de putere al Europei se schimbă. Cum ar putea arăta următoarea ordine mondială (Politico)

Trei moduri în care Crăciunul distruge planeta: brazii, jucăriile și risipa

Retrospectivă 2024: Războaie, răsturnarea de la putere a unor lideri autoritari, căderi de guverne, alegeri anulate, dezastre naturale

Partenerii noștri