Live

Aleksandr Lukașenko ripostează: ordonă guvernului să pună capăt protestelor și să întărească frontierele

Data publicării:
Aleksandr Lukașenko în ședința Consiliului de Securitate al țării Foto: captură video

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a ordonat miercuri guvernului să pună capăt tulburărilor în ţară şi să întărească frontierele, în a 11-a zi de proteste ale opoziţiei, care contestă rezultatele alegerilor prezidenţiale de la 9 august în urma cărora Lukașenko, aflat de 26 de ani la putere, și-a asigurat un nou mandat la conducerea țării, al șaselea.

Decizia de reprimare, practic, a protestelor a fost luată într-o ședință a Consiliului de Securitate al țării, convocată la Minsk în ziua în care liderii europeni au vorbit despre situația din Belarus și au decis că nu recunosc rezultatul alegerilor și că vor impune sancțiuni responsabililor de la Minsk.

„Nu trebuie să mai avem tulburări la Minsk. Oamenii sunt obosiţi şi cer pace şi linişte”, a declarat Lukaşenko, după reuniunea Consiliului de Securitate din Belarus, potrivit informaţiilor transmise de agenţia de stat Belta.

„Majoritatea zdrobitoare a populaţiei este obişnuită să trăiască într-o ţară calmă şi trebuie să aducem din nou calmul în această ţară”, a spus Lukașenko vorbind despre manifestaţiile cotidiene ale opoziţiei.

Obsesia lui Lukașeko: revoltele sunt finanțate din străinătate

El a ordonat, de asemenea, întărirea controalelor la frontiere „pentru a împiedica militanţi, arme, muniţii sau bani provenind din alte ţări să intre în Belarus pentru a finanţa revoltele”.

Lukaşenko a mai cerut armatei să acorde „o atenţie specială mişcărilor de trupe ale NATO pe teritoriul Poloniei şi al Lituaniei”, două ţări care au graniță comună cu Belarus. El a adăugat că nu trebuie să existe ezitări în a îndrepta forţele armate şi echipamentele în direcţia mişcărilor NATO.

De asemenea, Lukașenko a cerut guvernului „să se asigure de buna funcţionare a întreprinderilor” după ce opoziţia a lansat un apel la grevă urmat în mai multe industrii vitale pentru economia belarusă.

Declarat oficial învingător cu peste 80% din voturi la finalul alegerilor prezidenţiale contestate, Lukaşenko, la putere din 1994, se confruntă cu o presiune în creştere atât în Belarus, cât şi în străinătate. El a respins în mai multe rânduri ideea unei plecări de la putere.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană: Statele UE ar putea limita dreptul de azil al migranților „instrumentalizați” de Rusia

Care sunt consecințele desfășurării rachetei Oreșnik în Belarus. „Pentru Lukașenko este o capcană”

Lukașenko a grațiat 29 de prizonieri politici. La cât se ridică numărul total al acestora

Acord Putin – Lukașenko. Noua rachetă Oreşnik ar putea fi desfăşurată în Belarus anul viitor

Partenerii noștri