Live

Actorul Sean Penn le cere miliardarilor să cumpere escadrile de avioane de război Ucrainei pentru a face față invaziei ruse

Data publicării:
Sean Penn. Foto: Profimedia Images

Actorul Sean Penn le cere miliardarilor lumii să cumpere escadrile de avioane de război Ucrainei pentru a putea face față invaziei Rusiei, potrivit The Guardian. Rugămintea actorului vine după ce forțele ucrainene au solicitat, la rândul lor, avioane de luptă fabricate în SUA.

Starul de la Hollywood vrea ca un miliardar să își asume achiziționarea a două escadrile de avioane de război F-15 sau F-16, pentru Ucraina, astfel încât să încline balanța războiului în favoarea Kievului.

Penn cere ca un miliardar să cheltuiască 300 de milioane de dolari pentru „12 avioane cu tehnologie mai bună decât MiG-urile sau SU-urile rusești”.

Actorul premiat cu Oscar pentru filmele Milk și Mystic River a fost la Kiev în ziua în care a izbucnit războiul, pentru a filma un documentar despre invazie, întâlnindu-se chiar și cu președintele Volodimir Zelenski.

Echipa de documentare a lui Penn a rămas o vreme după aceea la Kiev, lucrând îndeaproape cu oficialii guvernamentali, iar actorul pare să se fi apropiat suficient de Zelenski și de cercul său încât să ajute la procurarea de arme cu specificații tehnice mai bune pentru forțele aflate în conflict, în Kiev. Filmările pentru documentarul Vice Media se desfășoară de ceva timp, Penn îmbrăcând echipament militar într-o vizită la linia frontului Donbas în noiembrie.

Ucraina a cerut mai multe avioane de război de la începutul războiului, însă SUA au refuzat să susțină un acord prin care Polonia să furnizeze 28 de avioane MiG-29. Washingtonul se temea că furnizarea de avioane de luptă ar putea duce la un conflict direct între NATO și Rusia.

În ciuda refuzurilor, Ucraina continuă să ceară avioane de luptă, în special avioane F-15 și F-16, și insistă că piloții săi ar putea învăța să zboare cu ele în doar „2-3 săptămâni de antrenament”.

Experții au spus că, în mod normal, piloților ucraineni le va lua până la patru luni pentru a învăța cum să piloteze un nou avion de vânătoare, iar Ucraina ar avea, de asemenea, probleme în a găsi piese de schimb și ingineri care știu să întrețină aeronavele Boeing și Lockheed Martin.

Cu toate acestea, un obstacol mai serios în calea achiziționării și trimiterii de avioane F-15 și F-16 Ucrainei ar fi controalele exporturilor americane. Vânzările majore de arme trebuie să fie aprobate de Congresul SUA, acestea fiind tranzacționate, de obicei, între guvernele statelor.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Scenariile FMI: Când ar putea să se încheie războiul din Ucraina

Partenerii noștri