Live

A doua „cădere a Saigonului”: SUA trimite Infanteria Marină pentru posibila evacuare a ambasadei americane din Kabul

Data actualizării: Data publicării:
Steagul SUA de pe ambasada americană din Kabul, Afganistan. Foto: Profimedia Images

Pentagonul mobilizează mii de soldaţi ai Infanteriei Marine a SUA pentru o posibilă evacuare a ambasadei Statelor Unite din Kabul, Afganistan, informează New York Times. Administraţia Joe Biden ia în acest moment în calcul posibila prăbuşire a guvernului afgan în următoarele 30 de zile.

Ambasada americană din Kabul a emis joi o alertă în care i-a sfătuit pe toţi cetăţenii americani care se mai află în Afganistan „să părăsească imediat ţara folosind orice cursă aeriană comercială posibilă”.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a fost întrebat într-o conferinţă de presă cum vor încerca autorităţile americane să evite o paralelă între evacuarea Kabulului şi căderea Saigonului, din timpul războiului din Vietnam.

„Nimeni nu abandonează Afganistanul”, a fost răspunsul oficialului american.

Anunţul Washingtonului a fost făcut în aceeaşi zi în care talibanii au cucerit oraşele Kandahar și Herat, al doilea și, respectiv, al treilea ca mărime din Afganistan, după capitala țării, la numai câteva ore după ce au cucerit oraşul Ghazni, la 150 de kilometri sud-vest de Kabul, apropiindu-se periculos de capitală, transmite AFP, preluată de Agerpres. Astfel, talibanii au cucerit un număr de 12 capitale de provincii din 34. 

Germania, apel similar către cetăţeni: Părăsiţi imediat Afganistanul

Un apel similar a venit din partea guvernului german, care a solicitat propriilor cetăţeni să părăsească de îndată Afganistanul, cu orice cursă aeriană disponibilă, din cauza deteriorării situaţiei de securitate din această ţară, informează Reuters.

Talibanii şi-au înălţat drapelul pe sediul poliţiei din Herat, capitala provinciei omonime, a relatat un corespondent al AFP, care a precizat că rebelii nu au întâmpinat nicio rezistenţă în ofensiva lor.

Citeşte şi: Reportaj BBC dintr-un oraș cucerit de talibani: „Nu renunță la cultura occidentală, așa că trebuie să-i omorâm”

Un purtător de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a scris pe Twitter că „inamicul a fugit'” şi „zeci de vehicule militare, arme şi muniţii” au căzut în mâinile insurgenţilor.

În faţa degradării situaţiei militare, guvernul afgan le-a propus talibanilor o împărţire a puterii în schimbul încetării violenţei, a declarat pentru AFP sub acoperirea anonimatului un negociator al guvernului la tratativele de pace de la Doha, de la începutul cărora, în septembrie 2020, insurgenţii nu au dat niciun semn că ar fi dispuşi la un compromis.

Luptele de pe tot cuprinsul Afganistanului au un impact major şi asupra populaţiei civile, în rândul căreia s-au înregistrat victime. Numeroşi civili au pornit în ultimele zile către Kabul, oraş ameninţat de o gravă criză umanitară şi unde persoanele strămutate încearcă să supravieţuiască în condiţii deosebit de precare.

„Date fiind condiţiile de securitate şi personalul redus, capacitatea ambasadei de a asista cetăţenii americani în Afganistan este extrem de limitată, inclusiv în interiorul capitalei Kabul”, se mai arată în mesajul misiunii diplomatice a SUA.

Editor : Mihnea Lazăr

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

"A devenit oficial aliatul nostru împotriva României!" Anunțul făcut de presa din Kosovo, la două zile după decizia UEFA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Guvernul de la Kabul cere explicaţii Teheranului după ce zeci de afgani ar fi fost ucişi la frontieră

Talibanii vor să interzică publicarea imaginilor cu „ființe vii” pe TV. „Legea se aplică în tot Afganistanul”

Rusia va scoate talibanii de pe lista sa cu organizații teroriste. Decizia a fost luată „la cel mai înalt nivel”

Talibanii vor să participe la summitul BRICS, alături de Rusia. Ce este acest grup și cum s-a transformat într-un bloc geopolitic

Partenerii noștri