Ultimii 100 de militari români din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii au plecat din baza aeriană Kandahar din Afganistan. Plecarea militarilor pune astfel capăt celor 19 ani de prezenţă a trupelor româneşti în această bază, informează Ministerul Apărării Naţionale.
„Recent, Baza Aeriană din Kandahar a fost predată forţelor de securitate afgane în cadrul procesului de încheiere a misiunii NATO Resolute Suport din Afganistan. Astfel, după o prezenţă de 19 ani, ultimii militari români, cei din Batalionul de Protecţie a Forţei Jderii, au plecat de pe aerodromul afgan după ce și-au îndeplinit cu succes misiunea ordonată în această zonă”, se arată într-un comunicat postat pe pagina de Facebok a MApN.
Militarii români au fost transportaţi cu ajutorul aeronavelor militare ale SUA.
„Ultimii militari români și americani s-au adunat la aeroport. Mașinile de luptă au părăsit pozițiile de apărare și au fost îmbarcate în uriașele aeronave C-17 Globemaster III. Apoi, rând pe rând, americani și români au urcat în avioane. Ultimul militar român ce a plecat din Baza Aeriană Kandahar, după 19 ani de prezență continuă românească acolo, a fost comandantul Batalionului de Protecție a Forței Jderii, locotenent-colonelul Vasile Mironescu”, conform MApN.
Primul contingent, de aproximativ 70 de militari români, s-a întors din Afganistan pe 8 mai 2021.
Revenirea militarilor este cuprinsă în planul de retragere din Afganistan a celor peste 600 de militari români.
27 de militari români au murit în cei 19 ani de prezenţă a armatei române în Afganistan
Conform MApN, finalizarea procedurilor va avea loc până la 11 septembrie 2021, dar „din motive de securitate, calendarul repatrierii militarilor nu este public, însă este sincronizat permanent cu planificările celorlalţi membri ai Alianţei Nord-Atlantice”.
În ianuarie 2001, primele efective de militari români, un pluton de poliţie militară, o aeronavă C130 Hercules şi ofiţeri de legătură au fost dislocaţi în Afganistan, în cadrul operaţiei ISAF, iar în luna iulie 2002 a fost dislocat în teatrul de operaţii Afganistan primul batalion de infanterie românesc într-o misiune de luptă în afara teritoriului naţional după cel de-al Doilea Război Mondial.
Din 2002 şi până în prezent, peste 32.000 de militari ai Armatei României au participat la misiunea din Afganistan.
În cei 19 ani de participare cu structuri militare în acest teatru de operaţii, 27 de militari români au murit în acţiuni de luptă, iar peste 200 au fost răniţi.
Editor : M.L.