Live

Live Text SUA: Rusia încă nu a început asaltul în estul Ucrainei. Atacurile recente sunt doar un „preludiu”

Data actualizării: Data publicării:
Oţelăria Azovstal din Mariupol. Sursa foto: Profimedia Images

Ofensiva pe scară largă a Rusiei în regiunea de est Donbas este în desfășurare, a declarat președintele Volodimir Zelenski. La rândul său, un oficial ucrainean a declarat că nu mai e niciun oraș, niciun sat unde să fii în siguranță în Ucraina. Autoritățile ucrainene afirmă că în bombardamentele rușilor asupra mai multor orașe din țară au murit cel puțin 17 persoane, șapte dintre ele după ce mai multe rachete au lovit orașul Liov. Ministrul rus de externe, Seghei Lavrov, a declarat că „operațiunea specială” din Ucraina intră într-o nouă etapă.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Hartă realizată în noaptea de 18 spre 19 aprilie de Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), care evidențiază cele mai noi evoluții de pe câmpul de luptă.

Canada impune sancțiuni împotriva fiicelor lui Vladimir Putin

ACTUALIZARE 23:55 Canada a instituit marţi sancţiuni împotriva fiicelor preşedintelui Vladimir Putin, aşa cum au făcut-o şi alte ţări în ultimele săptămâni, din cauza „invaziei ilegale şi nejustificate a Ucrainei de către regimul rus", informează AFP.

Noile sancţiuni ale Canadei vizează 14 „colaboratori apropiaţi", între care cele două fiice ale lui Vladimir Putin, soţia şi fiica şefului diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, precum şi oligarhi ruşi şi membri ai familiilor lor, conform Agerpres.

„Canada nu îşi va slăbi eforturile de a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi colaboratorii săi apropiaţi pentru complicitatea lor în invadarea Ucrainei", a precizat ministrul canadian al afacerilor externe, Mélanie Joly, într-un comunicat.

Deja sancţionate în special de SUA, Regatul Unit şi UE, Maria Voronţova şi Katerina Tihonova, născute în 1985 şi 1986, sunt fiicele lui Vladimir Putin şi ale fostei sale soţii Liudmila.

Soţia lui Serghei Lavrov, Maria Lavrova, precum şi fiica sa Ekaterina Vinokurova, figurează şi ele pe lista noilor persoane vizate de această listă suplimentară de sancţiuni canadiene, care impun o îngheţare a bunurilor, interdicţia tranzacţiilor şi imposibilitatea de a intra în Canada.

„Vom veghea fără încetare ca complicii atacurilor Rusiei asupra Ucrainei să răspundă pentru actele lor", a postat la rândul său pe Twitter prim-ministrul canadian Justin Trudeau.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, Ottawa a impus sancţiuni împotriva a peste 750 de persoane şi entităţi din Rusia, Ucraina şi Belarus, dintre care mai multe au fost adoptate în coordonare cu aliaţii Canadei.

SUA, Franța și aliații au discutat despre oferirea unor garanții de securitate Ucrainei în timpul războiului și după

ACTUALIZARE 22:53 SUA, Franţa şi alţi aliaţi, printre care şi România, au discutat marţi despre cum să furnizeze garanţii de securitate Ucrainei în timpul şi după războiul cu Rusia, a declarat un oficial din cadrul preşedinţiei franceze citat de Reuters.

Preşedintele american Joe Biden s-a consultat cu aliaţi între care preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul britanic Boris Johnson pe tema ultimelor evoluţii din Ucraina, a anunţat Casa Albă.

Scopul videoconferinţei a fost „să discutăm sprijinul nostru continuu pentru Ucraina şi eforturile de a trage Rusia la răspundere ca parte a coordonării noastre strânse", a adăugat sursa citată, conform Agerpres.

Un consilier prezidenţial francez a spus că aliaţii au discutat despre cum să furnizeze Ucrainei garanţii de securitate după război în condiţiile în care nu este membră NATO şi nu beneficiază de mecanismul de apărare automat prevăzut la articolul 5.

Joe Biden: Invazia rusă în Ucraina va continua să afecteze economia globală

ACTUALIZARE 22:50 Președintele american Joe Biden a vorbit despre problemele economice cauzate de pandemia de COVID-19 și invadarea Ucrainei de către Rusia. El a avertizat că războiul va continua să afecteze economia globală, relatează CNN.

„Invadarea Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la gaze și la alimente în întreaga lume. Am făcut multe progrese și avem o oportunitate incredibilă în fața noastră, dar știm că oamenii se luptă în continuare cu creșterea prețurilor”, a spus el.

Biden a dar vina pe președintele rus Vladimir Putin pentru creșterea inflației.

„Invadarea Ucrainei a dus la creșterea prețurilor la gaze și la alimente în întreaga lume. Cele două mari grânare ale lumii sunt Ucraina și Rusia. Luna trecută, aproximativ 70% din creșterea inflației a fost o consecință a creșterii prețurilor din cauza gazului și energiei”, a spus el.

Marea Britanie: Forțele ucrainene au respins „numeroase” încercări de înaintare a trupelor ruse în Donbas

ACTUALIZARE 22:42 Forțele ucrainene au respins „numeroase încercări de înaintare” a trupelor ruse spre Donbas, în timp ce bombardamentele și atacurile Moscovei în zonă „se înmulțesc”, potrivit celei mai recente evaluări a serviciilor de informații ale armatei britanice.

„Capacitatea de a progresa a Rusiei continuă să fie afectată de provocările de mediu, logistice și tehnice care au afectat până acum trupele, combinate cu rezistența forțelor armate ucrainene”, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie pe Twitter.

Forțele ruse nu au reușit să „învingă rezistența” la Mariupol, în ciuda mai multor atacuri „nediscriminatorii”, ceea ce „indică eșecul lor în a-și atinge obiectivele”, potrivit raportului.

Pentagon: Ucraina a primit noi aeronave și piese

ACTUALIZARE 22:40 Ucraina a primit noi aeronave de luptă de alte țări, cu excepția SUA, precum și piese de avioane, potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului Apărării, citat de CNN.

„Aș spune doar, fără a intra în ceea ce furnizează alte țări, că au primit platforme și piese suplimentare pentru a-și putea crește flota de aeronave. N-aș vrea să spun mai mult”, a spus secretarul de presă al Pentagonul, John Kirby.

Televiziunea de stat din Rusia: 120 de civili au părăsit zona combinatului Azovstal din Mariupol

ACTUALIZARE 22:25 Aproximativ 120 de civili care trăiesc lângă combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol au plecat prin coridoare umanitare, relatează marți agenția de știri Interfax, care citează televiziunea rusă de stat.

Interfax spune că un corespondent al televiziunii a citat administrația pro-rusă a regiunii separatiste Donețk spunând că, însă, niciun luptător ucrainean nu a acceptat un ultimatum al rușilor pentru a-și preda armele și să părăsească fabrica marți după-amiază, în schimbul promisiunii că vor fi lăsați să trăiască.

Luptătorii ucraineni care stau în marea oțelărie au pregătit o ultimă luptă în ruinele Mariupolului, oraș atacat de la începutul invaziei ruse, potrivit Reuters.

Secretarul general al ONU cere o „pauză umanitară” de patru zile în Ucraina, de Paştele ortodox

ACTUALIZARE 22:10 Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat marţi ofensiva rusă în estul Ucrainei şi a cerut părţilor să pună capăt luptelor pentru o „pauză umanitară” de patru zile cu prilejul Paştelui ortodox, relatează AFP.

„Solicit astăzi o pauză umanitară de patru zile pentru săptămâna sfântă”, de joi până duminică, „pentru a permite deschiderea unei serii de coridoare umanitare” în Ucraina, a declarat şeful ONU.

Această suspendare a luptelor ar servi la evacuarea civililor „din zonele de confruntări actuale şi aşteptate”, cu ajutorul Crucii Roşii, şi la transportul ajutorului umanitar „în zonele cele mai afectate ca Mariupol, Herson, Doneţk şi Lugansk”, a mai spus el.

Olaf Scholz: Guvernul german discută cu industria de profil pentru a livra arme Ucrainei

ACTUALIZARE 22:07 Germania va continua să sprijine Ucraina din punct de vedere militar și financiar, deși, practic, a epuizat armele pe care le poate livra din propriile stocuri. Guvernul discută acum cu industria de armament pentru a stabili o modalitate de a crește numărul armelor și a echipamentului militar care să fie livrate Kievului, a declarat marți cancelarul Olaf Scholz, potrivit Reuters.

Printre armele pe care producătorii de echipamente militare au spus că le pot livra rapid, și de care Ucraina are nevoie, se numără cele antitanc și de apărare antiaeriană, a declarat Scholz într-o conferință de presă, după o discuție cu aliații occidentali.

„Vom oferi banii necesari pentru achiziția armelor”, a spus Scholz. „Scopul este de a întări armata ucraineană, astfel încât să poată respinge atacul rusesc”.

Întrebat dacă Germania va livra Ucrainei tancuri Leopard de ultimă generație, el a spus că Berlinul, precum și aliații săi occidentali au ajuns la concluzia că este cel mai logic să livreze armele pe care ucrainenii deja știu să le folosească.

Aleksei Navalnîi spune că rușii au ucis un bărbat din Bucha doar pentru că avea același nume cu al lui

ACTUALIZARE 22:05 Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui  Vladimir Putin, aflat acum în închisoare, spune că soldații ruși au ucis un bărbat de 60 de ani în orașul ucrainean Bucha, doar pentru că avea același nume cu al lui. Victima se numea Ilia Navalnîi, relatează Reuters.

Forțele ruse s-au retras de la Bucha luna trecută, iar oficialii ucraineni spun că au descoperit peste 400 de cadavre ale unor civili uciși de trupele ruse. Acuzațiile au dus la condamnări dure din partea Occidentului, în timp ce Kremlinul a vorbit despre un „fals monstruos” menit să denigreze armata rusă.

Navalnîi a distribuit pe Twitter o fotografie cu un pașaport cu numele Ilia Ivanovici Navalnîi, despre care a spus că părea să fi fost lăsat în mod deliberat lângă un cadavru din Bucha.

Viceprimarul Kievului cere 200.000 de măști de gaze pentru a proteja ucrainenii de posibile atacuri chimice

ACTUALIZARE 22:00 Fondul Ucrainean pentru Libertate (UFF), o organizație non-profit care activează în Ucraina și lucrează pentru obținerea materialelor defensive pentru trupele ucrainene, a primit luni o scrisoare de la viceprimarul Kievului în care aceste cere 200.000 de măști de gaze pentru apărarea ucrainenilor în fața unor posibile atacuri cu arme chimice, scrie CNN.

„Datorită invaziei la scară largă a trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei, există o amenințare de pagube chimice la populția Ucrainei și a cetățenilor Kievului în special”, a scris viceprimarul Kievului, Volodimir Bondarenko într-o scrisoare trimisă UFF, văzută de CNN. „În numele primarului Kievului, Vitali Kliciko, cetățenilor municipalității Kiev și a societății ucrainene, cerem asistență umanitară, în mare parte sub forma echipamentului de protecție personală (măști de gaze, potrivit cerințelor tehnice din atașament), pentru centrul de ajutor umanitar din Kiev”.

Aceste cereri arată cât de urgent cred ucrainenii că au nevoie de acest echipament. Ca parte a noului ajutor de securitate anunțat săptămâna trecută de administrația președintelui american Joe Biden, aceasta a oferit echipament de protecție ucrainenilor pentru a se putea proteja de posibile atacuri cu arme chimice. De asemenea, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunțat că vor mai urma astfel de ajutoare.

Săptămâna trecută au existat relatări neconfirmate privind folosirea armelor chimice în Mariupol. Oficialii americani au avetizat că au informații credibile că forțele ruse ar putea folosi diferite tipuri de agenți chimici folosiți de obicei de forțele de ordine, precum gaze lacrimogene amestecate cu agenți chimici, ca parte a asaltului asupra Mariupolului.

Riscul ca Rusia să folosească arme chimice în Ucraina rămâne, însă probabilitatea nu s-a schimbat în ultimele zile, a declarat un oficial din serviciile de informații americane.

Însă obținerea unor astfel de echipamente este mai dificilă, potrivit unui veteran al armatei americane care trăiește în Ucraina și lucrează pentru UFF.

Organizația a oferit deja mii de veste antiglonț, căști, vehicule și kituri de prim-ajutor pentru forțele de apărare teritorială ale Ucrainei.

Mișa Cecenul, comandantul armatei separatiste pro-ruse din Lugansk, a fost ucis

ACTUALIZARE 20:59 Comandantul batalionului separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei, Mihail Kișcik, a fost ucis, scrie BBC. Mai cunoscut sub porecla Mișa Cecenul, Kișcik a murit în timp ce trupele ruse și forțele separatiștilor au început un nou asalt împotriva armatei ucrainene, în estul țării.

Prim-ministrul autoproclamatei republici populare Lugansk (LNR), Serghei Kozlov, scrie pe contul său de socializare: „Vești triste din prima linie. Un patriot al LNR, locotenent-colonelul Mikhail Kișcik a murit”.

Kozlov adaugă că Kișcik și tovarășii săi au fost înconjurați de ucraineni în apropiere de orașul Kreminna și „au luptat până la capăt”.

„Suntem în curs de stabilire a numărului celor uciși și răniți”, adaugă el.

Kreminna este unul dintre punctele de pe linia frontului în care forțele ruse încearcă să avanseze pentru a avea acces spre orașele mai mari Lysychansk și Severodonetsk, aflate sub controlul trupelor ucrainene.

Ambasadorii Rusiei şi Belarusului, anunțați că nu sunt bineveniţi la comemorarea eliberării lagărului nazist Mauthausen

ACTUALIZARE 20:55 Ambasadorii Rusiei şi Belarusului au fost rugaţi de comitetul de organizare să nu participe la comemorarea eliberării lagărului nazist de la Mauthausen, programată în 15 mai, transmite AFP.

„O participare a celor două ţări ar fi incompatibilă cu jurământul deţinuţilor supravieţuitori de la Mauthausen şi cu dorinţa lor de pace şi libertate”, a arătat în presa locală Willi Mernyi, preşedintele comitetului.

Un purtător de cuvânt a confirmat pentru AFP că diplomaţii respectivi au primit prin e-mail mesaje personale în acest sens.

SUA spun că rușii se pregătesc de asaltul extins în estul Ucrainei

ACTUALIZARE 20:10 Statele Unite văd în actuala activitate militară a Rusiei în estul Ucrainei doar preludiul unei ofensive mai largi, a declarat marţi un responsabil al Pentagonului, potrivit Reuters şi CNN.

Conform acestuia, Rusia continuă să-şi suplimenteze forţele pentru ofensiva în Donbas, unde a adus în ultimele 24 de ore încă două grupuri tactice la nivel de batalion (BTG), numărul acestora ajungând astfel la 78. Fiecare grup de acest fel este alcătuit din circa 800 de militari.

Pentru această ofensivă Rusia dispune de circa 75% din forţa de luptă disponibilă înaintea invaziei lansate pe 24 februarie, a apreciat oficialul Pentagonului.

Potrivit declaraţiilor date de oficiali ucraineni, Rusia a lansat deja „Bătălia pentru Donbas'', începută în noaptea de luni spre marţi cu baraje masive de artilerie şi rachete trase asupra poziţiilor ucrainene pe toată lungimea liniei frontului din estul Ucrainei.

Totuşi, conform evaluării descrise de reprezentantul Pentagonului, Statele Unite au observat doar „operaţiuni ofensive limitate'' desfăşurate de Rusia în sud-vestul provinciei Doneţk şi la sud de oraşul ucrainean Izium, care constau în „mişcări de trupe terestre (...) susţinute, desigur, de unele bombardamente de la distanţă, majoritatea cu artileria'', acţiuni care ar putea fi mai degrabă „preludiu al unor operaţiuni ofensive mai extinse''.

De asemenea, adaugă acelaşi oficial american, Rusia încă desfăşoară operaţiuni de „shaping'', adică acţiuni de pregătire a câmpului de luptă, şi pune la punct logistica şi celelalte elemente de susţinere ale ofensivei, toate acestea fiind puncte slabe care au contribuit la eşecul ofensivei anterioare asupra Kievului şi nordului Ucrainei.

Oficialul Pentagonului a mai spus că SUA lucrează „contracronometru'' pentru a transfera arme Ucrainei, iar în următoarele 24 de ore şapte avioane încărcate cu echipamente militare americane destinate armatei ucrainene vor decola spre Europa.

Companii cehe din apărare vor repara tancurile și vehiculele militare ucrainene avariate

ACTUALIZARE 19:45 Companii cehe din sectorul apărării vor repara tancuri şi alte vehicule militare ucrainene care au fost avariate în luptă sau au nevoie de service după ce au fost depozitate o perioadă lungă, a anunţat marţi Ministerul Apărării ceh, informează Reuters.

Republica Cehă este printre ţările cele mai active în sprijinirea armatei ucrainene cu donaţii şi vânzări de arme şi muniţie, inclusiv tancuri din perioada sovietică, lansatoare de rachete şi arme antiaeriene.

„Micile defecte şi daune din luptă vor fi reparate cu eforturile proprii ale armatei şi ale industriei de apărare ucrainene. Asistenţa cehă va folosi capacităţile companiilor din industria apărării cehe pentru lucrări mai extinse, printre care revizii'', a explicat ministerul citat.

Liderul prorus din Crimeea anunță apă gratis pentru irigații, după ce rușii au detonat digul din zona Herson

ACTUALIZARE 19:12 Trupele ruse au rezolvat problema secetei cronice care afectează culturile agricole în peninsula Crimeea după anexarea acesteia în anul 2014, prin deblocarea unui canal pe cursul inferior al râului Nipru într-o zonă din Ucraina controlată de armata rusă în urma invaziei începute pe 24 februarie.

„Apa Canalului de Nord al Crimeii va fi furnizată gratuit pentru irigaţii până la finele anului”, prin urmare agricultura în Crimeea se va dezvolta şi preţurile se vor stabiliza, a anunţat pe Telegram liderul prorus din Crimeea, Serghei Aksionov, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

La începutul invaziei, în februarie, trupele ruse au detonat un dig din Ucraina care bloca pătrunderea apei pe acest canal ce are o lungime de aproximativ 400 de kilometri şi a fost construit în anii '60. O lună mai târziu, apa a umplut complet canalul, care începe din regiunea ucraineană Herson şi străbate peninsula Crimeea până la coasta Mării Azov.

Ungaria nu susține un embargo asupra petrolului și gazelor din Rusia

ACTUALIZARE 19:07 Ungaria nu va sprijini nicio sancțiune asupra petrolului și gazelor rusești, a spus marți ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto, reiterând poziția luată de Budapesta luna trecută, potrivit The Independent.

Livrările de gaze rusești către Ungaria au sosit fără niciun fel de întreruperi din cauza războiului în Ucraina, a spus Peter Szijjarto marți în cadrul unei declarații de presă, după discuțiile cu omologul său turc la Ankara.

„Nu susținem propunerile de sancțiuni energetice împotriva Rusiei”, a spus acesta. Szijjarto a adăugat că se aplică nu numai importurilor de petrol și gaze, dar și cooperării cu Rusia privind energia nucleară – în mod particular furnizarea de combustibil pentru centrala nucleară de la Paks în Ungaria.

Oligarh rus, vehement la adresa lui Putin: Războiul purtat în Ucraina este nebunesc

ACTUALIZARE 18:59 Omul de afaceri rus Oleg Tinkov a vorbit despre războiul „nebunesc” dus de Moscova în Ucraina, scrie The Guardian. Într-o postare pe contul său de Instagram, Tinkov, un fost bancher miliardar care a fost sancționat de guvernul Marii Britanii ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Rusia, a spus că „90% dintre ruși sunt împotriva” războiului.

„Nu văd NICIUN beneficiar al acestui război nebun! Civili și soldați nevinovați mor”. Generalii, treziți din mahmureală, și-au dat seama că au o armată de rahat. Cum poate fi armata bună, dacă totul în țară este un rahat înfundat în nepotism și servilism?”, a scris acesta.

România își redeschide Ambasada de la Kiev

ACTUALIZARE 18:41 Guvernul va redeschide Ambasada României în Ucraina, la Kiev, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu.

„Autoritățile române au decis redeschiderea Ambasadei României în Ucraina, la Kiev. Reluarea efectivă a activității va avea loc în perioada următoare, imediat după ce pregătirile tehnice și de securitate necesare vor fi finalizate”, arată mesajul lui Bogdan Aurescu, publicat marți pe Twitter.

Numărul mare de mine terestre amplasate de militarii ruși împiedică activitățile agricole din Ucraina

ACTUALIZARE 18:40 Activitățile agricole din regiunea nordică ucraineană Cernigău sunt îngreunate de numărul mare de mine terestre lăsate în urmă de forțele rusești, spun autoritățile locale.

„Regiunea este foarte mare și inamicul a fost desfășurat în multe zone”, a explicat șeful militar regional Viaceslav Chaus, în declarații preluate de BBC.

El a precizat că minele îi împiedică pe fermieri să semene câmpurile, dar că serviciile de urgență se ocupă de această problemă de securitate.

Elevii ruși vor trebui să cânte imnul și să arboreze steagul în fiecare săptămână. Istoria „patriotică", predată de la clasa I

ACTUALIZARE 18:39 Ministerul Educației din Rusia a anunțat planuri ca elevii începând de la vârsta de 7 ani, adică clasa I, să studieze istorie, parte a unei încercări mai largi de a promova educația „patriotică”, în contextul războiului din Ucraina, scrie Moscow Times.

„Educația istorică va începe în școli de la clasa I”, a spus Serghei Kravțov, la deschiderea unei expoziții numită „Nazismul zilnic” care urmează să fie expusă la un forum școlar la nivel național – „Puterea se află în adevăr”.

„(În predarea istoriei), nu vom permite niciodată (să fie scris) că cumva am tratat prost alte națiuni – națiunile fraterne Ucraina și Belarus. Vom face tot ce ne stă în putință astfel încât memoria istorică să fie prezervată”.

Kravțov a mai spus că de la 1 septembrie școlile vor începe fiecare săptămână cu intonarea imnului național al Rusiei și arborarea drapelului rusesc.

Medvedev susține că întărirea prezenței NATO lângă frontiera Rusiei „nu mai este o figură de stil”

ACTUALIZARE 18:37 Întărirea prezenței NATO în apropiere de la frontierele Rusiei „nu mai este o figură de stil”, iar Moscova trebuie să fie pregătită „pentru posibile acţiuni agresive”, a spus marţi vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev.

Referindu-se la„ameninţările cu care se confruntă în prezent Rusia”, Medvedev a precizat că „este vorba în primul rând de încercarea de a extinde prezenţa NATO în apropiere de frontierele” Rusiei, , relatează TASS şi Reuters, citate de Agerpres.

„Şi aceasta nu mai este astăzi o figură de stil, nu este un set de ameninţări standard. Noi trebuie să fim pregătiţi pentru acele acţiuni agresive care s-ar putea întâmpla”, a constatat el.

De aceea, a continuat Medvedev, este important „să întărim inclusiv sistemul care permite să asigurăm Rusia cu cele mai moderne arme”.

„Iar pentru aceasta este nevoie de tehnică sigură, de înaltă tehnologie, (de tehnologie) puternică - şi militară şi cu dublă utilizare”, a spus el în cadrul şedinţei prezidiului Consiliului pentru ştiinţă şi cercetare.

Kievul spune că obiectivul Rusiei este preluarea provinciilor Lugansk și Donețk

ACTUALIZARE 17:10 Obiectivul noii ofensive ruse în estul Ucrainei este de a prelua total provinciile Lugansk şi Doneţk, de a stabili o legătură terestră între acele teritorii şi Crimeea şi de a distruge forţele armate ucrainene, a declarat marţi Ministerul Apărării ucrainean, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleksandr Motuzniak, a spus că forţele ruse atacă pe tot frontul din estul Ucrainei, încercând să încercuiască oraşe din regiunea Donbas.

„Eforturile principale (ale forţelor ruse) sunt pentru a cuceri poziţiile deţinute de trupele ucrainene şi ruşii nu au renunţat la încercarea de a obţine control deplin asupra oraşului Mariupol”, a explicat Motuzniak.

„De obicei, ei fac aşa: pregătire a artileriei percutante, o tentativă de a bombarda poziţii speciale, încercări de a contracara acţiunile unităţilor forţelor urmate ale Ucrainei, încercări de a încercui unităţile noastre şi de a captura aşezări. Rusia duce războiul în principal conform cu manualele epocii sovietice”, a subliniat reprezentantul Ministerului Apărării ucrainean.

De partea sa, Ministerul rus al Apărării a cerut marţi luarea de măsuri pentru evacuarea eventualilor civili aflaţi la combinatul siderurgic Azovstal, din portul strategic Mariupol.

Anterior, ministerul a afirmat că a deschis un coridor pentru forţele ucrainene care dau curs ofertei ruse de a capitula, de a preda armele şi de a părăsi în siguranţă oţelăria Azovstal.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a estimat că livrările occidentale de arme către Ucraina ameninţă să ducă la prelungirea conflictului militar.

„Statele Unite şi ţările occidentale pe care ele le controlează fac totul pentru a prelungi operaţiunea militară specială. Creşterea amplorii livrărilor străine de arme arată hotărârea lor de a convinge regimul de la Kiev de a lupta 'până la ultimul ucrainean' ”, a spus Şoigu, potrivit agenţiei de presă Interfax.

Ministrul ucrainean de externe: Bulgaria trebuie să se alăture țărilor care oferă ajutor militar Ucrainei

ACTUALIZARE 17.02 Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a declarat marţi, la Sofia, că este ''conştient'' de sentimentele proruse ale unei părţi a populaţiei bulgare, dar Rusia este o ţară care ''distruge, asasinează, torturează şi violează'', astfel că ea nu merită nici înţelegere, nici compasiune, relatează agenţia EFE.

''Sunt conştient de rolul Rusiei în istoria Bulgariei, la fel şi în istoria Ucrainei'', a spus Kuleba la o conferinţă de presă după întâlnirea cu şefa diplomaţiei bulgare, Teodora Genciovska.

''Din punct de vedere istoric, Rusia a făcut unele lucruri (pozitive) care dăinuie în sentimentele popoarelor acestor două ţări'', dar cea de astăzi este o Rusie ''diferită'', care ''distruge, asasinează, torturează şi violează'', a susţinut ministrul ucrainean. ''Această Rusie nu este cea care să merite compasiune şi înţelegere'', a continuat el.

Bulgaria este una dintre puţinele ţări membre ale NATO, alături de Ungaria, care refuză să ofere ajutor militar Ucrainei în războiul acesteia din urmă cu Rusia. Guvernele de la Sofia şi Budapesta consideră că printr-un astfel de ajutor militar ar putea deveni părţi în conflict, notează Agerpres.

Această poziţie rezervată a fost confirmată indirect în conferinţa de presă la care şefa diplomaţiei bulgare a participat alături de omologul ei ucrainean. ''Ca ţară mică şi în funcţie de posibilităţile noastre încercăm să ajutăm cât mai mult poporul ucrainean'', a spus Teodora Genciovska, amintind de ajutorul umanitar de 1,5 milioane de euro - plus alte 185.000 de euro oferiţi prin intermediul unor ONG-uri - dat de Bulgaria de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

Kuleba, sosit luni seară la Sofia într-o vizită neanunţată public în prealabil, a mulţumit pentru acest sprijin, dar a insistat pentru ajutorul militar, invocând argumentul că ''ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina este esenţial pentru viitorul întregii regiuni şi securitatea Ucrainei înseamnă securitate pentru toate ţările de la Marea Neagră''. 

Estonia este cel mai mare donator de ajutor pentru Ucraina, raportat la PIB

ACTUALIZARE 16.58 Mica republică baltică Estonia este de departe cel mai mare donator de ajutor pentru Ucraina, raportat la Produsul Intern Brut (PIB), relevă un studiu realizat de cercetători germani, citat marţi de dpa.

De la începutul războiului declanşat de invazia rusă, pe 24 februarie, Estonia a promis ajutoare în valoare de aproape 0,8% din PIB-ul său, a stabilit Institutul pentru economie mondială din Kiel.

Baza de date "Ukraine Support Tracker" arată că Estonia este urmată de Polonia, cu aproape 0,2%, şi apoi de Lituania, cu aproape 0,1% din PIB.

În termeni absoluţi, cele mai generoase promisiuni au venit din partea Statelor Unite, cu circa 7,6 miliarde de euro, urmate de Polonia, Marea Britanie şi Germania. Ţările UE, împreună, au promis circa 2,9 miliarde de euro, plus 1,4 miliarde de la instituţiile UE şi 2 miliarde de la Banca Europeană de Investiţii, transmite Agerpres.

Ukraine Support Tracker înregistrează sistematic valoarea ajutorului militar, financiar sau umanitar promis public Ucrainei de guvernele a 31 de state occidentale, a precizat institutul citat într-un comunicat de presă.

FMI: Economia Ucrainei va pierde în 2022 o treime din valoare, din cauza războiului

ACTUALIZARE 16.53 Economia Ucrainei va pierde în 2022 o treime din valoarea sa, mai concret 35%, din cauza efectelor invaziei ruse, conform Fondului Monetar Internaţional, care estimează, de asemenea, că prejudiciile aduse de război se vor prelungi pe mai mulţi ani, inclusiv în cazul în care conflictul armat se va încheia curând, relatează agenţia EFE.

Aceste previziuni sunt prezentate de FMI în raportul privind perspectivele Economiei Mondiale, actualizat marţi, în care, pentru prima dată, prezintă o cifră exactă a costului invaziei ruse asupra economiei Ucrainei.

Incertitudinile generate de război sunt de aşa natură că FMI "nu se încumetă" să facă pronosticuri dincolo de 2022 şi nu prezintă nicio proiecţie pentru 2023, aşa cum face pentru restul ţărilor.

"Căderea acută a economiei în Ucraina este rezultatul direct al invaziei, al distrugerii infrastructurii şi exodului populaţiei", subliniază FMI.

Fiind vorba despre o ţară aflată în război, organizaţia financiară internaţională nu face previziuni nici în privinţa altor indicatori economici ai Ucrainei, nici măcar pentru acest an, precum evoluţia inflaţiei, rata şomajului sau balanţa comercială, transmite Agerpres.

"Inclusiv în cazul în care războiul se va termina curând, pierderea de vieţi omeneşti, distrugerea capitalului fizic şi plecarea cetăţenilor vor bloca semnificativ activitatea economică timp de mai mulţi ani", semnalează FMI.

Al cincilea schimb de prizonieri între Rusia și Ucraina

ACTUALIZARE 16.45 Rusia a predat Ucrainei peste 60 de soldați și 16 civili într-un nou schimb de prizonieri de război, a declarat marți vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk, citată de Reuters.

Acesta a fost al cincilea schimb de prizonieri de război. Un total de 76 de persoane", a precizat Iryna Vereshchuk. Schimbul a inclus 10 ofițeri ucraineni, a precizat oficialul de la Kiev.

Citește și: Ce a pățit o femeie din Moscova cu nume identic cu cel al soacrei lui Volodimir Zelenski

Zelenski vrea să prelungească legea marțială

ACTUALIZARE 16.40 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat Parlamentului de la Kiev un proiect pentru prelungirea aplicării legii marțiale pe teritoriul țării până în 24 iunie, scrie The Kyiv Independent. Probabil că proiectul va fi aporbat, ceea ce va duce la prelungirea cu încă 30 de zile a aplicării legii marțiale în Ucraina, notează Nexta TV. 

Continuă bombardamentele rusești în Harkov

ACTUALIZARE 16.30 Primarul din Harkov, Igor Terekhov, a declarat că forțele ruse sunt angajate, de duminică și până acum, într-un „bombardament non-stop al cartierelor civile” din al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Inamicul vizează civili, mulți oameni sunt răniți și unii morți, din păcate. În ultima zi și jumătate, 15 oameni au fost uciși și peste 50 de răniți. Cele 15 persoane au murit doar într-un singur atac, a mai spus Terekhov, într-un interviu pentru CNN. 

Ucrainenii stau şi câte 5 ore la coadă pentru a cumpăra timbre poştale cu crucişătorul Moskva, scufundat în Marea Neagră

ACTUALIZARE 15.44 Mii de ucraineni aşteptau la o coadă kilometrică în faţa poştei principale din Kiev, din centrul capitalei ucrainene, pentru a cumpăra timbrele care celebrează scufundarea crucişătorului Moskva, care - potrivit autorităţilor de la Kiev - a fost lovit de două rachete de croazieră Neptun, de fabricaţie ucraineană.

Poşta ucraineană a pus în vânzare pe 13 aprilie aceste timbre, în care apare un militar ucrainean care face un gest obscen în direcţia crucişătorului Moskva, însoţit de celebra înjurătură „Russian warship, go fuck yourself”.

Pe 13 aprilie, crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei ruse de la Marea Neagră, este lovit de rachete ucrainene și se scufundă a doua zi. Foto: Profimedia

Această imagine a fost creată de artistul Boris Groh în onoarea grănicerului ucrainean Roman Hribov, care împreună cu alţi 12 camarazi a fost capturat pe Insula Şerpilor şi care ar fi dat acest răspuns atunci când militarii ruşi de pe crucişătorul Moskva le-au cerut ucrainenilor să se predea.

Cu două zile înainte de scufundarea Moskva, Poşta ucraineană a pus în circulaţie acest timbru poştal comemorativ.

Lituania interzice folosirea literei „Z” ca simbol de susținere pentru invazia rusească în Ucraina

ACTUALIZARE 15.40 Parlamentul Lituaniei a votat, marți, interzicerea literei „Z” atunci când este folosită drept simbol de susținere al invaziei rusești din Ucraina, relatează Reuters. Pe lângă aceasta, legislativul de la Vilnius a mai interzis și panglica Sfântului Gheorghe, un simbol militar rus, dar și alte simboluri care exprimă susținere pentru invazie.

Litera „Z” a devenit principalul simbol de susținere al atrocităților comise de ruși în Ucraina și a început să apară frecvent pe rețelele sociale, folosită fiind de susținătorii invaziei sângeroase lansate de Putin.

Vehiculele militare rusești sunt, de asemenea, însemnate cu acest simbol.

De asemenea, panglica Sfântului Gheorghe, un însemn militar rus introdus de țarina Ecaterina cea Mare, a devenit încă din 2014 un simbol adoptat de separatiștii pro-ruși.

Rusia spune că nu ia în considerare folosirea armelor nucleare „în acest stadiu” al războiului din Ucraina

ACTUALIZARE 15.35 Rusia spune că în acest stadiu al operațiunii militare din Ucraina nu ia în calcul să folosească armele nucleare. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat marți că Rusia folosește „numai arme convenționale”.

Discuțiile au revenit în ultimele zile asupra potențialului Rusiei de a folosi arme nucleare în războiul cu Ucraina. Anterior, fostul ambasador al Regatului Unit în Rusia a declarat pentru Sky News că „nu ar exclude” ca Vladimir Putin să ia această opțiune în cazul în care conflictul merge prost pentru el.

Kremlinul a părut astăzi, cel puțin la prima vedere, să minimizeze aceste temeri, după ce agenția de știri Interfax l-a citat pe ministrul de externe Serghei Lavrov care a spus „doar arme convenționale”, atunci când a fost întrebat dacă Rusia ia în considerare folosirea armelor nucleare în Ucraina, transmite Sky News.

Cu toate acestea, agenția de știri de stat RIA a prezentat o versiune mai completă a comentariului care conținea o diferență importantă.

Kremlinul refuză să se pronunţe asupra pierderilor de vieți pe crucișătorul Moskva. „Noi nu avem prerogativa de a comunica”

ACTUALIZARE 15.00 Kremlinul a refuzat marţi să comenteze mărturiile despre starea marinarilor daţi dispăruţi după naufragiul crucişătorului Moskva, nava-amiral a Flotei Rusiei din Marea Neagră, pe care Kievul afirmă că l-a scufundat săptămâna trecută.

Toate informaţiile sunt furnizate de Ministerul Apărării. Noi nu avem prerogativa de a comunica”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Nici marina, nici Ministerul Apărării nu au făcut public vreun bilanţ al naufragiului navei la bordul căreia se aflau sute de membri ai echipajului.

În ultimele zile, mai multe mărturii publicate de media rusofone şi pe reţelele de socializare au informat despre marinari daţi dispăruţi, dintre care unii îşi efectuau stagiul militar.

Un bărbat care locuieşte în Crimeea, Dmitri Şkrebeţ, care s-a prezentat drept tatăl unuia dintre marinarii dispăruţi, a publicat duminică seara un mesaj pe reţeaua de socializare VKontakte în care întreba pentru ce fiul său, un recrut, se afla într-o zonă de luptă.

O femeie, Iulia Ţîvova, a afirmat de asemenea pentru mai multe media că fiul său este dat dispărut.

Oficial, flota rusă afirmă că echipajul de pe Moskva a fost evacuat de pe crucişător şi printre membrii săi nu au existat nici morţi, nici răniţi, nici dispăruţi.

Citește și: Un milionar ucrainean a cerut armatei să-i bombardeze conacul care fusese ocupat de ruși: "Practic, trăgeau în Kiev din casa mea"

Ofensiva din Donbas: De ce este „puțin probabil” ca armata rusă să aibă mai mult succes decât până acum

ACTUALIZARE 14.30 Este puțin probabil” ca ofensiva Rusiei în regiunea Donbas, din estul Ucrainei, „să aibă un succes dramatic mai mare decât ofensivele anterioare”, însă forțele Moscovei ar putea „obține câștiguri limitate”, spun specialiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW), potrivit BBC.

Trupele ruse nu au luat o „pauză operațională” necesară pentru „reconstituirea” forțelor și pentru integrarea adecvată a unităților avariate retrase din nord-estul Ucrainei, se menționează într-o evaluare a Institutului.

„Rapoartele frecvente despre moralul rusesc dezastruos de scăzut și provocările logistice continue indică faptul că puterea efectivă de luptă a unităților ruse din estul Ucrainei este o fracțiune din puterea lor de pe hârtie”, mai notează sursa citată.

Potrivit specialiștilor, trupele retrase din jurul Kievului și care s-au întors să lupte în Donbas au fost, în cel mai bun caz, completate cu soldați din alte unități avariate.

Serghei Șoigu reapare în ziua asaltului final în Donbas. „Armata rusă îndeplinește sarcinile trasate de comandantul suprem”

ACTUALIZARE 14.15 După ce ministrul de externe rus, Serghei Lavrov a declarat marţi că a început următoarea fază a „campaniei militare” a Rusiei în Ucraina, centrată pe „eliberarea completă” a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, care nu a mai apărut în spațiul public în ultima parioadă, a fost citat de agenția de presă rusă RIA cu o declarație în care arată că armata rusă „îndeplinește sarcinile trasate de comandantul suprem în cursul operațiunii militare speciale”.

„Armata rusă îndeplinește sarcinile trasate de comandantul suprem în cursul operațiunii militare speciale. Planul de a elibera republicile populare Doneţk şi Lugansk este implementat cu consecvență și se iau măsuri pentru a restabili pacea”, a spus ministrul Șoigu, potrivit agenției RIA.

Potrivit sursei citate, Şoigu a mai spus că evenimentele din ultimele luni demonstrează cât de important este pentru Rusia să continue să-şi perfecţioneze armata.

Citește și: Unde ajung trenurile cu ucrainenii deportați în Rusia și ce se întâmplă cu ei după ce scapă din ruinele orașului Mariupol

Armata ucraineană susține că navele ruse din Marea Neagră s-au îndepărtat la 200 de kilometri în larg

ACTUALIZARE 14.10 Nave ale flotei ruse la Marea Neagră s-au îndepărtat la 200 de kilometri distanţă de coasta ucraineană, cu toate că „ameninţarea atacurilor cu rachete rămâne”, a anunţat marţi Comandamentul Operativ Sud al armatei Ucrainei.

„În zona operativă a Mării Negre, grupuri ostile de rachete şi nave de desant s-au îndepărtat de coastele ucrainene la circa 200 de kilometri. (...) Însă blocada (navală) şi ameninţarea atacurilor cu rachete rămân”, a precizat sursa citată de portalul ucrainean Pravda și preluată de EFE, potrivit Agerpres.

Anunţul distanţării navelor ruse de ţărmul ucrainean intervine la o săptămână după scufundarea crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră. Ucraina susține că a scufundat crucișătorul Moskva, o lovitură dură pentru Rusia.

Ofensiva rusă în Donbas se desfăşoară „extrem de prudent”. Consilierul lui Zelenski: „Va eşua, vă garantez asta 99%”

ACTUALIZARE 14.00 Noua ofensivă rusă în estul Ucrainei se desfăşoară „extrem de prudent” şi ar putea să eşueze, căci forţele Moscovei nu au capacitatea de a sparge apărarea ucraineană, a declarat marţi Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Forţele ruse încearcă în prezent să detecteze „punctele sensibile” ale apărării ucrainene, a spus Oleksii Arestovici, în opinia căruia „ofensiva lor va eşua, vă garantez asta 99% - pur şi simplu nu au suficiente forţe”.

Bătălia pentru Donbas, care a fost anunţată şi se pare că a început ieri (luni), este în desfăşurare şi se desfăşoară cu foarte multă precauţie. Bătălia nu va fi în favoarea Rusiei”, a declarat consilierul preşedintelui Zelenski la televiziunea publică.

Forţele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană pe aproape întreaga linie a frontului în estul Ucrainei, au indicat marţi responsabili ucraineni.

Grecia a confiscat petrolierul rusesc Pegas

ACTUALIZARE 13.50 Grecia a sechestrat un petrolier rusesc în largul insulei Evia, ca parte a sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Moscovei din cauza invaziei sale în Ucraina, a anunțat marți paza de coastă elenă, conform Reuters.

La începutul acestei luni, UE a interzis accesul navelor sub pavilion rusesc, cu unele excepții.

Nava Pegas, sub pavilion rusesc, cu 19 membri ai echipajului la bord, a fost capturată în apropiere de Karystos, pe coasta sudică a insulei Evia, care se află chiar în largul Greciei continentale, în apropiere de capitala Atena.

"A fost confiscat ca parte a sancțiunilor UE", a declarat un oficial al Ministerului Transporturilor Maritime. Un oficial al pazei de coastă a declarat că încărcătura de petrol a navei nu a fost confiscată.

Pegas a raportat anterior o problemă la motor. Marea agitată a forțat-o să acosteze chiar în largul localității Karystos, unde a fost confiscată, a relatat Athens News Agency.

Lavrov: Începe o altă etapă a acestei operațiuni militare

ACTUALIZARE 12.50 Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că următoarea fază a „campaniei militare” a Rusiei în Ucraina a început, centrată pe „eliberarea completă” a regiunilor proruse Doneţk şi Lugansk, transmite EFE, potrivit Agepres.

„Operaţiunea în estul Ucrainei are ca obiectiv, aşa cum s-a anunţat deja, eliberarea completă a republicilor Doneţk şi Lugansk. Această operaţiune va continua, următoarea fază a acestei operaţiuni începe”, a declarat şeful diplomaţiei ruse într-un interviu la postul de televiziune India Today, difuzat de instituţia pe care o conduce.

„Şi mi se pare că va fi un moment important al acestei operaţiuni speciale”, a adăugat Lavrov, primul înalt oficial din Rusia care confirmă public că marea bătălie a Rusiei pentru Donbas a început, notează EFE.

La rândul său, ministrul apărării rus Serghei Şoigu a declarat că forţele ruse pun în aplicare în mod metodic planul „de a elibera republicile populare Doneţk şi Lugansk” din provincia Donbas, a relatat RIA, citată de Reuters.

Potrivit sursei citate, Şoigu a mai spus că evenimentele din ultimele luni demonstrează cât de important este pentru Rusia să continue să-şi perfecţioneze armata.

Între timp, pe linia frontului din Donabs au început bombardamente puternice.

SUA spune că Rusia aplică în sudul și estul Ucrainei lecțiile învățate în urma eșecurilor din nord

ACTUALIZARE 12.00 SUA consideră că Rusia învață din eșecurile sale din nordul Ucrainei, unde nu aveau capacitățile adecvate pentru a susține operațiuni militare și aplică aceste lecții noului lor obiectiv în estul și sudul țării, potrivit unui înalt oficial american al apărării.

„Ceea ce am văzut în ultimele zile este că ei (rușii - n.red.) continuă să încerce să stabilească condițiile”, a spus înaltul oficial al Apărării într-o discuție cu reporterii. „Noi îi spunem operațiuni de modelare”, a adăugat acesta.

„Se pare că rușii încearcă să învețe din lecțiile eșecului din nord, unde nu aveau capacități adecvate de susținere militară în zona în care urmau să opereze”, a spus oficialul.

Oficialul a transmis și că SUA au văzut că Rusia  și-a mișcat „artileria grea”, „facilitățile de comandă și control” și „aviația, în special sprijinul aviației rotative”, ca parte a celor 11 noi grupuri tactice de batalion (BTG-uri) care s-au mutat în estul și sudul Ucrainei „în ultimele zile”, notează CNN.

Trupe ruseşti prinse în ambuscadă în Mariupol. Militari atacaţi cu grenade aruncate de la mică distanţă de luptătorii batalionului Azov

ACTUALIZARE 11.51 Imagini dure, difuzate pe reţele sociale şi postate de către militarii batalionului Azov, prezintă momentul în care o coloană de vehicule ruseşti, inscripţionate cu litera „Z”, e prinsă într-o ambuscadă pe o stradă din Mariupol. În postarea video se vede cum un militar aruncă cu grenade de la foarte mică distanţă asupra unor soldaţi care stau culcaţi sub o dubă şi lângă un zid.

Clipul video prezintă intensitatea şi duritatea luptelor de stradă din Mariupol: un detaşament de militari - despre care se afirmă că sunt membri ai batalionului Azov - atacă un convoi compus din şase vehicule civile, inscripţionate cu litera „Z”.

Separatiștii din Donbas, sprijiniți de aviația și artileria rusă, dau asaltul asupra oţelăriei Azovstal, ultima redută din Mariupol

ACTUALIZARE 11.46 Forţele proruse din Donbas, în estul Ucrainei, au început marţi asaltul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistenţă din acest oraş ucrainean care este sub asediu de mai bine de o lună şi jumătate, transmite EFE.

"Din câte ştiu eu, unele grupuri de asalt, alese special pentru această misiune, şi-au început deja activitatea şi, pentru aceasta, ne ajută şi Federaţia Rusă, cu aviaţia şi artileria sa", a declarat purtătorul de cuvânt al miliţiilor din autoproclamata republică populară Doneţk, Eduard Basurin.

Forţele proruse controlează toate cartierele rezidenţiale din Mariupol, a mai spus Basurin, intervievat de televiziunea de stat rusă. El şi-a exprimat speranţa că forţele ucrainene baricadate în oţelăria Azovstal se vor preda în curând.

Forţele proruse au ca obiectiv "să elibereze" oţelăria cât mai repede cu putinţă, a declarat un alt separatist, Denis Puşilin, citat de RIA, transmite Reuters.

La rândul său, Ministerul Apărării rus a anunţat că forţele sale au lovit 1.260 de ţinte în Ucraina în timpul nopţii şi că au doborât un MiG-29 ucrainean în regiunea Doneţk.

În plin război în Ucraina, China anunță că va continua să extindă „coordonarea strategică” cu Rusia

ACTUALIZARE 11.42 China a transmis Rusiei că va continua să extindă „coordonarea strategică” dintre cele două țări indiferent de volatilitatea internaţională, a comunicat marţi Ministerul de Externe de la Beijing.

Viceministrul de externe chinez, Le Yucheng, a dat aceste asigurări luni ambasadorului rus în China, Andrei Denisov, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Le Yucheng a evocat creşterea cu aproape 30% a schimburilor comerciale dintre cele două ţări în primul trimestru al anului drept o dovadă a „rezilienţei şi puterii endogene” a cooperării bilaterale, afirmă comunicatul. În discuţie a fost abordat şi subiectul Ucrainei.

Citește și: Fostul vicepreşedinte al Gazprombank, soţia şi fiica au fost găsiţi morţi, în apartamentul lor din Moscova

Cum este trăită copilăria în orașul subteran din Mariupol

ACTUALIZARE 11.38 O mie de civili se ascund în adăposturile subterane de sub uzina de oțel Azovstal din Mariupol, bombardată de ruși. Cei mai mulți ar fi femei cu copii și persoane în vârstă. S-au refugiat acolo pentru că în ultima săptămână au avut loc lupte de stradă, forțele ruse încearcând să preia controlul deplin asupra orașului.

"Încercăm să nu fim speriați. Când trag, aici, la noi, se cutremură totul", povestește un băiețel.

O fată spune că a venit acolo cu mama. "Înainte stăteam în alt buncăr, dar acolo pe 2 martie a căzut un proiectil", a povestit ea. Fata a adăugat că își dorește să știe că bunica și sora ei "sunt bine, că sunt vii".

Copiii afirmă că au jucării cu care să se joace: "Ne aduc multe jucării aici. Și cu telefoanele". Întrebați dacă ar vrea să iasa la suprafață, ei au răspuns în cor: "Da, da! Ne dorim mult!"

Rusia dă un nou ultimatum forțelor ucrainene din Mariupol, cerându-le să se predea

ACTUALIZARE 11.28 Rusia a dat marţi un nou ultimatum forţelor ucrainene care continuă să opună rezistenţă în oraşul-port asediat Mariupol, mai ales în oţelăria Azovstal, cerându-le să depună armele până marţi la prânz în schimbul promisiunii de a fi lăsaţi în viaţă, transmite EFE.

Ţinând cont de situaţia catastrofală care are loc în uzina metalurgică Azovstal, ghidându-se totodată după principii pur umane, Forţele Armate ruse le oferă încă o dată militarilor din batalioanele naţionaliste şi mercenarilor străini posibilitatea de a pune capăt ostilităţilor şi de a depune armele începând cu orele 12:00 (09:00 GMT), a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de Agerpres.

Tuturor celor care depun armele li se garantează că vor rămâne în viaţă, a declarat şeful Centrului de Control al Apărării Naţionale a Federaţiei Ruse, general colonelul Mihail Mizinţev, citat într-un comunicat.

Anterior, forţele proruse din Donbas, în estul Ucrainei, au anunţat că au început marţi asaltul asupra oţelăriei Azovstal din Mariupol, ultimul punct de rezistenţă din acest oraş ucrainean care este sub asediu de mai bine de o lună şi jumătate.

În acelaşi timp, Rusia a transmis că a lansat în noaptea de luni spre marţi zeci de raiduri aeriene şi cu rachete în estul Ucrainei. Rachete de înaltă precizie ale forţelor aerospaţiale ruse au neutralizat 13 puncte de rezistenţă ale unităţilor armatei ucrainene, precum şi concentrăride trupe din apropierea oraşului-cheie Sloviansk, în regiunea Doneţk, a anunţat Ministerul Apărării rus.

Joe Biden, consultări cu „aliaţii şi partenerii” despre războiul din Ucraina. Klaus Iohannis participă la conferința video securizată

ACTUALIZARE 11.10 Președintele american Joe Biden se va consulta marți, în cadrul unei videoconferințe, cu „aliații și partenerii” SUA asupra unui răspuns coordonat împotriva Rusiei, după declanșarea invaziei asupra Ucrainei, a anunțat Casa Albă, potrivit Reuters. Palatul Cotroceni, a anunțat, la rândul său, că președintele Klaus Iohannis va participa la consultări cu președintele SUA și cu lideri internaționali „pe tema securității regionale”

„Președintele va convoca o conferință video securizată cu aliații și partenerii pentru a discuta despre sprijinul nostru continuuu pentru Ucraina și despre eforturile de a trage Rusia la răspundere, ca parte a strânsei noastre coordonări”, se arată într-o declarație a Casei Albe, citată de Reuters.

Consultările anunțate de Palatul Cotroceni vor avea loc la ora 16:45.

Niciun coridor umanitar deschis astăzi

ACTUALIZARE 10.50 Nici marți nu au fost stabilite culoare umanitare pentru evacuarea civililor din zonele din Ucraina în care au loc ostilități, a anunțat vicepremierul Irina Vereșciuk, potrivit The Guardian. Este pentru a treia zi la rând când astfel de culoare nu au fost organizate.

„Astăzi, 19 aprilie, din păcate, nu există coridoare umanitare. Bombardamentele intense continuă în Donbas”, a scris oficialul ucrainean pe Telegram.

De asemenea, aceasta a precizat că în Mariupol, „rușii refuză să ofere un coridor pentru civili în direcția Berdiansk”. „Continuăm negocierile dificile privind deschiderea coridoarelor umanitare în regiunile Herson și Harkov”, a adăugat Irina Vereșciuk.

Banca Mondială a revizuit în scădere prognoza de creștere a economiei globale. Principala cauză este războiul pornit de ruși în Ucraina

ACTUALIZARE 10.32 Banca Mondială şi-a revizuit în scădere estimările privind ritmul de creştere înregistrat în acest an de economia mondială, citând războiul din Ucraina, inflaţia şi efectele pandemiei de Covid-19, transmite Reuters. 

Banca Mondială prognozează în prezent că economia mondială va înregistra un avans de 3,2% în 2022, mai puţin decât estimarea precedentă de 4,1%, a anunţat luni preşedintele Băncii Mondiale, David Malpass.

Aceste prognoze au fost date publicităţii într-un moment în care factorii de decizie din întreaga lume se reunesc la Washington pentru reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, notează Agerpres.

"Încep reuniunile de primăvară cu crize severe care se suprapun. Este Covid-19, inflaţia şi invadarea Ucrainei de către Rusia", a declarat David Malpass la o întâlnire cu jurnaliştii.

Ocolul făcut de un avion trimis de Moscova să recupereze diplomații expulzați din Spania și Grecia

ACTUALIZARE 10.09 Un avion trimis de Moscova pentru a-i lua pe diplomaţii expulzaţi din Spania şi din Grecia a fost nevoit să parcurgă o distanță de două ori mai lungă decât în mod normal, de 15.000 de kilometri, din cauza interdicţiilor care vizează zborurile din Rusia, arată datele FlightRadar, potrivit The Guardian.

Spania și Grecia au permis ca aeronava să poată intra în spațiul lor aerian, o excepție pentru ca diplomații ruși să poată fi expulzați. Celelalte țări însă nu au permis ca avioanele rusești să intre în spațiul lor aerian.

Astfel, avionul care a zburat din Moscova în Madrid și apoi în Atena, înainte să revină în capitala rusă, a parcurs o distanță de 15.136 kilometri, aproape cât cea a celui mai lung zbor, Singapore – New York.

269 de cadavre descoperite la Irpin au fost examinate de anchetatorii ucraineni

ACTUALIZARE 10.04 Anchetatorii ucraineni au examinat luni 269 de cadavre exhumate la Irpin, oraș-satelit al capitalei Kiev, a anunţat un responsabil al poliţiei locale. Cadavrele au fost descoperite după retragerea forţelor ruse la sfârşitul lunii martie.

Oraşul Irpin, cu 62.000 de locuitori înainte de război, s-a aflat în centrul luptelor dintre ucraineni și trupele ruse, înainte ca acestea din urmă să se retragă din regiunile de nord ale Ucrainei pentru a-şi concentra ofensiva în estul ţării.

„Până la ora actuală, am examinat 269 de cadavre”, a declarat Serhii Panteleiev, prim-adjunct al şefului Direcţiei principale de investigaţii a poliţiei ucrainene, într-o conferinţă de presă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

O expertiză medico-legală este în curs de desfăşurare pentru a se stabili cauzele deceselor mai multor victime, a mai spus oficialul, arătând fotografii cu rămăşiţe umane puternic carbonizate.

SUA încearcă să sechestreze iahtul de peste 300 de milioane de dolari al unui oligarh apropiat de Putin

ACTUALIZARE 9.41 Biroul Directorului Procuraturii Publice (ODPP) a depus acte marţi la Înalta Curte din Fiji, încercând să oprească super-iahtul de 106 metri „Amadea” să părăsească apele Fiji.

Super-iahtul, deţinut de magnatul aurului Suleiman Kerimov şi valorând aproximativ 325 de milioane de dolari, este ancorat în Fiji de o săptămână.

Iahtul Amadea valorează peste 300 de milioane de dolari. Foto: superyachttimes.com

Citește și: Durerea unei mame din Mariupol, care și-a văzut fata rănită

Un oficial rus pretinde că Ucraina a atacat un sat de pe teritoriul Rusiei

ACTUALIZARE 9.00 Forțele ucrainene au lovit un sat din apropierea graniței dintre Rusia și Ucraina, rănind un localnic, a acuzat marți guvernatorul regiunii ruse Belgorod, potrivit Reuters

Guvernatorul Viaceslav Gladkov a făcut anunțul pe Telegram, fără să precizeze dacă satul Golovcino a fost atacat cu artileria, cu mortiere, rachete sau dacă a fost un atac aerian.

Macron spune că a încetat dialogul cu Putin

ACTUALIZARE 8.45 Președintele francez Emmanuel Macron afirmă că dialogul său cu președintele rus Vladimir Putin a încetat după masacrele descoperite în Bucha și în alte orașe ucrainene invadate de ruși, relatează The Guardian.

„De la masacrele pe care le-am descoperit în Bucha și în alte orașe, războiul a luat o altă întorsătură, așa că nu am mai vorbit direct cu el de atunci, dar nu exclud să o fac pe viitor”, a declarat Macron la un post de televiziune.

Rusia a spus despre masacrul de la Bucha că ar fi un „fals monstruos” menit să denigreze armata rusă.

Întrebat de ce nu a urmat exemplul altor lideri europeni și nu a mers la Kiev, Macron a spus că nu este nevoie de încă o demonstrație de sprijin și că, la un moment dat, se va duce acolo.

„Mă voi întoarce la Kiev, dar mă voi duce acolo să fac ceva util, nu doar să călătoresc acolo pur și simplu”, a spus Macron, adăugând că a vorbit de circa 40 de ori de la începutul războiului cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Comandant al regimentului Azov: Rușii trag intenționat asupra uzinei Azovstal, unde se adăpostesc femei și copii

ACTUALIZARE 8.35. Un comandant al regimentului Azov atrage atenția printr-o postare pe Telegram că rușii trag intenționat asupra uzinei Azovstal, unde se adăpostesc „oameni de toate vârstele, femei, copii și familii ale apărătorilor din Mariupol”.

Locotenent-colonelul Denis Prokopenko este comandantul uneia dintre unitățile ucrainene care apără orașul-port Mariupol.

Potrivit lui Prokopenko, cei care se adăposteau în uzină au găsit acolo „singurul adăpost disponibil lângă soldații ucraineni, care încă apără orașul de invadatorii ruși”. „Ocupanții ruși și împuternicitul lor din Lugansk/Donețk știu despre civili și trag de bunăvoie asupra fabricii. Folosesc bombe cu cădere liberă, rachete, bombe de distrugere a buncărelor și toate tipurile de artilerie, atât terestre, cât și navale”, a spus Prokopenko.

„Teatrul orașului, maternitatea, școlile, grădinițele și casele au fost distruse de cei care acum oferă civililor evacuare și siguranță. Sunt aceiași oameni și nimeni nu îi crede.”, a adăugat el.

Citește și: Durerea unei mame din Mariupol care și-a văzut fata rănită: "Bombardamentul a surprins-o când intra în casă"

Primele încărcături cu echipamente militare trimise de SUA în Ucraina au ajuns la frontieră

ACTUALIZARE 7.55 Primele încărcături din noua tranşă de ajutor militar american pentru Ucraina au ajuns deja la frontierele ţării pentru a fi predate armatei ucrainene, a comunicat luni Pentagonul.

La sfârşitul săptămânii trecute, "patru zboruri au sosit din Statele Unite în regiune, cu diverse echipamente", a declarat un înalt responsabil din Departamentul american al Apărării, sub protecţia anonimatului, scrie Agerpres.

Un al cincilea zbor este aşteptat să sosească în următoarele 24 de ore, "adică cinci zboruri în tot atâtea zile" de când noua tranşă de 800 de milioane de dolari de ajutor militar pentru Ucraina a fost anunţată miercuri de preşedintele Joe Biden, a subliniat el.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că primul transport a sosit la 48 de ore după semnarea ordinului executiv de autorizare a transportului de arme, o rapiditate "fără precedent". El a spus că soldaţii desfăşuraţi pe flancul estic al NATO de la începutul invaziei ruse vor începe "în zilele următoare" să antreneze militari ucraineni în manevrarea tunurilor M777 Howitzer, piese de artilerie de ultimă generaţie pe care Statele Unite au decis să le predea pentru prima dată armatei ucrainene.

Consilier al lui Zelenski: Nu a mai rămas nici un loc sigur în Ucraina

ACTUALIZARE 7.30 Igor Zhovkva, consilierul pe probleme de diplomație al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nu există „niciun singur loc” în Ucraina care să fie sigur acum după loviturile rusești de luni de la Liov.

"Nu a mai rămas nici un loc, niciun oraș sau sat, unde să fie în siguranță acum în Ucraina", a declarat Zhovkva pentru CNN.

"Asta încercau [rușii] să implementeze încă de la începutul războiului. Pentru că uite, ei nu se luptă doar cu militarii. Ei nu se luptă doar cu infrastructura militară. Se luptă cu ucrainenii civili", a spus el.

El a făcut o pledoarie pentru ajutor militar suplimentar pentru ca Ucraina să poată "câștiga" războiul.

"Vă rugăm să susțineți Ucraina cu mai multe arme și vom putea câștiga", a spus Zhovkva.

Zelenski: "Ne vom apăra"

ACTUALIZARE 7.00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat luni începutul ofensivei ruse împotriva estului Ucrainei, aflat în parte în mâinile separatiştilor pro-ruşi şi unde luptele sângeroase s-au intensificat.

"Putem spune acum că trupele ruse au început bătălia pentru Donbas, pentru care se pregătesc de multă vreme. O mare parte a întregii armate ruse este în prezent consacrată acestei ofensive", a spus el într-un discurs difuzat pe Telegram.

"Vom lupta, oricât de mulţi soldaţi ruşi sunt aduşi aici. Ne vom apăra", a spus el.

Guvernatorul ucrainean al regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, anunţase şi el declanşarea ofensivei trupelor ruse împotriva estului Ucrainei.

"Este iadul. A început ofensiva, cea despre care vorbim de săptămâni întregi", a declarat el pe Facebook. "Sunt lupte în Rubijne şi Popasna, lupte neîntrerupte în alte oraşe paşnice", a adăugat el.

Cele mai recente informații din Ucraina:

  • Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a spus din nou luni că nu există planuri pentru o vizită a președintelui american Joe Biden în Ucraina, după ce omologul său ucrainean Volodimr Zelenski l-a încurajat să facă acest lucru.
  • Atacurile Rusiei în Ucraina din ultimele zile ilustrează și mai mult faptul că Moscova „duce o campanie a terorii” împotriva poporului ucrainean, a spus urtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski speră că țara va obține „în următoarele săptămâni” statutul de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană. El i-a transmis, luni, ambasadorului Uniunii Europene în Ucraina, Matti Maasikas, două dosare voluminoase care constituie, practic, cererea de aderare a Ucrainei la UE.
  • Cel puțin 73 de persoane au fost ucise și 52 rănite în 136 de atacuri asupra unităților sanitare din Ucraina de la începutul invaziei ruse, a spus Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, Antonio Guterres.
  • Primarul Mariupolului, oraș ucrainean asediat, a spus luni că aproape 40.000 de civili au fost mutați forțat în Rusia sau în regiuni controlate de ruși în Ucraina.
  • Uniunea Europeană a condamnat luni loviturile de rachete şi bombardamentele fără discernământ şi ilegale împotriva civililor întreprinse de Rusia în Ucraina şi a denunţat crime de război.
  • Președintele rus Vladimir Putin a declarat, astăzi, că Rusia se confruntă cu o rată anuală a inflației de 17,5%. Liderul de la Kremlin a atras atenția Guvernului și a Băncii Central Ruse asupra creșterii semnificative a prețurilor și a spus că statul trebuie să-și sprijine cetățenii în această situație.

 

Editor : G.M. | M.D.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Femeile finlandeze care se antrenează de teama unui război cu Rusia. „Este posibil să fim următorii”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

„Ucraina nu este poligon de testare”. Zelenski spune că are nevoie de o apărare aeriană mai bună după atacurile cu drone ruseşti

Partenerii noștri