Live

Explicațiile MAE privind închiderea Consulatului General al României de la Rostov-pe-Don, din Rusia

Data actualizării: Data publicării:
Rusia a închis Consulatul român de la Rostov pe Don. Sursă foto: Google Maps

Ministerul Afacerilor Externe precizează, joi, că închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don reprezintă măsura de răspuns a autorităţilor ruse în vederea asigurării parităţii în ce priveşte reprezentarea diplomatică a României în Federaţia Rusă, respectiv reprezentarea diplomatică a Federaţiei Ruse în România, scrie News.ro.

MAE arată că închiderea Consulatului General al României la Rostov-pe-Don reprezintă măsura de răspuns a autorităţilor ruse în vederea asigurării parităţii în ce priveşte reprezentarea diplomatică a României în Federaţia Rusă, respectiv reprezentarea diplomatică a Federaţiei Ruse în România.

„Reamintim că pe 8 iunie 2023 partea română a luat decizia de a plafona personalul diplomatic şi tehnico-administrativ al Federaţiei Ruse în România, având drept consecinţă reducerea semnificativă a acestuia. Măsura respectivă a fost adoptată în conformitate cu prevederile art.11 alin. 1 al Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), pentru a reflecta în mod adecvat nivelul relaţiilor bilaterale, reduse drastic de România după declanşarea de către Federaţia Rusă a războiului de agresiune împotriva Ucrainei”, subliniază MAE.

„Menţionăm că, în afara Ambasadei la Moscova, România are un Consulat General la Sankt-Petersburg. Federaţia Rusă are de asemenea un Consulat General în România, la Constanţa, pe lângă Ambasada din Bucureşti”, mai arată Ministerul Afacerilor Externe.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a avut miercuri, în briefingul său de presă, un lung comentariu despre „Situaţia din Moldova”, reluându-şi atacurile obişnuite la adresa conducerii proeuropene a ţării în condiţiile în care aceasta se pregăteşte de alegeri prezidenţiale la 20 octombrie. Zaharova a remarcat în context vizita premierului Marcel Ciolacu la Chişinău, faţă de care a avut remarci ironice, acuzând din nou România că vrea să acapareze Republica Moldova.

Consulatul României de la Rostov-pe-Don a primit notificare că trebuie să se închidă începând cu data de 14 octombrie, a mai anunţat Zaharova. Decizia închiderii fusese luată de Moscova la sfârşitul anului trecut.

În replică, Executivul de la Bucureşti a transmis că România rămâne ferm angajată în susţinerea parcursului european al Republicii Moldova, iar propaganda agresivă a Rusiei nu va schimba acest lucru. Premierul Marcel Ciolacu afirmă că autorităţile ruse încearcă cu disperare prin propagarea unor ştiri false să schimbe traseul european al Republicii Moldova, el încurajându-i pe toţi liderii de la Chişinău să nu se lase intimidaţi.

Editor : B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

MAE a emis o atenționare de călătorie pentru românii care merg în Franța

Reacția lui Ciolacu la acuzațiile Mariei Zaharova: „Propaganda agresivă a Rusiei deformează datele istorice”

Moscova închide Consulatul General al României din Rostov pe Don

Alți 58 de români au fost evacuați din Liban și aduși în țară. Câte persoane au fost repatriate, până acum

Partenerii noștri