Live

Europa acuză SUA că profită de pe urma războiului din Ucraina (Politico)

Data actualizării: Data publicării:
Gazul natural lichefiat exportat de SUA în Europa este de patru ori mai scump decât pe piaţa domestică, se plâng oficialii europeni. Foto: Profimedia Images

Statele Unite profită de pe urma războiului din Ucraina prin vânzarea gazului în Europa la preţuri de patru ori mai mari decât pe piaţa americană şi prin vânzarea de armament, în timp ce ţările din UE suferă, au afirmat mai mulţi oficiali europeni, citaţi de publicaţia Politico.

"Adevărul este că, dacă priviţi atent, ţara care obţine cel mai mult profit din acest război este SUA, pentru că ei vând mai mult gaz şi la preţuri mai mari, şi de asemenea pentru că vând mai multe arme", remarcă unul dintre aceşti oficiali europeni care au vorbit sub protecţia anonimatului, informează Agerpres.

"Ne aflăm cu adevărat într-un moment istoric", spune un alt oficial european de rang înalt, care atrage atenţia asupra dublei lovituri pe care o primeşte UE prin creşterea preţurilor la energie şi subvenţiile prin care administraţia preşedintelui american Joe Biden ajută companiile americane şi astfel este afectată competitivitatea celor europene.

"America trebuie să-şi dea seama că opinia publică se schimbă în multe ţări ale UE", subliniază interlocutorul citat.

Şi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a îndemnat Washingtonul să răspundă preocupărilor europene.

"Americanii, prietenii noştri, iau decizii care au un impact economic asupra noastră", a spus el într-un interviu pentru Politico.

Punctul major de tensiune între UE şi SUA în ultimele săptămâni îl reprezintă subvenţiile acordate de administraţia Biden prin Legea de Reducere a Inflaţiei, care potrivit Bruxellesului afectează exporturile europene şi ameninţă să distrugă industriile din UE.

De asemenea, în timp ce încearcă să-şi reducă dependenţa faţă de energia rusească, statele UE cumpără din SUA gaze naturale lichefiate (GNL), pentru care plătesc de patru ori mai mult decât preţul practicat pe piaţa americană.

Pe plan militar, după ce unele state din UE au trimis arme şi muniţii Ucrainei, reducându-şi astfel propriile stocuri, acum au nevoie să le completeze, astfel că industria militară a SUA va beneficia de o înmulţire a comenzilor.

În timp ce preşedintele francez, Emmanuel Macron, a descris drept "neprietenoase" preţurile gazelor americane, iar ministrul german al economiei, Robert Habeck, a cerut Washingtonului să arate mai multă "solidaritate" reducând aceste preţuri, alţi miniştri şi diplomaţi din blocul comunitar îşi mărturisesc nervozitatea faţă de modul în care Biden pur şi simplu ignoră impactul politicilor sale interne asupra aliaţilor europeni.

Când, la summitul G20 din Bali, liderii europeni l-au abordat pe liderul de la Casa Albă în legătură cu preţurile mari ale gazelor americane, Biden a părut pur şi simplu că nu cunoaşte problema. "Europenii sunt în mod vizibil iritaţi de lipsa de informare şi consultare prealabilă din partea SUA", declară pentru Politico David Kleimann, de la think tank-ul Bruegel.

Oficiali de pe ambele maluri ale Atlanticului recunosc riscurile acestei atmosfere tot mai toxice asupra alianţei occidentale. Iar discordia dintre aliaţi este exact ce-şi doreşte preşedintele rus Vladimir Putin, constată diplomaţi europeni şi americani intervievaţi de Politico.

Editor : D.R.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Burduja: România are resursele pentru a sprijini Republica Moldova, care se confruntă cu stare de urgență în domeniul energetic

Criză energetică în Republica Moldova. Premierul Recean vrea să impună stare de urgență

Aproximativ 70% din populaţia Cubei, alimentată cu electricitate la patru zile după o pană uriaşă

Partenerii noștri