Live

Vești proaste. România și Estonia, cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, în octombrie

Data actualizării: Data publicării:
Programul supermarketurilor pentru Crăciun. FOTO: Shutterstock

Rata anuală a inflaţiei a urcat în octombrie la 2,2% în zona euro şi în Uniunea Europeană, de la 2,1% luna precedentă, în timp ce Estonia şi România au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE, arată datele publicate vineri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).



În zona euro, este cel mai rapid ritm de creştere a preţurilor de consum din decembrie 2012.

Cifra furnizată de Eurostat este similară cu estimările analiştilor şi depăşeşte ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană. Obiectivul BCE este să menţină creşterea preţurilor în apropiere de 2%, nivel considerat benefic pentru activitatea economică.

Cele mai ridicate rate anuale ale inflaţiei din UE au fost înregistrate luna trecută în Estonia (4,5%), România (4,2%) şi Ungaria (3,9%), iar cele mai scăzute în Danemarca (0,7%), Portugalia (0,8%) şi Irlanda (1,1%).

Comparativ cu septembrie 2018, inflaţia anuală a scăzut în opt state membre ale UE (inclusiv în România), a rămas stabilă în cinci şi a crescut în 14 ţări.

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor l-au avut preţurile la energie (1,02 puncte procentuale), urmate de preţurile la servicii (0,65 puncte procentuale) şi de cele la alimente, alcool şi ţigări (0,42 puncte procentuale).

În septembrie, România a avut pentru a opta lună consecutiv cea mai mare rată anuală a inflaţiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preţurilor de consum de 4,7%. 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Acord între instituțiile europene pe bugetul UE pentru 2025: sunt alocate cu 10,5 miliarde de euro mai multe fonduri față de 2023

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Partenerii noștri