Live

Guvernul va interzice participarea companiilor din China la licitațiile publice. Drulă: Se va aplica pentru procedurile viitoare

Data publicării:
Excluderea de la lictații a companiilor care nu au acorduri cu UE se va aplica doar pentru proiectele viitoare. Foto: Profimedia Images

Ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a prezentat, la finalul ședinței de guvern, proiectul de ordonanță de urgență care prevede interzicerea companiilor din state care nu au acorduri cu UE la licitațiile publice din România. Printre aceste state se numără și China.

Drulă spune că excluderea de la lictații se va aplica doar pentru proiectele viitoare. De la licitații nu vor fi excluse companii din Statele Unite, Japonia, Canada sau Turcia, a mai precizat ministrul.

„OUG a fost prezentată în primă lectură. Acea Ordonanță care modifică legea achizițiilor publice clarificând aspecte privind domiciliul operatorilor economici care pot participa la achizițiile publice din România în conformite cu prevederile UE care a spus statelor membre că la procedurile de achizții publice statele membre nu sunt obligate să permite decât accesul operatorilor economici din alte state membre sau din țări cu care UE are un acrod pentru participare, e vorba de aproximativ 20 de state care includ SUA, Canada, Japonia precum și state din zona de proximitate. În ceea ce privește Turcia, este parte a acordului de preaderare, sunt state de unde operatorii economici sunt acceptați.”, a declarat ministrul Transporturilor.

Acesta a precizat că și alte state membre au luat această decizie și că limitarea se referă doar la procesul de achiziții publice.

„Se clarifică că participarea la licitații în România se poate face doar pentru firme care previn din legisalții și dintr-un cradu legislativ similar cu cel al UE. Aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului sau ale salariaților. Aceste limitări care sunt introduse și de alte state membre, se referă doar la procesul de achiziții publice, nu se referă la norme de comerț. Bunurile sunt supuse aceluiași regim comercial. Nimic nu împiedică o firmă sau un cetățean dintr-o terță țară să investească într-o firmă din România sau UE. Nu se poate să vii cu un portofoliu și cu experiență similară dintr-o țară în care nu se respectă norme de mediu, ajutorul de stat sau programul angaților”, a mai declarat ministrul Transporturilor.

Pentru proiectele aflate în curs, unde la licitații s-au înscris companii din China, accesul lor va fi permis.

„Nu sunt multe din firme din China care lucrează, sunt multe care au depus oferte și contestații. Din analiza juridică nu se pot aplica aceste prevederi celor în curs. Se va aplica pentru procedurile viitoare”, a mai explicat ministrul.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Cel mai mare mister din istoria aviației. Autoritățile din Malaezia reiau căutările zborului MH370, dispărut acum mai bine de 10 ani

Apocalipsa economică a Europei. Secretul murdar din spatele eșecului Uniunii Europene de a ține pasul cu SUA și China (Politico)

Partenerii noștri