Live

SUA nu mai sunt cea mai competitivă economie a lumii. Pe ce loc e România

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/GettyImages

Statele Unite nu mai sunt cea mai competitivă economie a lumii. Potrivit Topului Competitivității, întocmit de cei de la Forumul Economic Mondial, Singapore este anul acesta cea mai competitivă economie.

Statele Unite pierd supremația din cauza războiului comercial cu China, care a generat incertitudine în mediul de afaceri, spun specialiștii.

Top 5 economii competitive este completat de Hong Kong, Olanda şi Suedia.

În ceea ce privește România, țara noastră a urcat o poziție și este acum pe locul 51, din 141 de state analizate. Criteriile luate în calcul țin, printre altele, de eficiența pieței muncii, a celei financiare sau de politicile guvernamentale propuse și implementate.

România, depășită de Rusia, Ungaria și Bulgaria

Scorul general obţinut de România este de 64,4 puncte din 100, în creştere cu 0,9 puncte comparativ cu situaţia din 2018. Înaintea României se află state precum Cehia (locul 32), Polonia (37), Slovacia (42), Rusia (43), Ungaria (47) şi Bulgaria (49). România devansează însă ţări precum Grecia (59 puncte), Turcia (61), Serbia (72) şi Republica Moldova (86), scrie Agerpres.

În ediţia din acest an, războaiele comerciale demarate de preşedintele Donald Trump au făcut ca Statele Unite ale Americii să piardă poziţia de campion al lumii în termeni de competitivitate. Cu un scor de 83,7 puncte, SUA se situează pe poziţia a doua, fiind devansate de Singapore, care a obţinut un scor de 84,8 puncte. Hong Kong a urcat patru poziţii şi se situează pe locul al treilea cu un scor de 83,1 puncte. Forumul Economic Mondial (WEF) subliniază însă că datele pentru raportul din acest an au fost strânse înainte de protestele care destabilizează de mai multe săptămâni fosta colonie britanică.

Urmează în ordine, Olanda, Elveţia, Japonia, Germania, Suedia, Marea Britanie şi Danemarca.

La polul opus, pe ultimele locuri ale clasamentului se situează Republica Democrată Congo, Yemen şi Ciad.

„Una din principalele îngrijorări în prezent este capacitatea redusă a guvernelor şi băncilor centrale de a utiliza politica monetară pentru a stimula creşterea economică. Acest lucru face şi mai importantă adoptarea de politici destinate creşterii competitivităţii pentru a stimula productivitatea, a încuraja mobilitatea socială şi a reduce inegalitatea veniturilor”, a declarat Saadia Zahidi, autorul raportului şi membru în boardul WEF.

Forumul Economic Mondial (WEF), care reuneşte în fiecare an în staţiunea de ski Davos elita politică şi economică a lumii, publică începând din 1979 un clasament al celor mai competitive naţiuni ale lumii în termeni de productivitate şi creştere pe termen lung. Raportul măsoară competitivitatea pe o scară de la zero la 100 pe baza unor indicatori precum infrastructura, sănătatea, piaţa muncii, sistemul financiar, calitatea instituţiilor publice şi deschiderea economică.

Editare web: Luana Păvălucă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce este „Boala X”, pandemia de 20 de ori mai letală decât Covid-19 pentru care se pregătesc liderii lumii

Javier Milei laudă piețele libere și critică socialismul la Davos, în prima călătorie prezidențială internațională

Polonia caută soluții pentru a ajuta Ucraina cu muniții și echipamente militare. Noul guvern vrea reapropierea de Kiev

Cum arată stațiunea de schi elvețiană Davos, unde s-au reunit liderii planetei la Forumul Economic Mondial

Partenerii noștri