Singura fabrică de sodă din România, amenințată de închidere
Industria chimică de la noi din țară trece prin momente critice. Singura fabrică de sodă ar urma să-și înceteze activitatea din toamnă. Polonezii de la CIECH Soda au anunțat că sunt forțați să oprească producția la uzina din Râmnicu Vâlcea din data de 18 septembrie.
Principala cauză invocată ține de creșterile succesive ale prețului la principala materie primă a fabricii - aburul industrial. În prezent este cu aproximativ 135% mai mare față de 2018.
Principalul furnizor al fabricii este CET Govora.
Proprietarii de cafenele și Fiscul se luptă în instanță pentru TVA la cafea și ceai
Copiii români de la țară, victimele sărăciei
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
„Ne așteptăm la episoade mai severe” de iarnă. Vortexul polar și ciclonul Bert, explicate de climatologi
Ciolacu, criză de furie
Paradoxul din Educație: Performanță în învățământul de stat gratuit, cu bani din donații
Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025
Care este legătura dintre studii și nivelul de trai
Băsescu, despre un război nuclear: Putin nu-mi dă impresia că a plecat din lumea asta / Cine crede că Rusia va ceda teritoriu se înșală
Aflată în insolvență din 2016 și afectată de recenta alunecare de teren de la mina Alunu, CET Govora a denunțat în mod unilateral, în luna iunie, contractul pentru livrarea aburului industrial către CIECH Soda România.
Până acum, grupul polonez a investit peste 550 de milioane de lei în România și a plătit anual taxe de peste 40 de milioane de lei. Polonezii caută acum mai multe soluții, una dintre ele fiind dezvoltarea unui plan pentru obținerea aburului dintr-o nouă sursă, în cooperare cu parteneri externi și eficientă din punct de vedere al costurilor.
În caz contrar, vor fi nevoiți să oprească producția pe termen nedeterminat. Asta se traduce și prin oameni rămași fără loc de muncă.
Circa 600 de oameni lucrează în fabrica de la Vâlcea și doar 100 de angajați ar putea fi relocați în fabricile din Polonia sau Germania. Asta înseamnă că în jur de 500 de persoane vor pleca acasă în cazul în care producția se oprește pe termen lung.
Editare web: Luana Păvălucă
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News