Live

Raluca Turcan: 40 la sută dintre locurile de muncă nou create anul acesta în România sunt plătite cu salariu minim

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul muncii, Raluca Turcan, îi sfătuiește pe oameni să ceară angajatorilor să le treacă tot salariul pe cartea de muncă Foto cu caracter ilustrativ: Guliver/GettyImages

Ministrul muncii, Raluca Turcan, îi îndeamnă pe oameni „să militeze” pentru ca toate drepturile lor salariale să fie trecute de angajator pe cartea de muncă și să refuze munca „la negru” sau munca „la gri”, în condițiile în care oamenii de afaceri au nevoie „ca de aer” de forță de muncă.

Ministrul muncii spune că, în momentul de faţă, există „informaţii consistente” că foarte mulţi oameni sunt angajaţi în acte cu salariul minim, dar de fapt, ei nu sunt plătiţi cu salariul minim. Este vorba despre așa-numita muncă la „gri”

„Oamenii să-și ceară drepturile!”, este sfatul Ralucăi Turcan, care a explicat pe ce ar putea miza viitorii angajați. „Vreau să fie un lucru foarte limpede. În momentul de față, avem așa: aproximativ 480.000 de oferte de muncă înregistrate, avem aproximativ 200.000 de cereri de locuri de muncă, ceea ce înseamnă că undeva există aproximativ 280.000 de locuri de muncă neocupate. Deci, oamenii de afaceri au nevoie de forță de muncă exact ca de aer și atunci, dacă angajatul este bine pregătit, să se ducă la angajator și să-și ceară drepturile pe contractul de muncă! Este un drept pentru care trebuie să învețe să militeze, pentru că și angajatorii au nevoie de forță de muncă”, a declarat Raluca Turcan, marți seara, la Digi24.

Ea a arătat că 40 la sută dintre locurile de muncă nou create de la începutul acestui an în România sunt plătite cu salariul minim și a spus că este unul din motivele pentru care ţine „foarte tare” la majorarea salariului minim.

Munca subdeclarată nu este definită în legislație

„Cine pierde din acest proces? Pierde în primul şi în primul rând angajatul, pentru că, în momentul în care angajatul, de conivenţă cu angajatorul, acceptă să fie plătit scriptic cu mai puţin, adică să aibă venituri nedeclarate sau subdeclarate, practic el este păgubit în primul rând la pensie, în timp”, a explicat Raluca Turcan.

Pe de altă parte, ministrul municii recunoaște că „în România lui 2021, în momentul de faţă, munca subdeclarată nici măcar nu este definită”. Ca urmare, ministerul pe care îl conduce lucrează la modificarea cadrului legiaslativ.

Așa se face că aproximativ 1,6 milioane de angajaţi din România figurează ca muncind pe salariu minim pe economie. „Avem trei tipuri de salariu minim: salariu minim standard, salariu minim pentru studii superioare şi salariu minim din construcţii”, a detaliat Turcan.

Ea spune că o majorare a salariului minim este necesară, întrucât nivelul actual este insuficient, dar pe de altă parte, există în prezent și „un context oarecum favorabil” pentru majorarea salariului minim.

„Inspectorii muncii sunt luați de fraieri”

În ceea ce privește munca la negru, Raluca Turcan a precizat că anul acesta au fost depistate 5.000 de cazuri și au fost aplicate amenzi în valoare de 60 de milioane de lei. Problema este că aceste amenzi nu au ajuns în bugetul statului, pentru că nu au fost colectate de ANAF, iar  aceasta riscă să devină o practică curentă.

„Din nefericire, colectarea amenzilor este mai mult decât dezastruoasă, lucru care m-a făcut să propun ANAF-ului un protocol de colaborare, astfel încât să creştem colectarea, pentru că, dacă inspectorii muncii se duc pe teren, aplică amenzi, dar după aceea amenzile nu se colectează, sunt oarecum luaţi de fraieri şi practica rămâne în vigoare”, a punctat ministrul muncii.

Raluca Turcan a criticat și Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru că face „pseudo-cursuri de calificare şi de formare”, iar oamenii nu sunt pregătiţi pentru ceea ce aşteaptă piaţa muncii de la ei.  „Vorbim de o piaţă a muncii digitală, de meserii care nici măcar nu sunt incluse în codul ocupaţiilor din România, altele nu se mai caută şi atunci, schimbăm această perspectivă a formării forţei de muncă”, a explicat Raluca Turcan.

De ce este un context favorabil creșterii salariului minim

Ministrul muncii a dat asigurări că dorește să obțină creșterea salariului minim în România, ceea ce, spune ea, ar fi de natură să ajute economia în contextul actual.

„Când salariul minim a fost majorat artificial şi nesustenabil din partea economiei am avut, pe de o parte, creşteri de preţuri ca urmare a includerii cheltuielilor cu salariile şi, de asemenea, muncă la negru. Toată lumea a avut de pătimit. De aceea, ca ministru al muncii, mă preocupă foarte tare ca o majorare a salariului minim, pe care o consider necesară, întrucât nivelul actual al salariului minim este insuficient, să fie făcută fezabil şi sustenabil din punct de vedere al economiei”, a spus Raluca Turcan.

„Şi vreau sa fac aici un comentariu care s-ar putea să vă surprindă. Să ştiţi că suntem într-un context oarecum favorabil majorării salariului minim”, a adăugat ea.

„Avem și o discuţie la nivel european, unde există îngrijorare cu privire la expunerea spre riscul de sărăcie, inclusiv sărăcie energetică, şi atunci statele membre îşi pun problema cum ar trebui să arate salariul minim.  În acelaşi timp, dacă - şi vă spun asta ca rezultat al discuţiilor pe care le am în teritoriu cu angajatori mici şi mari -, dacă obţinem o mai mare corectitudine în relaţiile de muncă,  atunci majorările de salariu minim ar putea să conducă şi la o creştere a puterii de cumpărare şi a nivelului de trai”, a explicat Raluca Turcan la Digi24.

Ministrul muncii susține că o corectitudine în relațiile de muncă i-ar avantaja și pe angajatori, pentru că există și o concurență neloială între cei care plătesc exact cât au trecut în contracte și cei care apelează la tot felul de subterfugii, la munca la gri. Ea a anunțat demararea unei campanii de informare, dar și a unor controale în teren, angajatorii fiind notificați în prealabil.

120.000 de locuri de muncă nou create în România de la începutul acestui an

„De la începutul acestui an, au fost create 120.000 de locuri de muncă, o informaţie care a trecut oarecum mai puţin observată şi din cauza zumzetului politic, cu alegeri interne și așa mai departe. Din aceste 120.000 de locuri de muncă, aproximativ 40% sunt plătite cu salariul minim şi de aceea ţin foarte tare şi la majorarea salariului minim, şi la corectitudinea în relaţiile de muncă. De asemenea, reprezintă în continuare o direcţie pe care trebuie să accelerăm: dinamizarea pieţei muncii este sursă şi de creştere a nivelului de trai, dar si de sustenabilitate a marilor sisteme publice, pentru că ne va creşte implicit contribuţia la bugetul de stat” , a explicat Turcan, la Digi24.

Ea a subliniat că în acest an a crescut şi numărul lucrătorilor din spaţiul non-UE care pot lucra în România, o măsură venită în sprijinul angajatorilor, care se plâng de lipsa forței de muncă. „Am crescut contingentul de lucrători din spaţiul non-UE, astfel încât angajatorii care au nevoie de forţă de muncă să poată să acceseze lucrători non-UE, iar procedurile să fie simplificate. Colaborăm cu Serviciul de Imigrări. Această procedură pe care trebuie să o parcurgă angajatorii pentru a apela la forţa de muncă din spaţiul non-UE va fi simplificata prin măsuri propuse de noi”, a promis ministrul muncii. Ea a precizat că cei mai mulţi angajați non-UE provin din ţările asiatice.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alocația complementară sau venitul minim de incluziune. Ce este și cum se poate obține sprijin financiar pentru susținerea familiei

Studiu Eurostat: România înregistrează cel mai mare declin de pe piața de muncă din UE

Șase din 10 români sunt nemulțumiți la locul de muncă. Ce îi deranjează cel mai des pe angajați: „M-a făcut să demisionez”

Sindicaliștii din Energie protestează împotriva noii legi a pensiilor: „Pune în pericol lucrătorii din domeniul nuclear”

Partenerii noștri