Live

Produsele fabricate prin muncă forțată vor fi interzise în țările din Uniunea Europeană

Data publicării:
Țările UE vor trebui să înceapă să aplice legea în termen de trei ani. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Parlamentul European a aprobat, marți, noi reguli care interzic vânzarea, importul și exportul de mărfuri realizate prin muncă forțată, în Uniunea Europeană. Dacă se consideră că un produs a fost realizat prin muncă forțată, nu va mai putea fi vândut pe piața UE, iar transporturile vor fi interceptate la frontierele statelor membre.

Introducerea acestor reguli a fost condusă de parlamentarii UE preocupați de drepturile omului în regiunea chineză Xinjiang. Statele Unite au adoptat o lege similară în 2021 pentru a-și proteja piața de produsele potențial afectate de abuzurile drepturilor omului în Xinjiang, unde guvernul american afirmă că China comite genocid împotriva musulmanilor uiguri, scrie Reuters.

China neagă abuzurile din Xinjiang, un mare producător de bumbac care furnizează și o mare parte din materialele din lume pentru panouri solare.

Cum se va aplica interdicția în UE

Autoritățile naționale din blocul celor 27 de țări sau Comisia executivă vor putea investiga mărfurile suspecte, lanțurile de aprovizionare și producătorii. Investigațiile preliminare ar trebui încheiate în termen de 30 de zile lucrătoare.

Dacă se consideră că un produs a fost realizat prin muncă forțată, nu va mai fi posibil să fie vândut pe piața UE, iar transporturile vor fi interceptate la frontierele Uniunii.

"Astăzi, la nivel mondial, 28 de milioane de oameni sunt captivi în mâinile traficanților de ființe umane și ale statelor care îi forțează să muncească pentru un salariu mic sau chiar fără s fie plătiți. Europa nu își poate exporta mărfurile în timp ce importă produse realizate cu muncă forțată. Faptul că UE are în sfârșit o lege care interzice aceste produse este una dintre cele mai mari realizări ale acestui mandat”, a declarat Maria-Manuel Leitao-Marques, membru portughez al Alianței Socialiștilor și Democraților din Parlament.

Parlamentul UE a aprobat legea cu o mare majoritate de 555 de voturi pentru, șase împotrivă și 45 de abțineri, dar încă are nevoie de aprobarea țărilor UE pentru a intra în vigoare - un pas final care este de obicei o formalitate.

Țările UE vor trebui să înceapă să aplice legea în termen de trei ani.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Haos! FOTO Mike Tyson l-a pălmuit pe Paul înainte de luptă: ”S-a terminat cu vorba” / ”Lovești ca o fetiță”. De la ce a pornit totul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Blocaj în PE, la avizarea vicepreședinților noii Comisii Europene între care se află și Roxana Mînzatu. Ce urmează

Operațiune uriașă a Parchetului European în statele UE. Percheziții la o rețea de fraude cu TVA, în care este implicată mafia italiană

UE finanțează în premieră achiziții comune de arme. Unde vor fi trimise

Procurorii cer ca Marine Le Pen să nu mai poată candida la funcții publice, în procesul de deturnare de fonduri UE

Partenerii noștri