Live

O nouă metodă de plată în România. Cum funcţionează şi unde poate fi folosit sistemul biometric

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Getty Images

În curând nu vom mai avea nevoie de portofel ca să ne plătim cumpărăturile. Va fi suficient să atingem cu degetul un ecran pentru ca magazinul să ia din contul nostru banii pentru ce am cumpărat. Plata biometrică este folosită și în România. Deocamdată, doar în Bucureşti şi numai la câteva case de marcat.

În trei hypermarketuri din Bucureşti se poate plăti deja, pentru prima dată în România, doar cu amprenta. Ca să poată folosi această metodă de plată, clienţii trebuie să îşi descarce o aplicaţie pe telefonul mobil, să completeze datele personale şi să înregistreze amprenta. Activarea contului se face la casa inteligentă.

Cristina Ivasuc, director de marketing: „Amprenta este citită şi transmisă către telefonul mobil prin bluetooth, iar dacă informaţia coincide cu cea salvată în aplicaţie, atunci plata este efectuată. Vreau să subliniez faptul că amprenta nu este stocată la nivel de terminal, ea rămâne stocată în telefon, în aplicaţie. De aceea, acest sistem de plată este verificat şi autorizat de către Autoritatea de Supraveghere cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.”

De câţiva ani, în România funcţionează şi plata cu telefonul mobil sau cu un smartwatch. Din ce în ce mai multe magazine introduc şi case inteligente.

Tiberiu Daneţiu, director de marketing al unei reţele comerciale: „Clientul scanează singur, plăteşte singur şi iese. Toate acestea ne-au permis o reducere a timpului de stat la casă cu o treime faţă de sistemele clasice”.

Dan Dragomir, specialist IT: „Tehnologia de autentificare biometrică a fost inventată tocmai să ne uşureze viaţa. În loc să introducem un cod de cifre sau să desenăm pe ecran o anumită figură, acum doar punem degetul sau doar ne uităm la o cameră care recunoaşte faţa. Cam asta e ideea şi cu plata”.

Plata biometrică se foloseşte deja în ţări precum Marea Britanie şi Japonia.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

ANPC: amenzi de 2,5 milioane de lei aplicate unor comercianți de produse congelate. Ce nereguli au găsit inspectorii

Producătorii au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețul la fel de mare. Legea nu le interzice, deși alte țări au reguli clare

„Aveți grijă la carnea tocată și la bere”. Avertismentul ANPC pentru români înainte de 1 Mai

Consumatorii din UE vor avea „dreptul la reparare”. Parlamentul European a votat directiva care clarifică obligațiile producătorilor

Partenerii noștri