Mugur Isărescu, avertisment pentru Guvern: S-a dat prea mult, nu s-a ţinut cont de cât poate să ducă economia
Gvernatorul BNR lansează un nou avertisment pentru Guvern. S-a dat prea mult, nu s-a ţinut cont de cât poate duce economia, iar asta ne va costa pe viitor, spune Mugur Isărescu. Acesta a vorbit despre riscurile din economia românească şi a amintit din nou efectele negative ale ordonanţei lăcomiei.
Ce a răspuns Isărescu când a fost întrebat despre un nou mandat la BNR
Mugur Isărescu: Avem o problemă fiscală majoră
Rusia răspunde cererilor României de a recupera Tezaurul cu un documentar de propagandă: „Ne sunteți datori"
Consilierul guvernatorului BNR: România nu mai poate suporta costurile la 3.000 de comune
Un român s-a dus cu un teanc de bancnote arse la BNR. Banca i-a schimbat banii
BNR: Pensiile speciale sunt o cheltuială bugetară insuportabilă
Nu va fi recesiune în 2023, dă asigurări BNR
Mugur Isărescu avertizează în privința prețurilor la energie
Ce soluții au cei care plătesc rate mai mari după creșterea dobânzilor
„Acest ritm de creştere impresionant pe care l-a consemnat economia României și care a contribuit la diminuarea decalajului față de media UE a fost asociat cu creşterea importanta a consumului, în dauna investițiilor, mai ales a celor publice. E bine că avem creştere economică, dar să vedem cum o obținem și cum putem să o menținem. Dacă continuă cu această tendință, mai devreme sau mai târziu trebuie să facem o corecție, care costă”, a spus Mugur Isărescu..
„Toată lumea știe că dacă stimulezi cererea, stimulezi și producția. Problema e dozajul, cât stimulezi. Asta știe toată lumea, stimulezi cererea și o să ai creștere de producție. Dacă stimulezi prea mult, nu ții cont de cât poate da economia, nu faci evaluări, studii de impact, ce va rezulta e că dai de lucru economiei, dar mai mult altor economii, prin importuri, și e ca o foiţă de turnesol echilibrul extern. Ne putem amăgi, dar dacă vrem să ştim, ştim că s-a dat prea mult, nu s-a ţinut cont de cât poate să ducă economia şi aşa te duci la dezechilibre externe”, a spus guvernatorul BNR. El a dat ca exemplu OUG 114: „Adoptată fără consultarea prealabilă a BNR, fără negocieri, discuții cu industria bancară și mai ales cu BCE, a reprezentat un risc sever la adresa stabilității financiare, prin afectarea mecanismului de transmisie a politicii monetare și impactul material semnificativ asupra sistemului bancar”.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News