Live

Încrederea în economie, mai scăzută chiar decât în 2008. Adrian Vasilescu: Se suprapun 3 crize

Data actualizării: Data publicării:

Încrederea în economia României s-a prăbușit mai mult decât în timpul crizei financiare din 2008, arată datele publicate de Comisia Europeană. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că în acest moment se suprapun trei crize – sanitară, economică și socială.

Încrederea populației și firmelor în economie s-a prăbușit în aprilie, pe fondul pandemiei de coronavirus. Est cea mai mare scădere de după 1992.

Industria, serviciile și comerțul sunt cele mai afectate, în timp ce încrederea consumatorilor, deși zguduită, nu s-a dus totuși spre minime istorice. Românii s-au speriat de pandemia de coronavirus și de efectele aduse de măsurile de carantină asupra economiei.

Indicatorul percepției asupra economiei și indicatorul perspectivelor de angajare au înregistrat unele dintre cele mai abrupte scăderi din Uniunea Europeană în aprilie, arată datele publicate de Comisia Europeană. Indicatorul percepției asupra economiei a plonjat de la 99,6 puncte în martie la 65,3 puncte în aprilie.

Componenta anticipativă a așteptărilor de producție a înregistrat cea mai accentuată scădere pe subcomponentele din industrie, urmată de comenzi la export.

Puțin peste 1 milion de persoane sunt în șomaj tehnic și alte 270.000 de contracte de muncă au fost încetate. Circa o treime dintre acestea sunt în industrie, ramură foarte expusă la mediul extern.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Băncii Naționale, spun că va fi complicat pentru economie să-și revină.

Lucrurile nu pot fi simple, mai ales că, dacă privim în urmă, avem foarte multe restanțe de atitudine, de gândire economică, de investiții, de înțelegerea raportului dintre consum și producție. Noi ne-am obișnut ani de zile, înainte de această criză, să consumăm foarte mult din import”, a spus Vasilescu la Digi24.

Trebuie să ne obișuim să gândim altfel, să facem altfel și asta nu e o chestiune care se rezolvă prin îndemn. Piața trebuie să funcționeze normal, pentru că sunt ani de zile în care piața nu a funcționat normal. Și dacă piața nu va funcționa normal, ea nu va fi îndemnul care să împingă lumea la muncă. S-ar putea să sune în mințile multora ca ceva monstruos, dar la urma urmelor nimic nu este mai firesc pentru societatea umană decât să progreseze și să prospere prin muncă”, a adăugat el.

Vasilescu spune că, în opinia sa, o piață funcțională este singurul motor care poate să contribuie eficient la repornirea economiei.

Întrebat cu ce este diferită acceasă criză față de cea din 2008 sau față de alte crize economice, Vasilescu a răspuns: „Se suprapun trei crize. Este în primul rând o criză sanitară, în al doilea rând este o criză socială și în al treilea rând este o criză economică. Când trei crize una peste alta se suprapun, trebuie să ne gândim foarte bine cum vom ieși din acest impact”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

România are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană pentru a noua lună la rând

Țara în care doctorițele și profesoarele sunt obligate să se prostitueze ca să supraviețuiască. „Mă rog zilnic la o cale de salvare”

Ministerul Finanţelor a împrumutat azi aproape jumătate de miliard de euro pentru finanțarea deficitului și a datoriei publice

Boloş, despre efectele crizei politice în economie: Băncile nu mai împrumută guvernul. „E o perioadă destul de incertă”

Partenerii noștri