Schimbări în sistemul RCA. Chirițoiu (Consiliul Concurenței): Nu văd niciun motiv pentru care decontarea directă să ducă la scumpire
Preţurile poliţelor RCA ar putea creşte, după ce decontarea directă va fi obligatorie, pentru că firmele de asigurări nu au încredere că-şi vor recupera banii unele de la altele, admite preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu. El nu vede însă un motiv real pentru o scumpire, cel puțin pe termen scurt. Pe termen lung, șeful Consiliului Concurenței promite vigilență, astfel încât firmele de asigurări să nu profite și să crească prețurile nejustificat.
Bogdan Chirițoiu consideră că este un lucru foarte bun să fie schimbat sistemul actual al polițelor de asigurare auto obligatorii (RCA), care merge după principiul „cumpăr asigurare pentru alții, nu mă interesează decât să o iau cât mai ieftin, nu mă interesează cât de bune sunt serviciile” și să se treacă la un sistem de decontare directă, în care să conteze și calitatea.
„Nu vedem niciun motiv pentru care prețurile ar trebui să crească în momentul în care mă mut la decontarea directă, doar că în momentul de față ofertele care există pentru decontare directă sunt ceva mai scumpe decât ofertele tradiționale, dar asta pentru că există o neîncredere în piață și atunci firmele de asigurări nu-i încurajează pe clienți să meargă spre decontare directă și de aceea pun prețuri ceva mai mari”, a explicat la Digi24 președintele Consiliului Concurenței. „Dar dacă facem ca acest mecanism obligatoriu să fie și credibil pentru companii, ele să știe că-și încasează decontările între ele, că vor merge lin, fără probleme, nu văd niciun motiv pentru care decontarea directă să ducă la creștere, cel puțin pe termen scurt”, a insistat Bogdan Chirițoiu. „Vedem, peste câțiva ani, cum vor evolua lucrurile și mai ajustăm atunci. Nouă ne trebuie o soluție pentru problemele pe care sistemul le are în momentul de față și cred că această mutare, dacă o completăm cu niște măsuri, e o idee bună”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.
Spre o piață mult mai sănătoasă
Şoferii îşi vor putea deconta daunele de la firma de asigurări unde au încheiat propria poliţă RCA în perioada următoare, iar Guvernul pregăteşte, la iniţiativa ASF, o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Nicu Marcu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, explica luna trecută într-un interviu că această procedură, numită decontare directă, exista şi până acum, dar era opţională, însă, odată cu schimbarea legislaţiei, acest lucru va deveni obligatoriu pentru întreaga piaţă. Astfel, şoferii îşi vor putea deconta imediat dauna, iar companiile de asigurări își vor rezolva mai departe problema între ele. Totodată, firmele de asigurări care au cote mari de piaţă vor fi obligate să vină cu lichiditate în plus, pentru a demonstra că pot susţine un portofoliu mare de clienţi, a arătat şeful ASF.
„Ceea ce știm este că acum diferența pe care o firmă o face pe decontare directă și oferta, să zicem tradițională, este undeva la 20 la sută și de aceea unii oameni sunt speriați, au fost analiști care au spus: Domnule, dacă facem obligatorie decontarea directă, o să crească prețurile! Ceea ce spunem noi este: Nu neapărat. Dacă facem lucrurile bine, dacă vom completa acest sistem, nu văd un motiv pentru care prețurile să crească”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
El a subliniat că nu este o piață sănătoasă cea care funcționează după principiul „eu dau bani, cumpăr ceva, de care se folosește un altul”. E clar că în acest caz, proprietarul nu este interesat decât să dea un preț cât mai mic. „E mult mai sănătos ca cel care plătește să și beneficieze de ce plătește el și atunci să fie atent nu numai la preț, ci și la condițiile rețelei de service-uri unde se face reparația, calitatea reparațiilor etc”, a subliniat Bogdan Chirițoiu.
Ce se întâmplă cu amenzile pe care le dă Consiliul Concurenței?
Șeful Consiliului Concurenței promite că instituția pe care o conduce va supraveghea piața, astfel încât să nu existe înțelegeri între asigurători în ceea privește aceste polițe. „Atunci când ne mutăm la noul sistem, vom fi foarte atenți ca firmele de asigurări să nu profite și să crească nejustificat prețurile”, a spus Chirițoiu, joi, la Digi24, reamintind că în urmă cu doi ani Consiliul Concurenței a aplicat amenzi, atunci când investigațiile sale au arătat că au existat discuții între aceștia, în cadrul asociației lor, ce au dus la creșteri de prețuri. Au fost amenzi de 50 de milioane de euro. „Deci, vom fi foarte atenți și cred că și companiile vor fi mai atente decât au fost în trecut după amenda pe care au primit-o”, a conchis Chirițoiu.
În 2020, anul pandemiei, Consiliul Concurenței a aplicat amenzi-record: aproape 80 de milioane de euro, în urma unor investigații pe zona de energie, zona de pharma și inclusiv zona de asigurări.
„Amenzile se plătesc integral, dar de multe ori, companiile atacă în instanță și obțin o reducere medie spre 20 la sută. Partea bună este că din ce în ce mai mult avem companii care recunosc încălcarea legii și atunci le dăm noi deja o reducere, deci nu se mai duc în instanță să o obțină, ci le dăm noi direct o reducere. Sumele pe care le vedeți, 80 de milioane de euro - a fost al treilea an din punct de vedere al cuantumului amenzilor -, deci sumele acestea sunt deja jumătate recunoscute de companii, nu vom mai ajunge în instanță cu ele, nu va mai exista riscul unor reduceri date de instanță”, a arătat Bogdan Chirițoiu.
În ciuda înghețării tarifelor RCA, acestea au crescut, de fapt. Șoferii din București și Ilfov, penalizați pentru frecvența daunelor
Guvernul vrea să combată specula de la raft cu amenzi de până la 1% din cifra de afaceri
Înțelegerea periculoasă care ar fi dus la criza imunoglobulinelor
Firmele de asigurări acceptă plata polițelor RCA în rate
Chirițoiu: Nu e foarte simplu să pricepi facturile de gaze și electricitate
Virgil Popescu suspectează o înțelegere între furnizorii de energie electrică
Bogdan Chirițoiu: La telefonie mobilă nu ne face nimeni așa ceva, nu?
Cod roșu de vreme extremă în România. Când va lovi viscolul
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News