Live

Isărescu răspunde: A influențat ”taxa pe lăcomie” nivelul Robor?

Data publicării:

Indicele Robor scade de două luni, în contextul în care anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere încă din vara anului trecut, iar această scădere nu are legătură cu ”taxa pe lăcomie”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu sustine un discurs la evenimentul de lansare a emisiunii numismatice '150 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand I', la sediul BNR, in Bucuresti, miercuri, 15 Iulie 2015. Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

În 6 decembrie, potrivit datelor afişate de BNR, indicele Robor la trei luni a scăzut atunci la 3,08%, cel mai mic nivel din luna iulie a anului 2018.

În 18 decembrie, Eugen Teodorovici a anunţat că, Guvernul va introduce, de la 1 ianuarie 2019, o ”taxă pe lăcomie” pe activele băncilor, acestea urmând să fie taxate diferenţiat, în funcţie de nivelul Robor la 3 şi la 6 luni. Guvernul speră să obţină suplimentar 3,6 miliarde de lei în 2019, din această nouă taxă.

Marţi, Isărescu a subliniat că indicele Robor pe termene mai îndelungate a început să scadă încă din septembrie, în ton cu scăderea anticipaţiilor legate de inflaţie, fără legătură cu această taxă.

”Roborul scade de vreo două luni, nu există o legătură. Ratele Robor pe termen foarte scurt, ele sunt foarte sensibile la lichiditatea din piaţă. (…) Cele pe termene mai îndelungate depind şi de lichiditate şi de evoluţia dobânzilor pe termen mai scurt, dar depind şi de percepţia analiştilor, a băncilor. (…) Astă-vară s-a conturat această încredere că inflaţia va scădea, iar anticipaţiile inflaţioniste au fost în scădere. Şi, dacă vă uitaţi la evoluţia Robor pe termene mai îndelungate, veţi vedea că a început să scadă uşor din septembrie. Graficele sunt concludente. Nu are deloc legătură cu taxa”, a spus Isărescu.

Totodată, întrebat ce va face în acest an, după expirarea mandatului, Isărescu a spus că ”Parlamentul va hotărî”.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Indicele ROBOR la trei luni a coborât la 6,19% pe an

Ratele românilor la început de 2024: IRCC stagnează de un an, după creșteri masive. ROBOR a scăzut în 2023, dar se menține lider

Românii cu rate legate de IRCC vor plăti de la 1 octombrie aproape la fel de mult ca românii cu ROBOR

ROBOR la 3 luni a coborât la cea mai mică valoare din ultimul an

Partenerii noștri