Live

Regiunile cu cea mai mare contribuție la PIB-ul României

Data actualizării: Data publicării:

Datele publicate zilele trecute de către Comisia Națională de Prognoză privind contribuția regiunilor la formarea PIB național rezervă suprize.

PIB-ul regiunii Sud Muntenia îl depășește pe cel al regiunii Nord-Vest care include Clujul. Cauza poate fi includerea în prima regiune a două companii naționale importante, respectiv Renault Dacia și OMV Petrom. Sunt județe care produc mai mult de jumătate din PIB-ul regiunii în care sunt incluse.

Regiunea Bucuresti-Ilfov a contribuit anul trecut cu 27,3% din PIB-ul la nivel naţional, potrivit datelor publicate de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), potrivit cursdeguvernare.ro.

Suma realizată împreună cu regiunea Sud-Muntenia, în interiorul căreia este poziţionată ( regiune aflată pe locul 2 în topul rezultatelor economice la nivel naţional) a fost de aproape 40% din cele 858,3 miliarde lei obţinute de România în 2017.

La polul opus s-a situat regiunea de Sud-Vest Oltenia, cea mai săracă din ţară, care a avut o pondere de doar 7,5% din rezultatul total.

Din motive de dimensiuni ceva mai mici ( doar patru judeţe componente, Timiş, Arad, Hunedoara şi Caraş-Severin) cea de a doua regiune a ţării ca nivel de trai, cea de Vest, nu a prins pragul de 10% din PIB, la care a ajuns în premieră regiunea Nord-Est (vezi tabelul).

Cu toate acestea, dată fiind concentrarea populaţiei din zona Capitalei, din punct de vedere economic împărţirea pe actualele regiuni de dezvoltare apare ca fiind relativ echilibrată.

Diferenţe semnificative se regăsesc în interiorul regiunilor, unde găsim, de obicei, un judeţ relativ puternic, aflat într-un raport situat între 3,4 la 1 şi 6 la 1 faţă de cel mai slab judeţ.

Dacă tendinţa generală a fost anul trecut de uşoară reducere a decalajelor intraregionale, există şi o excepţie notabilă, regiunea Vest, unde Timişul a trecut de jumătate din PIB-ul total ( 50,3%) şi a ajuns la un nivel de producţie şi servicii situat peste celelalte trei judeţe luate împreună. Cu toate acestea, decalajul maxim (circa 6 la 1) apare în regiunea Sud-Est, unde, cu 43% din total, Constanţa surclasează Tulcea (doar 7%).

PIB regiunii Muntenia Sud a fost de 103,8 miliarde lei, respectiv 12,1% din PIB, locul următor fiind ocupat de regiunea Nord-Vest cu 99,4 miliarde lei și o cotă de 11,5% din PIB.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia de Prognoză are estimări optimiste pe 2019, care susțin bugetul oficial

Paradox. Doar în cinci județe și București salariul net depășește media națională

ANALIZĂ. Guvernul decide concesiunea autostrăzii Comarnic - Brașov

Județele cu cele mai mici salarii din România

Partenerii noștri