FMI: Sistemul IT al Fiscului este învechit şi are impact material asupra colectării veniturilor
Sistemul IT al Fiscului este învechit şi acest fapt are un impact material pe eficienţa colectării taxelor, a declarat vineri Jaewoo Lee, şeful misiunii FMI pentru România, într-o conferinţă de presă.
Influencerii lui Călin Georgescu, verificați de ANAF
Noi reguli pentru românii care vând sau cumpără locuințe
CNP pentru cumpărături online. Achizițiile scumpe ale românilor pe internet ar putea fi verificate de Fisc
Darul de nuntă și de botez nu se impozitează
Boloș vrea militarizarea inspectorilor ANAF
FMI a prezentat Guvernului concluziile despre economia României și măsurile fiscale
Boloş şi-a făcut cruce după ce a văzut birourile angajaților
Heiuș: România nu e pregătită pentru impozitarea progresivă
Lucian Heiuş nu vrea să fie ministru al Finanțelor
„Înţelegem că există un program care a fost semnat cu Banca Mondială şi care este în aşteptare în acest moment. Decizia finală pe viitorul curs al programului va fi între Guvern şi Banca Mondială. O decizie finală nu a fost încă luată. Credem că ar fi de dorit să fie adoptate nişte acţiuni ori prin programul Băncii Mondiale, ori prin alte mijloace să fie întărit sistemul IT”, a spus Lee.
Potrivit acestuia, upgradarea sistemului IT ar trebui să fie una dintre priorităţi.
„Din ce am înţeles, sistemul IT actual este vechi şi are un impact material pe eficienţa colectării veniturilor. Upgradarea sistemului IT ar trebui să fie una dintre primele priorităţi în întărirea eficienţei colectării taxelor”, a spus oficialul FMI.
Vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Daniel Tudor, a anunţat, în 20 februarie, că programul cu Banca Mondială de informatizare a Fiscului este într-o fază întârziată iar autorităţile sunt în dialog cu experţii BM pentru a găsi soluţii.
„Dorinţa noastră şi nevoia de a digitaliza cât mai mult activitatea ANAF, de a avea o interfaţă facilă şi un dialog, într-un viitor scurt, pe internet. Avem nevoie să finanţăm masiv zona IT. La sfârşitul anului trecut s-a luat decizia ca Direcţia naţională de tehnologia informaţiei să fie de interes strategic, să fim mai eficienţi în achiziţii. În ceea ce priveşte programul cu Banca Mondială, este într-o fază destul de întârziată. Este o constatare pe care am făcut-o anul trecut. Suntem în dialog pentru a găsi soluţii în sensul în care avem nevoie de finanţare pe zona asta ca de aer”, a spus Tudor în luna februarie a acestui an.
El a precizat că ANAF are un interes deosebit pentru informatizare, respectiv pentru investiţii în această zonă.
Raportul Curţii de Conturi pe anul 2016 arăta, de altfel, faptul că diminuarea cheltuielilor de investiţii din ultimii ani a afectat infrastructura IT a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală iar situaţia actuală este critică.
„Pentru bugetul pe anul 2016, ANAF a fundamentat necesarul de credite destinate cheltuielilor de capital la un nivel iniţial de 118,94 milioane lei, dar prin rectificare bugetară a fost retrasă suma de 83,967 milioane de lei, creditele bugetare definitive destinate investiţiilor, în sumă de 34,979 milioane lei, înregistrând un nivel al execuţiei bugetare, prin plăţile efectuate, în sumă de numai 11,998 milioane lei, 34,3%. Diminuarea cheltuielilor de capital din ultimii ani a afectat în mod special infrastructura IT a ANAF, starea actuală fiind critică. ANAF deţine o infrastructură IT şi de comunicaţii învechită şi neperformantă, pentru care nu s-au mai efectuat investiţii semnificative din anul 2013”, se arată în document.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News