Live

Cine a avut de câștigat din anunțul plafonării prețului gazelor? Investigație ASF

Data actualizării: Data publicării:

Tranzacțiile neobișnuit de mari de pe Bursa de la Bucureşti, cu acţiuni Romgaz și OMV Petrom, de săptămâna trecută, sunt verificate de Autoritatea de Supraveghere Financiară. Sub presiunea veştilor privind o posibilă plafonare a preţului gazelor, acţiunile au căzut la mijlocul săptămânii trecute chiar şi cu 5 procente, dar numărul de tranzacţii a fost neobişnuit de mare.

Este o procedură standard. ASF verifică automat astfel tranzacții, mai ales că este vorba de un număr destul de mare.

Discuțiile privind o posibilă plafonare a prețului gazelor sunt mai vechi, dar, săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, vorbea despre un astfel de proiect. De altfel, miercurea trecută, acesta a fost postat pe site-ul ministerului.

Proiectul urma să reducă prețul gazelor din producția internă, la producători, până la 55 de lei pe MW/h.

Companiile vizate erau OMV Petrom și Romgaz.

Anunțul a stârnit rumoare la Bursa de Valori București, iar după o zi, prețul acțiunilor OMV Petrom și Romgaz a scăzut cu 4,6-5%. Ce a atras însă atenția este numărul mare de tranzacții cu acțiuni ale Romgaz – peste 42,7 milioane de lei, între care și o vânzare în afara pieței reglementate, de peste 1,2 milioane de lei.

În cazul OMV Petrom, valoarea tranzacțiilor a fost în jur de 5,7 milioane de lei.

Vineri, cu doar câteva ore înainte de închiderea zilei de tranzacționare, Ministerul Finanțelor scotea de pe site proiectul de hotărâre, iar Eugen Teodorovici anunța că se va discuta despre acest subiect „atunci când vom fi cu toții pregătiți”.

Din acel moment, prețul acțiunilor celor două companii a crescut.

Horia Gusta, director Certinvest, spune că investigația ASF este corectă, iar bursa a reacționat în mod corect.

Declarațiile politice care vizează sau care pot atinge companiile listate trebuie făcute cu foarte mare atenție. Piața a reacționat corect. Investitorii s-au speriat de posibilitatea ca odată cu limitarea prețului gazelor, companiile în care aveau banii plasați să aibă venituri mai mici. Și atunci, pe bună dreptate, investitorii s-au speriat și au început să vândă din acțiuni”, a spus el.

Pe de altă parte, retragerea proiectului după două zile a readus lucrurile cu picioarele pe pământ. În schimb, trebuie să fim atenți – și ASF în investigația pe care în mod corect o realizează trebuie să fie atent la următorul aspect: dacă nu cumva cineva a încercat să câștige bani din aceste știri, dacă nu cumva cineva a cumpărat acțiuni înainte de această știre sau a vândut după această știre. Asta trebuie să scoată la iveală Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Sârbii au aflat că o țară a intrat de partea kosovarilor în ”războiul” cu România și nu s-au abținut: ”Fără nicio rușine”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Diana Șoșoacă îl propune premier pe Eugen Teodorovici: "Ar fi cel mai capabil prim-ministru pentru România"

Ciolacu, după ce INS a anunțat scăderea inflației: „Plafonarea prețurilor la energie și gaze impusă de PSD a fost soluția corectă”

Nota de plată pentru criza energetică din Europa a trecut de 700 de miliarde de euro

Comisia Europeană prezintă marţi planul pentru plafonarea preţului gazelor naturale

Partenerii noștri