Live

Video Virgil Popescu, despre „taxa pe soare”: Este fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă pentru prosumatori

Data actualizării: Data publicării:
Virgil Popescu. Foto: gov.ro

Ministrul Energiei a susținut în cele din urmă conferința de presă amânată din cauza liderului AUR, George Simion. Virgil Popescu susține că „taxa pe soare” este fake news și dă asigurări că românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti pentru energia produsă. „Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori”, spune ministrul.

 

„Vă aduc aminte că încă din decembrie anul trecut, Guvernul de la acea vreme, la propunerea ministerului Energiei, a introdus conceptul de compensare cantitativă a energiei produsă de prosumatori. Din acel moment, tot la ministerul Energiei, le-am spus că cei care sunt prosumatori sunt susținuți în sensul că energia pe care o dau în surplus o pot lua atunci când au nevoie, fără să mai fie nevoie să primească o remunerație simbolică, așa cum era până la sfârșitul anului trecut. Astfel, numărul de prosumatori a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii, în mai puțin de un an.

Prin ordonanța care a fost aprobată pe data de 29 decembrie am implementat directiva RED2 a energiei regenerabile, prin care acordăm o facilitate prosumatorilor, astfel că o singură persoană poate să își monteze panouri fotovoltaice în mai multe locații, poate beneficia de aceeași compensare, de schimb și de consumul energiei electrice între locațiile aceluiași prosumator, în cazul în care au același operator de distribuție și același furnizor”, a afirmat Virgil Popescu, luni, la ministerul Energiei.

Ministrul a catalogat așa numita „taxă pe soare” drept fake news.

„Taxa pe soare este fake news. Nu se introduce absolut nicio taxă, toți românii care își montează panouri fotovoltaice pe casă nu vor plăti absolut nicio taxă pentru energia consumată, pentru energia produsă.

Există posibilitatea, în anumite condiții, pe care directiva care trebuie implementată o oferă, ca atunci când numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8% din capacitatea instalată a sistemului energetic național, în baza unui studiu pe care autoritatea de reglementare îl va face la data aceea, lucru foarte puțin probabil să ajungem la acest procent, începând cu data de 1 decembrie 2026 să poată fi introdusă taxa”, a susținut Popescu.

El a subliniat că în ordonanță nu scrie despre introducerea unei taxe, ci de această posibilitate, valabilă peste 4 ani.

„Atunci, Guvernul poate introduce o taxă, prin autoritatea de reglementare sau de mediu sau altă instituție care poate percepe această taxă. Există „poate introduce”, nu există „va fi o taxă de mâine” sau „o taxă de poimâine” sau va fi o taxă anul viitor sau peste doi ani, peste trei ani, peste patru ani. Infirm categoric existența unei taxe pentru prosumatori. Ministerul energiei nu va susține niciodată înființarea unei taxe. Faptul că a fost transpusă o directivă prin care ar exista o posibilitate după data de 1 decembrie 2026 de a introduce în anumite condiții o anumită taxare este una și introducerea unei taxe este alta. Nu va exista nicio taxare asupra prosumatorilor. Textul oficial care va apărea în Monitorul Oficial este cu posibilitate”, a explicat ministrul.

 

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Panourile fotovoltaice pun în pericol siguranța rețelelor energetice din cauza vulnerabilității la atacuri informatice

Camera Deputaților a eliminat obligația prosumatorilor de a-și instala baterii de stocare a energiei

Ce înseamnă Programul Casa Verde 2024 și care sunt condițiile de înscriere pentru a beneficia de panouri fotovoltaice

Ce înseamnă să fii prosumator în România. Care sunt costurile inițiale de investiție și ce sumă este finanțată de stat

Partenerii noștri