Ungaria, obligată să deblocheze proiectul gazoductului BRUA
Ungaria este obligată să deblocheze proiectul BRUA, acea conductă de gaze plecată din Bulgaria care ar trebui să ajungă în Austria, dar pe care Budapesta a decis să nu o mai prelungească spre centrul Europei, dincolo de graniţele sale. Agenția Europeană pentru Reglementarea Energiei a luat decizia de a impune Ungariei interconectarea cu Austria.
Români exploatați și transformați în sclavi în Ungaria de un grup infracțional format tot din români. Cum își păcăleau victimele
Atentat terorist dejucat de autoritățile ungare în urma unor informații primite de la serviciile SUA
Medicul ucigaș, adus în România
Protest uriaș la Budapesta
Un localnic din Dolj și-a improvizat o instalație de captare a gazului din sol. Bărbatul își încălzea casa fără a plăti facturi
Benzina și motorina, tot mai scumpe în Ungaria
Noi imagini cu Cherecheș după fuga din țară
Aglomerație infernală în Vama Nădlac II
Corespondență Digi24 de la Băile Tușnad. Autoritățile sunt în alertă
Partea proastă este că deşi există această impunere, sunt şanse mari ca Ungaria să ignore ceea ce transmite Bruxelles-ul şi să joace tot cartea proprie. Procendura de infringement este de lungă durată.
Blocarea conductei pe teritoriul Ungariei a fost justificată de șeful companiei de transport de costurile proiectului - ar economisi un miliard de euro. O sumă exagerată, în condiţiile în care cei aproape 480 de kilometri de pe teritoriul României costă 480 de milioane de euro. În plus, proiectul beneficiază de fonduri comunitare, în cadrul proiectelor menite să reducă dependența Europei de gazul rusesc. Cu ajutorul BRUA, gazele naturale din regiunea caspică, Marea Neagră şi din alte posibile surse, inclusiv gaz natural lichefiat, vor putea ajunge în Europa Centrală.
De ce Ungariei îi convine să blocheze proiectul
Blocajul are însă altă justificare. Ungaria este interconectată cu celalalte pieţe din sudul continentului, spre Balcani. Practic, Budapesta, în condiţiile izolării BRUA, ar deveni hub regional, deşi nu are resurse de gaze. Ungaria a făcut mai mulţi paşi astfel încât să aibă o poziţie dominantă. A rezervat la licitaţia desfăşurată toată capacitatea viitoarei conducte pentru două decenii.
Statele implicate, dar și companii-cheie din sectorul energetic din regiune au depus puncte de vedere la Agenţia Europeană de Reglementare. Culmea, printre acestea nu se numără România, deşi pe pe acest traseu, România ar fi cea mai afectată, pentru că este şi producător de gaze, unul care poate deveni mult mai relevant când se vor extrage resursele din Marea Neagră. În această regiune, datorită poziţiei, dar şi resurselor, România poate aspira la titlul de hub regional, dar nu face nimic pentru asta. Nici măcar nu concurează.
Citiți și:
Business Club | Dispută pe gazele din Marea Neagră. Planul Ungariei
Comisia Europeană intervine în disputa dintre România și Ungaria pe tema gazelor
MAE reacționează la ironiile Ungariei și la acuzațiile de pericilitare a siguranţei energetice
Transgaz a demarat lucrările la BRUA, care va conecta rețelele de gaze a patru țări
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News