Live

RECORD. România a importat cea mai mare cantitate de energie din ultimii 19 ani

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Guliver/Getty Images

Record la importul de energie. România a importat marți 1860 MW, cea mai mare cantitate de energie din ultimii 19 ani. Şi este aproape de capacitatea maximă a infrastructurii de transport de energie pe care o are România: adică 2.300 MW, arată Transelectrica într-un răspuns pentru Digi24.

Record import comercial înregistrat în ultimii 19 ani: 1860 MW (valoare medie orară) pe 22 ianuarie 2019

Capacitatea infrastructurii energetice din România

  • import comercial: max. 2300 MW
  • export comercial: max. 1550 MW
  • import comercial posibil: max. 2300 MW

Răspunsul Transelectrica pentru Digi24:

„Activitatea de export/import energie electrică este rezultatul activităţilor comerciale derulate de participanţii la piaţa de energie electrică, fiind puternic influenţată de diferenţele de preţuri din regiune. CNTEE Transelectrica SA, în calitatea sa de operator de transport şi de sistem, asigură serviciul de transport al energiei electrice şi alocarea capacităţilor pe liniile de interconexiune disponibile din punct de vedere tehnic, pentru derularea contractelor de export/import.

Din punct de vedere tehnic, infrastructura permite în acest moment un import comercial de până la 2300 MW şi un export comercial de până la 1550 MW. Valoarea maximă a importului comercial din anul 2000 până în prezent, a fost de 1860 MW (valoare medie orară) şi s-a înregistrat în ziua de 22.01.2019.

În prezent nu sunt probleme în acoperirea consumului la nivelul Sistemului Electronergetic Naţional (SEN), existând rezerve de putere disponibile în centralele hidroelectrice şi centralele termoelectrice în exploatare. În situaţii de urgenţă care pot apărea în funcționarea SEN, există stabilit un set de măsuri de siguranţă care se aplică în conformitate cu cerinţele „Legii nr. 123 a energiei electrice şi a gazelor naturale" şi ale Ordinului ANRE nr. 142/2014. Setul de măsuri de siguranţă (de salvgardare) precum şi regulile de aplicare sunt stabilite prin „Regulamentul privind măsurile de salvgardare cu caracter tehnic în situații excepționale apărute în funcționarea Sistemului Electroenergetic National".

Regulamentul se aplică deopotrivă de către Operatorul de Transport şi de Sistem, Operatorii de Distribuție, clienții finali de energie electrică alimentați direct din stațiile electrice ale SEN și de furnizorii de energie electrică ai acestora, în condiţiile stabilite printr-o Hotărâre a Guvernului. În situaţiile excepţionale, măsurile de salvgardare trebuiesc aplicate într-o anumită ordine clară, astfel încât primele măsuri care se iau sunt cele tehnice, care nu influenţează pieţele de energie electrică şi apoi, după epuizarea celor tehnice, se aplică măsurile comerciale.

Referitor la situaţia stocurilor de cărbune, menţionăm că monitorizarea acestora în raport cu valorile aprobate prin HG nr. 773/2018 pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2018 - 31 martie 2019, se realizează la nivelul Ministerului Energiei care realizează coordonarea activităţilor în perioada de iarnă. Pentru obţinerea unor informaţii mai detaliate pe acest subiect vă recomandăm să vă adresaţi Ministerului Energiei sau entităţilor gestionare.”

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Serbia vrea să construiască o nouă hidrocentrală la Dunăre. România se teme că Porțile de Fier III ar afecta producția de energie

În plin vârf de consum, reactorul 1 de la Cernavodă s-a oprit accidental. Fără impact asupra securității nucleare

Sistemul Energetic Naţional, sub presiune din cauza caniculei și secetei. Burduja: E atipic. Nu există riscul unor avarii generalizate

Sebastian Burduja spune că ucrainenii au plătit de fiecare dată când au primit energie din România: Nu au fost făcute discounturi

Partenerii noștri