RECORD. România a importat cea mai mare cantitate de energie din ultimii 19 ani
Record la importul de energie. România a importat marți 1860 MW, cea mai mare cantitate de energie din ultimii 19 ani. Şi este aproape de capacitatea maximă a infrastructurii de transport de energie pe care o are România: adică 2.300 MW, arată Transelectrica într-un răspuns pentru Digi24.
Orban, despre candidatura lui Antonescu la alegeri: Nu e desemnat oficial de PNL și PSD. Nu se poate lua decizia țaca paca, la cafea
Șofer inconștient, aproape să producă o tragedie în Defileul Jiului
Măsurile guvernului riscă să scumpească mâncarea cu 10%
ÎPS Teodosie s-a împiedicat la slujba de sfințire a apei pentru Bobotează
Studiu. De ce românii refuză să se vaccineze
România rămâne țara europeană cu cele mai multe persoane care au murit în accidente rutiere. Câte decese au fost anul trecut
2025, anul austerității, dar nu pentru toți: Noua indemnizație a șefilor CFR s-a dublat față de cea din 2023
Pe cine ar vota românii la prezidențiale: Scorul obținut de Călin Georgescu, într-un sondaj comandat de Nicușor Dan
Nicușor Dan, despre decizia lui Crin Antonescu: Nu cred că face bine imaginii României
Record import comercial înregistrat în ultimii 19 ani: 1860 MW (valoare medie orară) pe 22 ianuarie 2019
Capacitatea infrastructurii energetice din România
- import comercial: max. 2300 MW
- export comercial: max. 1550 MW
- import comercial posibil: max. 2300 MW
Răspunsul Transelectrica pentru Digi24:
„Activitatea de export/import energie electrică este rezultatul activităţilor comerciale derulate de participanţii la piaţa de energie electrică, fiind puternic influenţată de diferenţele de preţuri din regiune. CNTEE Transelectrica SA, în calitatea sa de operator de transport şi de sistem, asigură serviciul de transport al energiei electrice şi alocarea capacităţilor pe liniile de interconexiune disponibile din punct de vedere tehnic, pentru derularea contractelor de export/import.
Din punct de vedere tehnic, infrastructura permite în acest moment un import comercial de până la 2300 MW şi un export comercial de până la 1550 MW. Valoarea maximă a importului comercial din anul 2000 până în prezent, a fost de 1860 MW (valoare medie orară) şi s-a înregistrat în ziua de 22.01.2019.
În prezent nu sunt probleme în acoperirea consumului la nivelul Sistemului Electronergetic Naţional (SEN), existând rezerve de putere disponibile în centralele hidroelectrice şi centralele termoelectrice în exploatare. În situaţii de urgenţă care pot apărea în funcționarea SEN, există stabilit un set de măsuri de siguranţă care se aplică în conformitate cu cerinţele „Legii nr. 123 a energiei electrice şi a gazelor naturale" şi ale Ordinului ANRE nr. 142/2014. Setul de măsuri de siguranţă (de salvgardare) precum şi regulile de aplicare sunt stabilite prin „Regulamentul privind măsurile de salvgardare cu caracter tehnic în situații excepționale apărute în funcționarea Sistemului Electroenergetic National".
Regulamentul se aplică deopotrivă de către Operatorul de Transport şi de Sistem, Operatorii de Distribuție, clienții finali de energie electrică alimentați direct din stațiile electrice ale SEN și de furnizorii de energie electrică ai acestora, în condiţiile stabilite printr-o Hotărâre a Guvernului. În situaţiile excepţionale, măsurile de salvgardare trebuiesc aplicate într-o anumită ordine clară, astfel încât primele măsuri care se iau sunt cele tehnice, care nu influenţează pieţele de energie electrică şi apoi, după epuizarea celor tehnice, se aplică măsurile comerciale.
Referitor la situaţia stocurilor de cărbune, menţionăm că monitorizarea acestora în raport cu valorile aprobate prin HG nr. 773/2018 pentru aprobarea măsurilor privind nivelul de siguranţă şi securitate în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional, precum şi măsurile în legătură cu realizarea stocurilor de siguranţă ale Sistemului Electroenergetic Naţional în ceea ce priveşte combustibilii şi volumul de apă din lacurile de acumulare pentru perioada 1 noiembrie 2018 - 31 martie 2019, se realizează la nivelul Ministerului Energiei care realizează coordonarea activităţilor în perioada de iarnă. Pentru obţinerea unor informaţii mai detaliate pe acest subiect vă recomandăm să vă adresaţi Ministerului Energiei sau entităţilor gestionare.”
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News