Live

Nicolae Ciucă: Nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz. Interconectorul Grecia-Bulgaria va fi deschis până la sfârșitul anului

Data actualizării: Data publicării:
Premierul bulgar a anunțat că interconectorul de gaze Bulgaria - Grecia va deveni operaţional de la 1 iulie Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Nicolae Ciucă spune că fără îndoială războiul din Ucraina va avea consecințe economice și asupra României, însă dă asigurări ferme că nu există riscul de a rămâne fără gaz. El a anunțat duminică seara, la Digi24, că din această vară sau cel târziu la finalul anului, va fi dat în funcțiune interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria, iar România va putea beneficia de gaz lichefiat. În plus, în maximum două luni Parlamentul va adopta legea offshore, ceea ce va deschide calea pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. 

„Nu pot să spun că nu ne va durea, nu pot să spun că nu vor fi efecte, în schimb nu vă pot spune care vor fi efectele concrete acum”, a spus premierul Nicolae Ciucă întrebat despre urmările războiului și ale sancțiunilor impuse Rusiei asupra economiei României. El a spus că în prezent se fac analize și sunt consultări permanente cu Bruxelles-ul pentru a atenua cât mai mult consecințele asupra populației.

Întrebat dacă există riscul ca România să rămână fără gaz, în cazul în care Vladimir Putin ar decide sistarea furnizărilor de gaz către Europa, Nicolae Ciucă a fost ferm: „Nu. Cu toată responsabilitatea, nu suntem în riscul de a rămâne fără gaz”. Șeful executivului a explicat că România importă aproximativ 20 la sută din necesarul său de gaz, iar în perspectiva imediată acest necesar ar putea veni prin interconectorul de gaze dintre Grecia și Bulgaria.

„Am avut întâlniri şi discuţii cu premierii ţărilor din regiune, premierul Greciei Mitsotakis a fost la București, cu cel al Bulgariei am discutat la telefon. (..) Suntem în legătură şi avem ca prim obiectiv deschiderea interconectorului de gaze dintre Grecia şi Bulgaria, care se va întâmpla în luna iunie, urmând ca, cel mai devreme, în octombrie, cel mai târziu către finele anului, să putem să avem efectiv gaz care să fie injectat prin acel interconector şi atunci există posibilitatea să putem folosi gaz lichefiat care poate fi injectat prin terminalul de la Alexandroupolis”, a arătat Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă asta înseamnă că România va reuşi să folosească gaz lichefiat american, premierul a răspuns: „Sigur că da, în toamnă, sau cel mai târziu la sfârşitul acestui an”.

„Vă pot spune un detaliu, fiecare dintre cei doi prim-miniștri, și cel al Greciei, și cel al Bulgariei, săptămânal au discuții pentru finalizarea acestui interconector. Este esențial nu numai pentru noi, ci pentru tot ceea ce înseamnă proiecte viitoare în ceea ce privește circuitul gazelor atât pe coridorul vertical, cât şi pe coridorul pe care noi deja l-am realizat pe infrastructura BRUA, care poate de asemenea să ducă gaz pentru celelalte țări din centrul și estul Europei”, a adăugat prim-ministrul.

Gazul din Marea Neagră. Legea offshore, adoptată în maximum două luni

Întrebat despre momentul când România va putea extrage gaz din Marea Neagră, premierul a amintit de angajamentul pe care liderii coaliţiei şi l-au asumat ca, în perioada următoare, legea offshore să intre în Parlament. Întrebat cât timp ar dura până să se întâmple aceasta, Nicolae Ciucă a spus că nu crede că este vorba de mai mult de „o lună, maxim două”.

Întrebat ce variantă a fost reținută în privința redevențelor - motivul care i-a făcut pe unii investitori să plece -, premierul a evitat în primă instanță să dea un răspuns exact, limitându-se să spună că este varianta „cea mai benefică pentru poporul român. Este win-win. Nu pot să vă spun”, a adăugat premierul.

La observația că zilele acestea, pe surse, este vehiculată varianta 60 la sută din venituri către statul român, 40 la sută către cei care scot gazul, Nicolae Ciucă a comentat: „Urmează să vedem”. Întrebat dacă ar fi o variantă de care ar fi mulțumit, Nicolae Ciucă a recunoscut: „Cifrele sunt cele pe care le-aţi spus dumneavoastră. (...) Cei care trebuie să fie mulţumiţi sunt cei care susţin şi argumentează proiectul de lege, nu mă pricep la energie şi nu pot să spun dacă este nevoie să fiu eu mulţumit. Aici este vorba de a fi o lege care să asigure trecerea la exploatarea gazelor, iar România să fie beneficiarul acestui proiect”, a punctat premierul.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri prezidențiale 2024. Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică

Traian Băsescu, apel pentru susținerea lui Lasconi. „Cel mai bine plasat candidat de dreapta poate intra în turul 2, cu o condiție”

Fenechiu spune că PNL nu l-a plătit pe Dani Mocanu pentru melodia despre Ciucă. Reacția manelistului

Dosar privind finanțarea panourilor pentru promovarea cărții lui Nicolae Ciucă. Precizările DNA și reacția liderului PNL

Partenerii noștri