Live

Mobilizare amplă pentru curățarea Bicazului de gunoaie

Data publicării:

Apele Române, în cooperare cu Hidroelectrica, Romsilva și Consiliul Județean Neamț, au început ecologizarea lacului Bicaz pe ale cărui ape și maluri se găsesc sute de tone de deșeuri.

Administraţia Naţională 'Apele Române' a început de luni, 16 iulie 2018, acţiunile de ecologizare a unor zone ale lacului Bicaz în colaborare cu R.N.P. Romsilva, Hidroelectrica S.A., Consiliul Judeţean şi Prefectura Judeţului Neamţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, reprezentanţi ai Jandarmeriei din acelaşi judeţ, precum şi cu alte instituţii deconcentrate (Garda de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului).

A.N. 'Apele Române' utilizează pentru această operaţiune: 7 bărci cu motor; 2 bărci; 2 buldoexcavatoare; 18 persoane din cadrul formaţiei S.G.A. Neamţ/A.B.A. Siret.

Mobilizarea este maximă, susține „Apele Române”. Sunt angrenate şi mijloace logistice ale altor entităţi cum ar fi: o barcă cu motor şi personal de deservire - R.N.P. Romsilva, o barcă cu motor şi o basculantă - I.S.U Neamţ, o macara şi un boxcontainer puse la dispoziţie de Hidroelectrica S.A., 4 containere şi 2 transcontainere pentru transportul deşeurilor şi o autospecială de compactat PET-uri, puse la dispoziţie de firme private, 400 ml de buşteni necesari lanţurilor de colectare - puşi la dispoziţie de R.N.P Romsilva.

Pe lacul Bicaz, cu preponderenţă în zona barajului şi în zona viaductului de la Poiana Largului, din cauza ploile torenţiale căzute din ultima perioadă, s-a acumulat o cantitate importantă de PET-uri şi alte deşeuri plutitoare aduse de râul Bistriţa, care reprezintă un pericol iminent la adresa mediului, dar creează şi un disconfort vizual miilor de persoane care vizitează această zonă turistică.

Hidroelectrica estima zilele trecute că sunt de colectat cca. 200 de tone de material lemnos, 45 de tone de mase plastice şi 10 tone de alte deşeuri. Materiile poluante sunt răspândite pe o suprafaţă de aproximativ 30 de hectare (1% din suprafaţa lacului) şi se întreptau în mod natural către frontul de retenţie al hidrocentralei Dimitrie Leonida (Stejaru). Producătorul de electricitate amenința tot zilele trecute că va da in judecată autoritățile pentru recuperarea daunelor înregistrate (pierderi de capacitate, defecțiuni ale echipamentelor, etc).

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Administrația „Apele Române” spune că nu a solicitat autorizație de construire la planșeul de la Unirii

Apele Române: Debitul Dunării este în creștere, urmând să ajungă la 7.300 mc/s, aproape dublu faţă de luna octombrie

Debitul Dunării atinge azi valoarea maximă, după care va fi în scădere. Apele Române: Ploile nu au dus la depășirea cotelor periculoase

Apele Române anunță că „viitura de pe Dunăre s-a atenuat”. Care sunt totuși riscurile care „necesită o atenție sporită”

Partenerii noștri