Live

Fondul Proprietatea: Plafonarea preţului la gaze încalcă legislaţia UE şi pune în pericol viitoarea independenţă energetică a României

Data publicării:

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat vineri că, dacă va fi adoptată Hotărârea de Guvern, care va plafona preţul gazelor naturale din producţia internă la aproximativ 70% din preţul curent de pe piaţă, va încălca în mod flagrant legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene (UE).

Foto: Guliver/GettyImages

Dacă va fi adoptată, Hotărârea de Guvern va încălca în mod flagrant legislaţia naţională în vigoare, cât şi obligaţiile asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene de a respecta principiile pieţei libere şi de a liberaliza piaţa gazelor naturale. Această măsură va avea un impact extrem de dăunător asupra economiei şi a atractivităţii pieţei pentru investitori, descurajând investiţiile directe străine în ţară”, se arată în comunicatul preluat de News.ro.

FP a avertizat că independenţa energetică a României ar fi pusă în pericol, iar ţara s-ar putea afla în situaţia de a se baza pe surse externe de gaze naturale, la preţuri mai mari, asupra cărora Guvernul nu va avea niciun control.

„Mai mult, dacă măsura se va aplica tuturor consumatorilor, inclusiv celor industriali, aceasta va ridica din nou problema tratamentului discriminatoriu şi posibil şi a ajutorului de stat. În plus, va determina o reducere a contribuţiilor industriei de gaze la bugetul de stat”, se arată în comunicat.

Prin această decizie, Guvernul ar putea şterge cu buretele ani întregi în care şi-a construit credibilitatea în faţa comunităţii internaţionale, a avertizat directorul general al Franklin Templeton Investments Limited şi managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, Johan Meyer.

„Investitorii individuali locali, fondurile de pensii din România şi investitorii instituţionali internaţionali au investit cu bună credinţă în piaţa de capital din România, în companii precum Romgaz şi OMV Petrom, ca acum să vadă valoarea acestor investiţii distrusă de Guvern, prin acest proiect. Prin anunţarea acestei decizii neinspirate, Guvernul reuşeşte să şteargă peste 600 de milioane lei din valoarea propriilor investiţii în Romgaz şi OMV Petrom, precum şi peste 1,45 miliarde lei din valoarea totală a ambelor companii într-o singură zi”, a spus Meyer.

El a avertizat că plafonarea în mod arbitrar a preţului gazelor ar arunca România în trecut, întrucât proiectul Ministerului Finanţelor pune o piedică întregului proces de liberalizare şi ameninţă orice investiţie viitoare în Marea Neagră, esenţială pentru independenţa energetică a României.

„Mai mult, această măsură încalcă principiile pieţei libere ale UE şi va pune România într-o lumină foarte nefavorabilă chiar înainte de asumarea Preşedinţiei Consiliului UE. O astfel de gândire pe termen scurt, care ignoră implicaţiile pe termen lung asupra economiei României, nu va proteja consumatorii, ci îi va expune, de fapt, unor preţuri chiar mai ridicate în viitor”, a spus Meyer.

Fondul Proprietatea solicită Guvernului să retragă proiectul de hotărâre şi să protejeze principiile pieţei libere pe care se bazează economia României, cât şi angajamentele asumate în relaţia cu Uniunea Europeană.

Citiți și Explicații Business Club: De ce vrea Guvernul plafonarea prețului la gaze. Unde se ascunde șopârla

 

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Haos în UE de Revelion, din cauza petardelor și artificiilor. Oficialii nemți cer restricții după ce cinci oameni au murit de Anul Nou

Ungaria pierde un miliard de euro din fonduri europene și alte 19 miliarde sunt înghețate, din cauza lui Viktor Orban

Prețurile de referință la gazele naturale în UE au crescut în ultima zi din 2024

Acordul pentru tranzitul gazelor rusești prin Ucraina către Europa expiră la noapte. Gazprom a redus deja volumele

Partenerii noștri