Live

Cel mai scump petrol din acest an

Data actualizării: Data publicării:
Foto: GettyImages

E posibil să apară scumpiri la pompă în perioada următoare. Prețul petrolului a început să o ia din nou în sus - cotația Brent de la Londra se dusese după-amiază peste 63 de dolari, un nivel pe care nu l-a mai atins cam de pe la începutul lui decembrie anul trecut.

Prețurile au crescut după ce Statele Unite au anunțat sancțiuni la adresa Venezuelei - din luna aprilie. Vizate sunt exporturile de petrol ale companiei de stat, responsabile, de altfel, de 90% din veniturile guvernamentale. Washingtonul insistă că aceste sancțiuni vor fi ridicate doar dacă va avea loc o schimbare de regim și dacă autoproclamatul președinte Juan Guaido va ajunge la cârma țării.

Sancțiunile decise de americani sunt similare cu cele impuse anul trecut Iranului. Numai că în cazul Venezuelei nu sunt oferite concesii, nu mai există nicio perioadă de păsuire, așa cum s-a întâmplat în cazul Teheranului.

Dar prețul petrolului a urcat și ca urmare a limitării producției, decise de Arabia Saudită, liderul de facto al OPEC, cu sprijinul Rusiei. Acele reduceri au intrat în vigoare la 1 ianuarie și începe să se cam simtă în piață.

Pe de altă parte, sunt analiști care se uită și la discuțiile dintre Statele Unite și China pe tema disputelor comerciale. Dacă va exista o înțelegere - și mulți înclină să creadă că va exista - atunci se mai elimină din riscurile unei încetiniri abrupte a economiei mondiale în acest an. Asta înseamnă că va exista cerere și nu există riscul să se creeze un surplus de țiței în piață.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Compania ungară Mol susţine că renunţarea la importurile de petrol rusesc este nerealistă, în pofida eforturilor europene

Ungaria se anunță pregătită să renunțe la petrolul rusesc. Care e însă prețul pe care UE ar trebui să-l plătească

Gazda conferinței pentru climă COP29 spune că „petrolul este un dar de la Dumnezeu” 

Planul Rusiei pentru a avea al doilea mare producător de petrol din lume

Partenerii noștri