Criză fără precedent. Fără speranță de revenire, 67% dintre managerii români pregătesc măsuri radicale care vor lovi în angajați
Efectele pandemiei pe plan economic se vor simți și în perioada următoare. 67% dintre managerii români au în plan restructurarea afacerilor, în contextul accentuării problemelor financiare determinate de pandemia de Covid-19, arată datele unui barometru realizat de o companie de consultanţă.
România, codașă la numărul de contracte de muncă part-time
Guvernul crește salariul minim
Salarii mai mari din 1 iulie pentru aproape 1,8 milioane de români
Caz șocant în Drobeta-Turnu Severin
20% dintre tinerii români nici nu învață, nici nu muncesc
Cât câștigă asistentele și infirmierele
Mai mulți angajați dintr-o primărie s-au autosuspendat din funcții, după ce primarul a anunțat că îi va verifica cu etilotestul
Paradox pe piața muncii din România
Paradoxul creșterii salariilor. Angajații care riscă să primească mai puțini bani
Una dintre cele mai mari probleme cu care s-au confruntat managerii a fost scăderea vânzărilor, urmată de neîncasarea facturilor şi de alte probleme, precum închiderea activităţii.
Inevitabil, unii angajatori vor reduce cheltuielile cu salariile - ceea ce va duce la o creștere a ratei șomajului și în România.
"În România, patru din zece companii înregistrau pierderi înainte de impactul pandemiei pe plan local. Este evident că acestea, în contextul pandemiei, se regăsesc într-o situație mult mai dificilă.
Apoi, profitabilitatea medie a companiilor active în România este de 5%, deci nu avem foarte multă carne pe os, marjă care să permită companiilor capacitatea de absorbi aceste șocuri.
Invariabil sunt anumite sectoare unde consumul revine mult mai lent, deci vânzările companiilor sunt mult mai mici față de nivelul de anul trecut și atunci, automat, apare o presiune enormă asupra profitabilității companiilor și, implicit, unele trec pe negativ, înregistrând pierderi. Atunci au nevoie de reducerea costurilor, iar salariile reprezintă un element important de costuri, cam 15% din cifra de afaceri.
Cred că mai avem o situație – șomaj cauzat de conștientizarea faptului că mulți antreprenori și-au dat sau în special multinaționale și-au dat seama că pot să facă același lucru cu mai puțini oameni și atunci își dau seama că nu au nevoie chiar de atât de mulți oameni.
Privind către viitor, este un risc de creștere a șomajului din această perspectivă", a explicat la Digi24 analistul Iancu Guda.
Editor : Georgiana Marina
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News