Live

BNR avertizează că noile taxe și impozite vor crește inflația

Data actualizării: Data publicării:
BNR avertizează că noile taxe și impozite vor crește inflația. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

BNR confirmă ceea ce guvernanții au negat. Măsurile fiscale ale Guvernului care intră în vigoare de la 1 ianuarie vor fi suportate din buzunare de români prin creșterea prețurilor. Conducerea Băncii Centrale spune răspicat că noile taxe vor crește inflația. BNR vorbește de incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației. Totul pe fondul creșterilor de taxe și impozite,  dar și din cauza evoluției cotației petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să se mărească la începutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite.

În ședința din 8 noiembrie, Consiliul de administrație al BNR a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2023, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile.

"Prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației de-a lungul următorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior, dar ușor mai joasă pe parcursul trimestrelor ulterioare. Astfel, rata anuală a inflației este așteptată să se mărească în debutul anului viitor – sub impactul majorării și introducerii unor taxe și impozite –, și să descrească gradual în următoarele trimestre, dar să-și accelereze scăderea în 2025, coborând în interiorul intervalului țintei la finele orizontului prognozei.

Descreșterea va fi antrenată pe mai departe de factorii pe partea ofertei, în principal de efecte de bază dezinflaționiste și de corecții descendente ale cotațiilor unor mărfuri, cărora li se alătură influențele anticipate să vină din restrângerea relativ abruptă a excedentului de cerere agregată începând cu trimestrul III 2023 și din intrarea gap-ului PIB în teritoriul negativ spre finele anului viitor – cu câteva trimestre mai devreme decât se previzionase anterior.

Incertitudini și riscuri însemnate la adresa perspectivei inflației decurg totuși din creșterile de taxe și impozite destinate accelerării consolidării bugetare, potențial suplimentate în perspectivă, dar și din evoluția cotației petrolului, în contextul conflictului din Orientul Mijlociu.

Incertitudini și riscuri notabile rămân asociate însă și conduitei viitoare a politicii fiscale și de venituri, date fiind, demersurile recente vizând limitarea cheltuielilor bugetare în 2023 și posibila mărire în următorii ani a pachetului de măsuri fiscal-bugetare corective, dar și implicațiile potențiale ale noii legislații privind pensiile și salariile din sectorul public, precum și eventuale noi majorări salariale acordate personalului bugetar.

În același timp, incertitudini și riscuri semnificative la adresa perspectivei activității economice, implicit a evoluției pe termen mediu a inflației, generează războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu, precum și evoluțiile economice sub așteptări din Europa, îndeosebi din Germania.

Totodată, absorbția fondurilor europene, în principal a celor aferente programului Next Generation EU, este condiționată de îndeplinirea unor ținte și jaloane stricte. Ea este însă esențială pentru realizarea reformelor structurale necesare, inclusiv a tranziției energetice, dar și pentru contrabalansarea, cel puțin parțială, a impactului contracționist al șocurilor pe partea ofertei, amplificat și de înăsprirea condițiilor economice și financiare pe plan internațional", a comunicat BNR.

 

Editor : G.M.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Inflația în zona euro a ajuns la 2,4% la sfârșitul lui 2024. Prețurile la energie și servicii, peste ținta stabilită de BCE

Ce spune primarul Capitalei, Nicușor Dan, despre noile măsuri fiscale ale Guvernului

„Taxa pe stâlp” va fi redusă la 1%. Tanczos Barna, precizări despre normele de implementare

Marcel Ciolacu, avertisment pentru companiile care nu-și achită corect taxele: „Plătiţi sau plecaţi”

Partenerii noștri