Live

Banii în mișcare. De ce nu e suficient să câștigi bine pentru a prospera și a obține independența financiară

Iancu Guda Data actualizării: Data publicării:
Alocația pentru copii poate fi încasată de către părintele căruia i s-a încredințat minorul printr-o decizie a judecătorilor care au emis un ordin de protecție în caz de violență domestică.. Foto: GettyImages

Săptămâna aceasta, la „Banii în mișcare” vorbim despre ce înseamnă alfabetizarea financiară și începem să analizăm 10 principii esențiale pentru a prospera și obține independența financiară mult dorită.

Dacă este să vorbim despre educație, la modul general, România stă foarte prost, atât din perspectiva investițiilor, cât și a rezultatelor obținute de învățământul românesc.

În fiecare an din ultimul deceniu, România a investit în educație maximum 4% din PIB, fiind constant pe ultimul loc din acest punct de vedere prin comparație cu alte țări din UE, unde procentul din PIB alocat pentru investiții a fluctuat între 6%-8% în această perioadă. Din păcate, să alocăm pentru educație un procent de 7%-8% din PIB rămâne un vis pentru România, deoarece aceasta ar însemna un sfert din toate veniturile statului, care astăzi se duc în proporție de 90% către pensii și salarii. De aceea, reducerea economiei subterane și reducerea corupției sunt obiective esențiale pentru eliberarea de resurse financiare suplimentare care să fie orientate către educație.

Atât s-a putut, atât s-a dorit... cert este că viitorul este sumbru cu o educație precară. Țări relativ similare cu România investesc semnificativ mai mult în educație, precum Ungaria - 4,1%, Cehia - 4,2%, Bulgaria - 4,2% sau Polonia - 5%. Diferența față de țările nordice este ca de la cer la pământ, acestea investind în educație de două, poate chiar trei ori mai mult față de România.

Culegem ceea ce semănăm. De aceea, nu este de mirare că România este codașa Europei la rezultatele din educație. Avem cele mai bune vârfuri, cu performanțe excepționale la olimpiadele internaționale, dar baza, marea masă, este foarte slabă.

Astfel, deși se observă un progres în ultimii ani și rata abandonului școlar din România a scăzut în anul 2019 la minimumul ultimului deceniu, 16 din 100 de elevi în țara noastră părăsesc timpuriu învățământul și nu termină primele opt clase, cel mai ridicat procent din UE și cu 60% peste media din Europa.

De asemenea, România ocupă primul loc în clasamentul european al analfabetismului funcțional, cu 40% dintre tinerii ce termină liceul care nu înțeleg un text simplu pe care îl citesc la prima vedere, sau nu pot face deducții logice elementare. Procentul este mult superior față de media europeană, de doar 9%.

Educația este temelia pe care o societate se construiește și crește. De aceea, asigurarea unui sistem de învățământ performant, adaptat la necesitățile actuale ale societății, ar trebui să reprezinte o prioritate pentru orice guvern. Totuși, un sistem de educație performant nu va rezolva implicit și provocarea educației financiare.

Problema cu școala este că adesea devii ceea ce studiezi. Dacă studiezi dreptul, devii avocat, sau dacă înveți medicină devii doctor. Ceea ce este normal, atunci când privim din perspectiva profesiei sau a meseriei. Greșeala apare în momentul în care deveniți ceea ce învățați în școală, uitând să va ocupați de educația financiară responsabilă pentru înțelepciunea și corectitudinea deciziilor în viață.

Mai exact, cum te pregătești pentru o viață prosperă? Poți să fii un doctor foarte bun, dar care nu are un echilibru financiar din cauza îndatorării excesive pentru o casă supraevaluată. Sau un inginer excepțional care câștigă foarte bine, dar care nu economisește și nu investește suficient din cauza cheltuielilor supradimensionate.

Educația financiară NU este despre bani, este despre viață, obiceiuri, decizii și viziune pe termen lung. Conform unei definiții elaborate de PISA (Programul Internațional de Evaluare a Elevilor), alfabetizarea financiară reprezintă cunoașterea și înțelegerea practică a noțiunilor financiare necesare pentru creșterea prosperității indivizilor și a societății. Această se poate face prin dobândirea de cunoștințe și abilități practice pentru a lua decizii financiare înțelepte în viață.

Cel mai cunoscut studiu de evaluare a gradului alfabetizării financiare la nivel global este publicat în 2014 de agenția de rating Standard & Poors, care a chestionat peste 150.000 de oameni din 140 de țări pentru evaluarea cunoștințelor despre 4 noțiuni esențiale în finanțe: diversificarea riscului, inflație, dobânda compusă și abilități matematice de bază.

Din păcate, suntem singură țară din Uniunea Europeană unde mai puțin de un sfert din populație este alfabetizată financiar. Mai exact, doar unul din 5 români intervievați a trecut testul cu succes, în condițiile în care media din Uniunea Europeană este de 52% iar majoritatea țărilor nordice depășesc 65%. Această este realitatea cruntă!

Încercăm să schimbăm toate acestea în bine. Obiectivul emisiunii „Banii în mișcare” este să contribuie la dezvoltarea unui mediu de afaceri competitiv și a unei populații responsabile care să ia decizii financiare înțelepte în viață personală și de familie.

Urmărește emisiunile viitoare pentru a vedea care sunt cele 10 principii esențiale pentru a prospera și cum se obține independența financiară mult dorită. În episodul următor vedem de ce bogații prosperă iar săracii rămân săraci. Și, mai important, care este soluția pentru cei din urmă. Până atunci, nu uita,banii, sunt întotdeauna în mișcare. Fii înțelept și fă-i să lucreze pentrutine, familia și afacerea ta.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Îmbunătățirea educației financiare, o componentă cheie în procesul aderării României la OCDE

Educația financiară pentru copii. Cum și de la ce vârstă abordăm tema banilor. Ce ne recomandă analistul financiar

(P) Educație financiară la puterea digitală.  TOKERO – o platformă pentru 100 de milioane de succese

CONFERINȚĂ ARB: Rolul băncilor în economie

Partenerii noștri