Curtea de Conturi: Președintele ANSVSA a făcut deconturi ilegale. S-a cazat la hotel în București, deși are o locuință în Capitală
Președintele Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranță Alimentalor, Robert Chioveanu, și-a decontat ilegal mai multe facturi de cazare la diverse hoteluri, potrivit unui raport de control al Curții de Conturi. Inspectorii spun că președintele ANSVSA a stat la un hotel în București, deși are o locuință în Capitală, și a fost două weekenduri la mare, pe care și le-a decontat ca deplasări în interes de serviciu.
Șeful ANSVSA: Orice aliment pe care punem mâna are salmonella
Elogii pentru un vicepreședinte al Curții de Conturi și chipul aleșilor locali pe ciocolată
Românii nu mai au voie să își vândă porcii
Alertă alimentară. Produse retrase de pe piață pentru că erau contaminate cu o substanță cancerigenă
Niculae Bădălău a fost demis de Parlament de la Curtea de Conturi
Portocale cu pesticide în marile magazine, retrase de la vânzare
Aproape 600 de focare de pestă porcină, active în România
Noi reguli pentru creșterea porcilor
Transferul funcționarilor, aplicat și la ANSVSA
Inspectorii Curții de Conturi susțin că Robert Chioveanu a produs ANSVSA un prejudiciu de 20.000 de lei, din care a achitat de bunăvoie doar 16.000 de lei. Restul banilor nu au fost recuperați, deoarece încă se mai așteaptă clarificări.
Decont pentru weekenduri prelungite la mare
Robert Chioveanu a fost numit președinte al ANSVSA la 26 noiembrie 2019. Printre primele decizii pe care le-a luat a fost să ceară de la RAPPS o locuință de serviciu, în contextul în care deține un apartament în Capitală. După ce i-a fost respinsă cererea, Chioveanu a decis să locuiască la un hotel de lângă ANSVSA. Inspectorii Curții de Conturi au descoperit facturi de cazare de 16.000 de lei, aferente perioadei ianuarie – iunie 2020, care ar fi fost decontate ilegal de președintele ANSVSA. Pentru a nu răspunde penal, acesta a achitat suma.
„Noi ne-am trezit cu banii în cont, n-am știut despre ce este vorba. I-am înaintat o notă, prin care i-am cerut punct de vedere referitor la acea notă, iar dumnealui a spus că sunt servicii de cazare și că aceștia sunt banii pentru facturile acelea pe care le-a decontat ilegal”, a declarat pentru Digi24 Cornelia Bilțiu Dăncuș, director economic ANSVSA.
Inspectorii Curții de conturi au mai descoperit că președintele ANSVSA a petrecut două weekenduri prelungite la mare, pentru care ar fi decontat nelegal încă 3.210 lei. Inspectorii spun în raportul lor că vizita de lucru a președintelui ANSVSA a început vineri după-amiaza, la ora 15:00, când ziua de lucru în ANSVSA se încheie, și ar fi continuat sâmbătă, duminică și în zilele de Rusalii sau de 1 iunie, zile nelucrătoare.
Explicațiile lui Robert Chioveanu
Întrebat cum explică aceste deconturi, Robert Chioveanu a declarat pentru Digi24: „Menționăm că, prin specificul activității – sănătatea și protecția animalelor și siguranța alimentelor – acțiunile întreprinse de angajații ANSVSA de la nivel central și teritorial se desfășoară pe tot parcursul anului, indiferent dacă este vorba de weekend sau de zile libere legale. Toate deconturile la care faceți referire s-au efectuat cu avizul directorului Direcției economice, pentru angajament, legalitate, oportunitate și plată, cu respectarea prevederilor legale și a procedurilor în vigoare”.
„Cine certifică nu dă și bun de plată. Certificarea a făcut-o dumnealui, iar bun de plată a dat unul dintre vicepreședinți. Dumnealui știu sigur că a certificat pentru realitate, regularitate și legalitate. Nu poți să spui că ești în necunoștință de cauză”, susține Cornelia Bilțiu Dăncuș, director economic ANSVSA.
Inspectorii Curții de Conturi spun în raportul lor că președintele ANSVSA nu a putut explica interesul vizitelor sale în cele două weekenduri: „Analizând datele trecute în ordinul de deplasare al acestei persoane, aferent perioadei pentru care a fost întocmit raportul de activitate, nu se regăsește perioada 05.06 – 08.06.2020”.
Președintele ANSVSA le-a spus inspectorilor Curții de Conturi că nu a putut să le aducă documentele justificative, deoarece angajații care gestionează documentele respective sunt în concediu de odihnă, concediu medical sau plecați în deplasări în interes de serviciu. În momentul de față, conducerea ANSVSA trebuie să clarifice decontarea celor două weekenduri, în valoare de 3.210 lei.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News