Live

Criza din energie a schimbat radical piața imobiliară. La ce prețuri ajung locuințele verzi, care au facturi cu 70% mai mici

Data actualizării: Data publicării:
La ce prețuri ajung locuințele verzi, care au facturi cu 70% mai mici. Foto: Captură video

Locuințe fără costuri la utilități. Este visul oricărei persoane și ideea pe care se bazează tot mai multe proiecte imobiliare. Criza din energie a schimbat radical piața. Dezvoltatorii se întrec în proiecte eficiente energetic realizate cu ajutorul panourilor fotovoltaice și pompelor de căldură geotermale și astfel îi ajută pe proprietari sau chiriași să mai scape de grija facturilor. Prețul unei astfel de locuințe pornește de la 140 de mii de euro. Însă cheltuiala se amortizează în timp. Specialiștii estimează că, anual, reducerea costurilor facturilor la utilități este de 70%.

Prețul unui apartament de două camere, cu centrală pe gaz, pornește acum de la 1.730 euro pe metru pătrat util. Costul aceluiași apartament cu sistem energetic bazat pe pompe de căldură va depăși 2.000 euro pe metru pătrat. Deși diferența este semnificativă, pentru persoana care va locui în al doilea apartament, facturile la utilități nu vor mai fi o povară.

Andrei Stefan - director ansamblu rezidențial eficient energetic: Prețurile pentru acest tip de locuințe sunt mai ridicate pentru că este un cost adițional pe zona de construcții. Discutăm de eficientizarea costurilor pentru facturile la gaze și electricitate undeva de 70%. Dacă acum un client plătește 1000 euro pe an, pentru un apartament standard, ajunge să plătească în jur de 350 euro, la 10-15 ani, discutăm la o reducere a bugetului cu peste 10 mii euro.

Bogdan Iliescu - director comercial ansamblu rezidențial eficient energetic: Vorbim de un proiect cu încălzire în pardoseală care reduce destul de mult factura pentru încălzire, fie pe gaz cu centrală de bloc sau pe apartament cu pompă de căldură. În ultimul an au apărut o serie de clarificări care impun dezvoltatorilor să treacă la sisteme de încălzire mai eficiente.

3 milioane de euro costă dezvoltarea și utilizarea unui sistem inovator de pompe de căldură geotermale, costuri care se regăsesc deja în prețurile cerute de dezvolatorii imobiliari. Un apartament cu 2 camere costă 150 de mii de euro. Unul cu 4 camere, 210 mii de euro. Energia electrică produsă însă este regenerabilă.

George Erhan - consultant tehnic: Inovația o reprezintă integrarea producerii de energie electrică împreună cu producția de energie termică. Va exista un sistem de panouri fotovoltaice, monitorizat și controlat individual pe fiecare panou în parte, ce asigură eficiență superioară. Producerea de energie termică este asigurată de pompe geotermale, ce produc energie electrică, 1000 kwh anual. Folosim pur și simplu căldura pământului, sistemul poate fi folosit oriunde în lume, folosim puțuri de unde colectăm apele de adâncime din care extragem căldură.

Experții imobiliari se așteaptă ca 2023 să fie încă un an de „tatonare”. Cererea pentru locuințe de calitate ar putea să ducă și la prețuri mai mari pentru apartamentele bine amplasate și bine construite.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Fără să știe că e filmată, "cea mai frumoasă actriță din lume" a izbucnit în lacrimi, în timpul unui show celebru

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comandamentul pentru energie se întruneşte la Palatul Victoria. Ciolacu: „Ne aşteaptă în continuare o vară provocatoare”

Putin aruncă Ucraina în întuneric, la propriu. Atacurile asupra rețelei energetice au provocat „o criză catastrofală de electricitate”

Cererea scăzută de gaze în industria Germaniei, indicator pentru slăbirea celei mai mari economii europene

An complicat pentru cei care vor să cumpere o casă: Deși cererea este scăzută, prețurile locuințelor continuă să crească

Partenerii noștri