Live

Video Criză de specialiști în agricultură. Soluția găsită de antreprenori și ce salarii le propun viitorilor lor colegi: „Credem în tineri”

Data publicării:
Datele INS arată că 11% din forța de muncă din România activează în agricultură. Credit foto: Guliver/Getty Images

Criză de specialiști în agricultură și în industria alimentară. Pentru că nu găsesc forță de muncă, antreprenorii au început să recruteze viitori angajați încă din băncile facultății. Salariile în domeniu pot ajunge până la 12.000 de lei pe lună. Zilele trecute, în Iași, a fost organizată o bursă a locurilor de muncă în acest sens, iar unii dintre tinerii prezenți la eveniment au bătut palma cu angajatorii pe loc.

Cătălina este studentă la master și lucrează deja în domeniul industriei alimentare. A venit la târg să caute o ofertă mai atractivă.

"Mi-aș dori să reușesc să fac și un doctorat și, poate, să ajung la o carieră în mediul universitar, dar în acelasi timp îmi place și industria și munca în fabrica", spune Cătălina Carmaciu, studentă.

"Îmi caut un loc de muncă, de preferat în domeniu, pe controlul produselor. Piața este una vastă, avem opțiuni din care putem alege", constată un tânăr.

Au fost și studenți care au bătut palma cu angajatorii pe loc.

"Este și primul târg la care particip și deja am avut norocul de a-mi găsi un post de lucru în domeniul industriei alimentare, la o fabrică de procesare a produselor din carne", spune o tânără studentă.

"Sunt căutate specializări în domeniul alimentar, în domeniul agriculturii, horticultură, în domeniul marketing-ului și al managementului, în agro-business - tot ce înseamnă echipamente pentru agricultură și industria alimentara", constată Gerard Jitareanu, rectorul Universității de Științele Vieții, Iași.

Datele Institutului Național de Statistică arată că 11% din forța de muncă din România activează în agricultură.

"Mai mult de 90% sunt persoane care nu au experiența necesară, ma refer aici să aibă studii de specialitate, studii superioare. Sunt salarii care de cele mai multe ori pornesc, în domeniul nostru, de la 3.000 și sunt unele care ajung și la 10-12.000 de lei", spune Vasile Stoleru, prorectorul Universității de Științele Vieții, Iași.

8 din 10 studenți ai Universității de Științele Vieții din Iași își găsesc un loc de muncă încă din timpul facultății sau imediat după absolvire. Companiile se întrec în oferte ca să-i atragă pentru că piața e una mare, iar specialiștii sunt tot mai puțini.

"Într-adevăr, nu e simplu să gasim colegi, dar avem răbdare. Noi angajăm, de obicei, colegi proaspăt absovenți. Credem în tineri și credem în noutate", spune Cătălin Petrache, director de dezvoltare în cadrul unei companii de consultanță în agricultură.

"Foarte mulți se duc pe partea de analiză calitate, mai puțin partea de producție. Să aibă răbdarea să mai învețe și practic ceea ce învață teoretic în cei patru ani de studiu", le transmite studenților Petronela Iacob, specialist resurse umane în industria alimentară.

Conform datelor INS, aproape 7% dintre patronii din România au afaceri în domeniul agriculturii.

reporter: Ligia Pricopi
operator: Mihai Boaru

Editor : Izabela Zaharia

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Accident grav în Iași cu 16 persoane implicate, dintre care 14 copii: două persoane au fost rănite. Poliția a deschis dosar penal

Furtul celor 22 de tone de cheddar nu este un jaf singular. De ce sunt interesați hoții de brânzeturile de lux

Cea mai mică inimă artificială din lume, concepută de o echipă de studenți din Iași. Cum arată dispozitivul care poate salva vieți

Incendiu puternic în interiorul fabricii Moldomobila din Iași. De la ce a izbucnit focul

Partenerii noștri