Live

STUDIU. Ce ar schimba oamenii dacă ar conduce România. Pe cine ar da afară

Data publicării:
Foto: Shutterstock

Haideţi să ne imaginăm următoarea situaţie: transformăm România într-o companie şi o denumim România SA. Punem câteva anunţuri de angajare şi aşteptăm. Ideea a fost pusă în practică de specialiştii Bestjobs şi tot ei au tras concluziile. Și cu atât mai important, studiul vine în contextul declarației controversate a ministrului de Finanțe care vrea ca românii care lucrează în străinătate să aibă un singur permis de muncă, valabil o perioadă limitată. Planurile sale vin într-un moment nepotrivit pentru că, dacă ţara noastă ar fi o companie, românii nu s-ar înghesui să lucreze pentru ea - doar 3 din 10 conaţionali şi-ar depune CV-urile.

România SA nu pare deloc tentantă pentru cei care îşi caută un loc de muncă. Doar 32% dintre angajații români și-ar depune CV-ul, în timp ce 42% spun că poate ar aplica pentru o poziție clară. În schimb, 26% nu ar fi interesaţi să lucreze într-o astfel de companie.

Dintre cei care s-ar angaja în compania România SA, numai 5% ar fi interesaţi de poziţia de preşedinte, iar 12% ar dori să ocupe poziţia de prim-ministru. Doar 3% ar prefera funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Nici pentru funcţiile de miniştri nu e mare interes. 5,6 % ar vrea să fie ministru de Finante, iar 7,5 % ministrul Justiţiei.

Întrebaţi ce aşteptări au şi ce ar schimba în companie, cei mai mulţi se gândesc la educaţie şi ar investi în modernizarea şcolilor. Doi din zece ar aloca sume mai mari pentru investiţii în spitale, iar aproape 14% ar da mai mulţi bani pentru autostrăzi.

Angajaţii companiei România SA au fost întrebaţi şi pe cine ar da afară dacă ar ocupa funcţia de CEO, adică de prim-ministru. 13,7% ar demite preşedintele. Cei mai mulţi l-ar viza însă pe şeful Camerei Deputaţilor: 30%. Nu ar scăpa de demitere nici Ministrul Justiţiei: 13,7% sau cel de Finanţe: 8,6.

Cum România SA nu pare deloc atractivă rămâne în picioare varianta unor companii "străine". 42% dintre cei chestionaţi ar pleca din ţară, 43,7% iau în calcul această variantă, în vreme ce doar 14 ar rămâne să îşi caute aici un loc de muncă.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Care sunt cele mai puțin dorite cadouri de sărbători. Și ce e de făcut dacă, totuși, primești unul

Luna ar putea fi mai veche cu până la 180 de milioane de ani decât estimările anterioare

Topirea gheții din Antarctica duce la creșterea furtunilor în regiunile oceanice sudice, cu efecte posibile asupra climatului global

Studiu: Obiectivele Germaniei privind vehiculele electrice nu sunt realiste

Partenerii noștri