Live

Lipsa de căldură, taxată cu facturi mari. Apa rece de pe conductele de apă caldă este plătită scump de bucureșteni

Data actualizării: Data publicării:
Calorifer Foto: Agerpres

Facturile la întreținere pentru luna noiembrie au explodat. Deși mulți locatari nu au avut căldură și s-au spălat cu apă încălzită pe aragaz cel puțin o săptămână, sumele pe care trebuie să le plătească acum sunt astronomice. Între timp, sute de blocuri nu primesc apă caldă, iar avariile apar zilnic, așa că bucureștenii vor îngheța în case și de sărbătorile de iarnă.

De mai bine de o lună, un bloc din cartierul Pantelimon nu are apă caldă. Cu trei zile înainte de Crăciun, termometrele arată valori mici.

Administrator: 37 de grade la apa caldă menajeră la intrarea in bloc, iar la căldură 32 de grade...

Facturile pentru luna noiembrie sunt invers proporționale cu temperaturile de la robinet.

Gheorghe Oprea, președinte asociație de proprietari: Contorul înregistrează ca apă caldă, pe care noi o plătim, dar apa este foarte rece. Să vă dau un exemplu. Apartamentul 24 folosește de luna trecuta 13,57 metri cubi de apă caldă. Oamenii amenință să nu mai platească întreținerea și voi avea probleme mari.

Mircea Ploscaru, președinte asociație de proprietari: Unde sunt 4 persoane, ajunge la 500 de lei întreținerea. 80% din proprietari sunt pensionari și cu pensii mici, asta este cel mai dur.

Robineții de la calorifere sunt setați la maxim, dar caloriferele rămân reci.

Mircea Ploscaru, președinte asociație de proprietari: Termometrul de cameră indică 21 de grade, după cum se vede. (...) În celelalte dormitoare ajunge doar până la 19, în cel mai fericit caz.

Locatar: Aceasta este modalitatea noastră de a ne spală cu apa caldă. Încălzim la aragaz și venim aici și ne spălăm.

În plină iarnă, locatarii se încălzesc cu plapume și dispozitive electrice.

Valerică Neacșu: Mi-am băgat boiler automat, că nu se mai poate. Eu nu dorm, că toată noaptea trebuie să o învelesc pe asta mică și dau drumul la aer condiționat mereu.
Reporter: Iar facturile depășesc câteva sute de lei?
Valerică Neacșu: Normal. Eu am o pensie de 13 milioane.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Acest bloc din Sectorul 5 nu a avut apă caldă și căldură în parametri încă de la finalul lunii octombrie, când a început să fie furnizat agentul termic din Capitală. Cu toate acestea, facturile aferente lunii noiembrie sunt foarte mari. Sumele depășesc 200 de lei pentru un apartament. De exemplu, pentru o garsoniera de 30 mp în care locuiesc două persoane, suma este de 328 de lei.

Pe site-ul Termoenergetica sunt 10 pagini de avarii, iar în noiembrie au fost zile în care mii de blocuri din capitală au rămas fără agent termic. De vină ar fi termocentralele care nu ar fi furnizat apă suficient de caldă.

Claudiu Crețu, administrator special ELCEN: CET-ul produce agentul termic, încălzind apa de retur. Atât timp cât în rețeaua de termoficare a Capitalei există pierderi foarte mari, de 2.300-2.500 de tone pe oră, apa de retur se întoarce la o temperatură foarte rece, ceea ce pune o presiune foarte mare pe instalațiile ELCEN.
Reporter: Pentru perioada Crăciunului și Revelionului, vor fi probleme și atunci?
Claudiu Crețu: Probleme punctuale pot apărea, echipele sunt în acest moment, chiar dacă sunt sărbători, sistemul energetic are continuitate. Nimeni nu poate spune sigur că nu va fi, sau va fi o avarie.

Reprezentanții Termoenergetica au transmis pentru Digi24 că toate consumurile pentru apă caldă și încălzire sunt în concordanţă cu parametrii livrați. Acestea sunt facturate de contoare cu senzori de temperatură pe circuite. Dacă temperaturile înregistrate sunt reduse, și consumul este scăzut.

Reporter: Cezara Scutari / Operator: Sorin Reiter

Editor : Liviu Cojan

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Repartitoarele de căldură vor fi obligatorii de la 1 ianuarie 2025. Peste 200.000 de bucureșteni nu au instalate încă astfel de aparate

Protest în școlile din Focșani. Elevii sunt îndemnați să vină cu pături și mănuși la ore: „Căldura nu este o materie opțională”

Cum arată viața la bloc, într-un oraș în care oamenii se încălzesc și astăzi cu sobe pe lemne. „Este un chin”

Avarie majoră în București. Termoenergetica anunță că peste o mie de blocuri rămân fără apă caldă și căldură. Ce zone sunt afectate

Partenerii noștri